Is beplanting onroerend goed?

Home » Is beplanting onroerend goed?

Is beplanting onroerend goed?

Is beplanting onroerend goed? Het lijkt een simpele vraag, maar er komt meer bij kijken dan u aanvankelijk wellicht denkt. In deze blog bespreken wij van SONS Real Estate de ins and outs van onroerende zaken, en dus ook of beplanting hieronder valt. Daarnaast bieden wij graag onze diensten als opkoper van onroerende goederen aan; met of zonder beplantingen, we brengen graag een marktconform bod uit op het onroerend goed dat u wilt verkopen.

Wat is onroerend goed? 

Is beplanting onroerend goed? Om deze vraag te beantwoorden moeten we een stukje de juridische wereld induiken. Voor het beantwoorden van deze vraag is het van groot belang dat er naar artikel 3:3 lid 1 en lid 2 BW kijken. Deze artikelen bepalen dat onroerende zaken de zaken zijn als de grond, nog niet gewonnen delfstoffen, met de grond verenigde beplantingen en gebouwen en werken die duurzaam met de grond verenigd zijn. Dit kan rechtstreeks of via een vereniging met een ander gebouw of werk. Lid 2 van dit artikel bepaalt dat als iets niet onroerend is, het roerend is. Als we kijken naar dit artikel, kunnen we snel tot de conclusie komen dat beplanting onroerend goed is zolang het ‘met de grond verenigd’ is. Dit betekent simpelweg dat de beplanting in de grond moet staan. Wanneer het gaat om een boompje of een struik in de grond, is dit dus onroerend goed. Wanneer het gaat om een plant die in een pot staat, kan er worden betoogd dat dit een roerende zaak is. 

Het belang van de classificatie

De classificatie van een goed als een onroerende zaak of een roerende zaak is van groot belang. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om beplanting die onroerend is, wordt dit meeverkocht met de rest van het onroerend goed. Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor dat u een huis verkoopt met in de tuin enkele bomen en struiken. De koper mag er dan van uitgaan dat deze planten onderdeel zijn van het onroerend goed en dus worden meegeleverd. Bovendien zijn alle regels voor het onroerend goed ook van toepassing op deze zaken. Dit geldt voor juridische wet- en regelgeving, maar ook voor fiscale regelingen.

SONS koopt uw onroerend goed

Beplanting is in de meeste gevallen onroerend goed. SONS Real Estate koopt dat graag van u op, maar dan niet alleen de beplanting! Vraag nu een vrijblijvende waardebepaling aan om uw onroerend goed makkelijk en kosteloos aan ons te verkopen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!