Is grond onroerend goed?

Home » Is grond onroerend goed?

Is grond onroerend goed?

Is grond onroerend goed en wat valt er nog meer onder onroerend goed? Er zijn veel, juridische, factoren die hier in het spel zijn. Een wirwar van bepalingen en terminologie kunnen het dermate ingewikkeld maken dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Bij SONS Real Estate maken we het graag weer begrijpelijk voor u in dit blog. En heeft u onroerend goed dat u wilt verkopen? Dan staan wij daar, als landelijke opkoper voor eigen rekening, altijd voor open en bieden we u gegarandeerd de marktwaarde.

Grond is onroerend goed

Allereerst willen we u meedelen dat grond altijd onroerend goed is. Dit betekent dat het als vaststaand en immobiel wordt beschouwd. Volgens de letter van het Nederlands recht wordt grond doorgaans beschouwd als onroerend goed. Deze classificatie wordt bepaald door de fysieke aard van de grond, die vaststaand en immobiel is. Een belangrijk juridisch criterium voor de classificatie van onroerend goed is namelijk duurzame verbondenheid. Dit betekent onder meer dat, als een zaak duurzaam met de grond is verbonden, deze wordt beschouwd als onroerend goed. In het geval van grond lijkt deze duurzaamheid inherent, maar er zijn uitzonderingen, zoals tijdelijke landbouwgrond. Toch is ook dit onroerend goed omdat grond standaard onder de definitie valt van artikel 3:3 lid 1 BW.

Andere vormen van grond

Onroerend goed beperkt zich niet tot bovengrondse structuren. Ondergrondse opstallen, zoals tunnels en kelders, kunnen ook onder deze noemer vallen. Het is een intrigerend aspect dat de complexiteit van onroerend goed definieert, zelfs onder onze voeten.

En met de opkomst van de digitale wereld komt virtueel vastgoed naar voren. Denk hierbij aan digitale ruimtes, zoals in online games of virtuele werelden, die een eigendomsstructuur kunnen hebben. Deze ontwikkeling brengt de traditionele opvattingen over onroerend goed in een modern perspectief. Er zijn tot op heden nog geen juridische opvattingen uitgesproken over virtueel onroerend goed. 

Uw onroerend goed verkopen aan SONS

Heeft u onroerend goed? Wij van SONS Real Estate brengen gegarandeerd een eerlijk bod uit op uw vastgoed, ongeacht het type. Bovendien zijn we in staat zeer flexibel te werk te gaan en u alle ruimte te bieden voor het invullen van flexibele verkoopvoorwaarden.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!