Hoeveel belasting afdragen op winst na verkoop onroerend goed?

Home » Hoeveel belasting afdragen op winst na verkoop onroerend goed?

Hoeveel belasting afdragen op winst na verkoop onroerend goed?

Hoeveel belasting u moet afdragen op uw winst na de verkoop van uw onroerend goed? Dat is afhankelijk van vele factoren die we hier graag met u bespreken. We vertellen u het een en ander over de belasting op winst na de verkoop van onroerend goed, maar kunnen u ook nog op andere wijzen van dienst zijn. Bijvoorbeeld met ons vastgoedbeheer, of met de verkoop van uw vastgoed aan ons. Vul nu het formulier op onze website in voor een vrijblijvende waardebepaling.

De basis van box 3

De gerealiseerde winst bij de verkoop van onroerend goed wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Box 3 belast het rendement op uw vermogen, waaronder de winst uit de verkoop van onroerend goed. In box 3 betaalt u belasting over een fictief rendement op uw vermogen. Het tarief voor 2023 is 33%. Dit percentage wordt toegepast op een fictief rendement, dat afhangt van de oorsprong van het vermogen. Voor schulden, beleggingen en banktegoeden wordt elk een ander tarief gehanteerd. Als de winst afkomstig is van de verkoop van uw eigen woning, kan deze onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgesteld van belasting in box 3. U moet dan wel voldoen aan de regels voor de eigenwoningregeling en eventueel de bijleenregeling. 

Type belasting bij winst

De winst uit de verkoop van onroerend goed wordt aangegeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Het is belangrijk om nauwkeurig alle relevante gegevens en bewijsstukken bij te houden om een juiste aangifte te doen. De belastingregels kunnen veranderen, dus het is van belang om op de hoogte te blijven van de actuele wetgeving en eventuele wijzigingen in de belastingtarieven. Het afdragen van belasting op de winst na de verkoop van onroerend goed vereist een gedegen kennis van de belastingwetgeving. Overweeg daarom bijvoorbeeld om een belastingadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat u alle relevante regels begrijpt en om te bepalen hoe u optimaal kunt profiteren van eventuele vrijstellingen.

SONS Real Estate om meer te weten

Meer weten over de belasting die u betaalt over de winst van de verkoop van uw onroerend goed? Wij van SONS Real Estate vertellen u graag meer. Dit doen we nadat u een vrijblijvende waardebepaling heeft aangevraagd voor uw onroerend goed. Dan hebben we meteen een beeld van de waarde van uw onroerend goed en de eventuele winst. Bovendien brengen we graag een marktconform, gegarandeerd bod uit! 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!