Doorgeefschenking onroerend goed

Home » Doorgeefschenking onroerend goed

Doorgeefschenking onroerend goed

De doorgeefschenking van onroerend goed, wat is dat en waarom is het nu eigenlijk belangrijk? Lees het allemaal op deze pagina. Daarnaast nodigen wij van SONS Real Estate u van harte uit om een taxatie aan te vragen. Dit is geheel vrijblijvend, net als verkopen aan ons! Wij vragen namelijk geen enkele vorm van kosten; geen courtage, geen provisie en geen andere makelaars- of notariskosten. En het beste van alles? In overleg kunt u allerlei soorten verkoopvoorwaarden toevoegen aan de koopovereenkomst.

Wat is het? 

Een doorgeefschenking van onroerend goed is een complexe juridische transactie die mogelijk van invloed kan zijn op uw financiële situatie. Een doorgeefschenking van onroerend goed houdt namelijk in dat u als schenker onroerend goed schenkt aan een andere partij met daarna als gevolg dat de ontvanger dit goed weer doorgeeft aan een andere persoon. Het doel van deze constructie kan variëren, maar het komt vaak voor in situaties waarbij men bijvoorbeeld vermogensbestanddelen wil doorschuiven naar erfgenamen. Een belangrijk aspect van doorgeefschenkingen is de fiscale behandeling ervan. Het kan invloed hebben op schenkbelasting, overdrachtsbelasting en eventueel erfbelasting. Het is essentieel om te begrijpen dat de Belastingdienst/de FOD bij doorgeefschenkingen kijkt naar de werkelijke bedoeling achter de transactie. Als de doorgeefschenking wordt gezien als een constructie om belasting te ontwijken, kan de Belastingdienst/de FOD ingrijpen.

Risico en vrijstelling

Het is echter van belang om te benadrukken dat doorgeefschenkingen van onroerend goed niet zonder risico’s zijn. De Belastingdienst kan de constructie als kunstmatig beschouwen en alsnog belasting heffen op basis van de werkelijke economische waarde van de transactie. Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een notaris of belastingadviseur, om ervoor te zorgen dat de doorgeefschenking in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving.

 

Een ander belangrijk punt om te overwegen bij doorgeefschenkingen is de schenkbelastingvrijstelling. Als u ervoor kiest om onroerend goed door te geven aan uw kinderen en zij dit op hun beurt doorgeven aan uw kleinkinderen, kunnen de schenkbelastingvrijstellingen een rol spelen. Dit kan helpen om belastingheffing te minimaliseren.

Taxatie van SONS

Financiële ruimte krijgen voor de doorgeefschenking? Dan moet u contact opnemen met SONS Real Estate voor het verkopen van uw vastgoed. Vrijblijvend, zorgeloos, flexibel en snel wanneer u dat wenst. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!