Is bouwgrond onroerend goed?

Home » Is bouwgrond onroerend goed?

Is bouwgrond onroerend goed?

Is bouwgrond onroerend goed? In deze blog maken wij van SONS Real Estate het duidelijk voor u. In de loop der jaren zijn er genoeg geschillen voor de rechtbank uitgevochten over de precieze definitie van onroerend goed. Zo kunnen we u vertellen dat het veelal afhangt van de ‘omstandigheden van het geval’, maar valt er soms ook wél een helder antwoord te geven. Bijvoorbeeld over of bouwgrond onder onroerend goed valt. 

Is bouwgrond onroerend goed? 

In de juridische wereld wordt onroerend goed gedefinieerd als het geheel van de grond en wat zich duurzaam met de grond verenigt. Dit omvat niet alleen de grond zelf, maar ook alles wat erop gebouwd is of wat er duurzaam mee verbonden is. In eerste instantie lijkt bouwgrond hier volledig onder te vallen, omdat het immers deel uitmaakt van de aarde en letterlijk grond is. En als we verder naar de letter van de wet kijken, komen we er inderdaad achter dat bouwgrond wordt beschouwd als onroerend goed. Het vormt de basis waarop huizen, bedrijfsgebouwen en andere constructies worden opgetrokken. In dit opzicht wordt bouwgrond duidelijk behandeld als een integraal onderdeel van het bredere begrip onroerend goed volgens het Nederlands recht.

Het belang van de benoeming

Het onderscheid tussen onroerend goed en roerend goed kan belangrijke belastingimplicaties hebben en bepaalt vaak welke regels van toepassing zijn. Voor het betalen van onroerendezaakbelasting, bijvoorbeeld, is het van belang hoe iets juridisch wordt geclassificeerd. Het is daarmee van belang voor financiële zaken, maar ook voor juridische zaken. Dit komt doordat met de classificatie van onroerend goed schakelbepalingen meekomen en de regels van het zakelijk recht van toepassing zijn. Een aspect dat dus níét bepaalt of bouwgrond als onroerend goed wordt beschouwd, is de bestemming ervan. Als de grond bestemd is voor bouwdoeleinden en er bouwplannen zijn goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten, wordt de bouwgrond zonder twijfel als onroerend goed beschouwd. Maar als grond géén bestemming heeft om op te bouwen, is het nog steeds onroerend goed! 

Bouwgrond verkopen aan SONS Real Estate

Wilt u bouwgrond verkopen? Wat de bestemming en staat ervan ook is, wij brengen graag een marktconform bod uit. Vraag nu uw vrijblijvende waardebepaling aan of neem contact op met onze klantenservice. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!