Wat is de natrekking van onroerend goed precies?

Home » Wat is de natrekking van onroerend goed precies?

Wat is de natrekking van onroerend goed precies?

Natrekking van onroerend goed, wat is dat en waarom is het belangrijk? In deze blog bespreken wij van SONS Real Estate het allemaal met u. Voor meer informatie over de vastgoedvragen die bij u spelen, kunt u bovendien altijd terecht bij onze klantenservice. We staan u namelijk graag bij met advies, beheer en opkoop! Voor dat laatste vult u het formulier op onze site in om een vrijblijvende waardebepaling aan te vragen. Na de afspraak ontvangt u een eveneens vrijblijvend én marktconform bod op uw vastgoed!

Wat is natrekking? 

Natrekking van onroerend goed is het juridische principe waarbij roerende zaken onroerend worden, doordat ze duurzaam met een onroerende zaak verbonden zijn. Met andere woorden; als een roerende zaak stevig vastzit aan een onroerende zaak, kan het zijn aard veranderen en wordt het onderdeel van het onroerend goed. Dit heeft directe gevolgen voor het eigendomsrecht. Dit is ook neergelegd in artikel 5:20 BW. Wel moet er voldaan worden aan enkele voorwaarden. De verbinding moet bijvoorbeeld duurzaam zijn. Dit betekent dat de roerende zaak niet gemakkelijk te verwijderen is zonder schade aan te richten. Ook worden gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verbonden, automatisch onroerend door natrekking.

De gevolgen

Door natrekking gaat de eigendom van de roerende zaak over naar de eigenaar van het onroerend goed. Dit kan belangrijk zijn bij verkoop of overdracht van het onroerend goed. Dit betekent namelijk eveneens dat het een onderdeel is geworden van een onroerend goed en dat dit óók wordt overgedragen bij verkoop. Voor partijen die betrokken zijn bij de levering van een onroerend goed, is het daarom essentieel om contractuele afspraken te maken om hun belangen te beschermen. Om uw rechten en belangen te beschermen, is het daarom dan ook van cruciaal belang om juridisch advies in te winnen bij het aangaan van contracten met betrekking tot onroerend goed. 

SONS voor al uw vastgoedkwesties

Vragen over de natrekking van onroerend goed of iets heel anders over vastgoed? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u hier graag bij, maar bieden ook onze diensten aan als adviseur, beheerder en opkoper. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!