Is landbouwgrond onroerend goed?

Home » Is landbouwgrond onroerend goed?

Is landbouwgrond onroerend goed? 

Is landbouwgrond onroerend goed en zo ja, waarom is dat dan zo? Het is belangrijk om, als eigenaar van onroerend goed, een begrip te hebben van juridische perspectieven over uw vastgoed. In dit blog bieden wij van SONS Real Estate u dat perspectief, maar dan op een begrijpelijk wijze. We leggen u uit wat de aspecten zijn waar u rekening mee moet houden en aan welke criteria u moet voldoen met een object om dat als onroerend goed te laten aanmerken.

De essentie van landbouwgrond als onroerend goed

Landbouwgrond, een essentieel onderdeel van ons platteland, draagt bij aan de voedselproductie en heeft een unieke juridische en economische status. Waarom wordt landbouwgrond beschouwd als onroerend goed? Dit gaat verder dan alleen de fysieke aard van de grond; het omvat de cruciale rol die het speelt in onze samenleving. Een van de fundamentele redenen waarom landbouwgrond als onroerend goed wordt beschouwd, ligt in het duurzame karakter van agrarische activiteiten. Landbouwgrond is vaak het toneel van langdurige en stabiele landbouwpraktijken. Deze duurzame verbondenheid tussen de grond en agrarische activiteiten rechtvaardigt de classificatie als onroerend goed, zoals bepaald door het Nederlands recht.

 

Een ander, interessant aspect is het feit dat landbouwgrond niet alleen een fysieke entiteit is, maar ook een cruciale economische waarde vertegenwoordigt. De waarde van landbouwgrond wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de vruchtbaarheid van de bodem, de ligging, het bestemmingsplan en de marktvraag. Deze economische waarde maakt landbouwgrond niet alleen tot een productiemiddel maar ook tot een investering.

Is het onroerend goed? 

Maar, is landbouwgrond nu onroerend goed? Ja, dat is zo. Dit is in beginsel al zo omdat het onder het bereik van artikel 3:3 lid 1 BW valt. Dit bepaalt de definitie van onroerend goed. Omdat het gaat om grond, is landbouwgrond al een onroerende zaak. Voor zaken die geen grond of nog niet gewonnen delfstoffen zijn, geldt voornamelijk dat ze naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven. Het kan daarnaast ook zijn dat iets duurzaam met de grond verbonden is en derhalve nagetrokken wordt. 

Wat u met onroerend goed doet? Verkopen aan SONS

Heeft u onroerend goed? Dan verkoopt u dat aan SONS Real Estate. Bij ons krijgt u gegarandeerd een eerlijke prijs, om wat voor onroerend goed het ook gaat. Bovendien krijgt u alle flexibiliteit en zekerheid die u nodig heeft en werken wij geheel kosteloos.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!