Hoeveel overdrachtsbelasting bij verkoop aandelen van BV in onroerend goed?

Home » Hoeveel overdrachtsbelasting bij verkoop aandelen van BV in onroerend goed?

Hoeveel overdrachtsbelasting bij verkoop aandelen van BV in onroerend goed?

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting bij de verkoop van uw aandelen in een onroerend goed BV? Dit is een complexe, zeer specifieke vraag die wij van SONS Real Estate graag begrijpelijk voor u beantwoorden. Wij zijn bovendien in te schakelen voor verkoop van uw vastgoedportefeuille, aankoopbegeleiding en zaken omtrent vastgoedbeheer. Vraag een vrijblijvende waardebepaling aan door het formulier op onze website in te vullen of neem contact op met onze klantenservice voor andere diensten.

Hoe het zit met uw overdrachtsbelasting bij verkoop aandelen

Bij de overdracht van aandelen in een BV waarin onroerend goed is opgenomen, is er geen sprake van overdracht van het onroerend goed zelf. In plaats daarvan worden de aandelen in de BV overgedragen. Hierdoor is de reguliere overdrachtsbelasting die van toepassing is bij de directe verkoop van onroerend goed niet van kracht. Overdrachtsbelasting bij de verkoop van aandelen in een onroerend goed BV is dus niet van toepassing. Wel kan vennootschapsbelasting bij de verkoop van aandelen in een BV van toepassing zijn. De meerwaarde op de verkoop van de aandelen wordt belast met de vennootschapsbelasting. Het tarief voor de vennootschapsbelasting kan variëren, afhankelijk van de behaalde winst en andere factoren. En als er sprake is van een uitkering van dividend na de verkoop van de aandelen, kan hierover dividendbelasting verschuldigd zijn. Dit tarief bedraagt momenteel 15%. 

Fiscale voordelen en uw situatie

Hoewel overdrachtsbelasting bij de verkoop van aandelen van een onroerend goed BV niet van toepassing is, kan het verkopen van aandelen in een BV met onroerend goed fiscale voordelen met zich meebrengen. Aandelentransacties vallen onder de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, wat gunstig kan zijn in vergelijking met de overdracht van onroerend goed. Gezien de complexiteit van fiscale regelgeving en de variabiliteit van belastingtarieven, is het echter sterk aan te raden professioneel advies in te winnen voordat u overgaat tot de verkoop van aandelen in een BV met onroerend goed. Een fiscaal adviseur of belastingadviseur kan u helpen bij het optimaliseren van de transactie en het minimaliseren van fiscale lasten.

SONS Real Estate voor hulp

Hulp nodig bij uw vastgoedtransacties of kunnen wij u op andere wijze van dienst zijn? Dat doen we bij SONS Real Estate graag. We weten van alles over vastgoed en alles daaromtrent. Daarom staan we u bijvoorbeeld graag bij in de aankoop van nieuw vastgoed uit de winst van de verkoop van uw aandelen. En wilt u uw vastgoed liever verkopen in plaats van de aandelen van de onroerend goed BV? Ook dan zijn we u graag van dienst. Vul dan het formulier op onze website in voor een vrijblijvende waardebepaling en een marktconform bod op uw vastgoed. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!