Hoe werkt btw verlegd bij aankoop of verkoop van onroerend goed?

Home » Hoe werkt btw verlegd bij aankoop of verkoop van onroerend goed?

Hoe werkt btw verlegd bij aankoop of verkoop van onroerend goed?

De btw verlegd bij onroerend goed, u heeft er misschien wel eens van gehoord. Dit is een complexe situatie die niet zomaar tot stand komt. Wij van SONS Real Estate vertellen u er graag het een en ander over in deze blog, maar nog liever staan we u bij. Of dat nu is met onze beheers- of vastgoeddiensten of dat we u een vrijblijvend bod voorschotelen op uw vastgoed nadat u een vrijblijvende waardebepaling heeft ingevuld; we doen het maar al te graag!

Toepassingen en voorwaarden

In situaties waar de btw verleggen bij de aankoop van onroerend goed van toepassing is, hoeft de verkoper geen btw in rekening te brengen aan de koper. In plaats daarvan vermeldt de verkoper op de factuur dat de btw is verlegd. De koper neemt dan de verantwoordelijkheid voor het aangeven en afdragen van de btw in zijn eigen belastingaangifte. Bij de aan- of verkoop van onroerend goed moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om btw verlegd toe te passen. In de meeste gevallen is dit van toepassing wanneer zowel de verkoper als de koper ondernemers zijn voor de omzetbelasting en het gaat om een levering van onroerend goed dat bijna alleen maar in zakelijk verband wordt gebruikt. 

Administratie en ons advies

Voor zowel de verkoper als de koper brengt btw verleggen bepaalde administratieve verplichtingen met zich mee. Het is essentieel om nauwkeurige administratie bij te houden en de juiste vermeldingen op de facturen te zetten om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Zo geldt dat alleen wanneer beide partijen een geldig btw-nummer hebben, btw-verlegging kan worden toegepast. Gezien de complexiteit van belastingwetgeving en administratieve procedures is het sterk aan te raden om professioneel advies in te winnen bij een adviseur. Dit is dan ook ons advies; win advies in van iemand die hier verstand van heeft.

Advies van SONS

Heeft u de btw verlegd van onroerend goed of bent u van plan dit te doen? Wij helpen u er graag mee. Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor u en uw onroerend goed.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!