Schenking onroerend goed en overdrachtsbelasting, hoe zit dat?

Home » Schenking onroerend goed en overdrachtsbelasting, hoe zit dat?

Schenking onroerend goed en overdrachtsbelasting, hoe zit dat?

Hoe zit het met de schenking van onroerend goed en overdrachtsbelasting? Bij SONS Real Estate hebben we door de loop der jaren allerlei soorten vastgoed opgekocht. Of het nu gaat om geschonken, geërfd of ‘normaal’ overgedragen vastgoed; wij brengen graag een bod uit op uw vastgoed. Dat doen we gegarandeerd, met flexibiliteit in de vorm van vele verkoopvoorwaarden die u kunt toevoegen en een zorgeloos verkooptraject. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor uitgestelde overdracht, het verkopen van een object dat nog moet worden opgeknapt en het terughuren van het verkochte vastgoed!

Overdrachtsbelasting bij schenking

Allereerst is het van belang te begrijpen dat overdrachtsbelasting een belasting is die wordt geheven bij de overdracht van onroerend goed. Bij een schenking wordt het onroerend goed niet verkocht, maar overgedragen zonder dat daar direct een tegenprestatie tegenover staat óf betaalt u minder dan de daadwerkelijke waarde van het onroerend goed. In zo’n geval kan overdrachtsbelasting nog steeds van toepassing zijn. Een veelvoorkomende situatie waarbij overdrachtsbelasting relevant is bij schenkingen, is wanneer ouders een woning aan hun kind schenken. In beginsel is overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van het onroerend goed. Echter zijn er uitzonderingen en vrijstellingen van toepassing.

Vrijstellingen en overdrachtsbelasting

Er is een vrij hoge vrijstelling voor schenkingen tussen echtgenoten of geregistreerde partners. Als u dus onroerend goed schenkt aan uw echtgenoot of geregistreerde partner, kan dit onder bepaalde voorwaarden belastingvrij zijn. Dit geldt hetzelfde voor erven van een partner/echtgenoot. Daarnaast is het zo dat de overdrachtsbelasting die u wellicht (al) betaalt (heeft) wordt verrekend met de schenkbelasting indien deze beiden van toepassing zijn. Dit wordt gedaan door de Belastingdienst. De waarde van het bedrag waarover u schenkbelasting zou moeten betalen, wordt dan in mindering gebracht met het bedrag dat u aan overdrachtsbelasting heeft betaald.

SONS Real Estate koopt van u

Neem nu contact op met SONS Real Estate voor het verkopen van uw vastgoed op een manier die u het liefste ziet. Of u nu op zoek bent naar snelle liquiditeit of dat u simpelweg geen zorgen meer aan uw vastgoed wenst; wij brengen gegarandeerd een marktconform bod uit en nemen het traject kosteloos en compleet voor u uit handen. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!