Hoe berekent u de meerwaardebelasting bij verkoop?

Home » Hoe berekent u de meerwaardebelasting bij verkoop?

Hoe berekent u de meerwaardebelasting bij verkoop?

Hoe berekent u de meerwaardebelasting bij de verkoop van onroerend goed in België? Wij van SONS Real Estate zijn gespecialiseerd in alles wat met onroerende zaken te maken heeft. Daarom adviseren wij u graag over dergelijke situaties. Wilt u een afspraak inplannen om de mogelijkheden te bespreken voor uw vastgoed? Neem dan contact op met onze klantenservice. Als u liever een vrijblijvende waardebepaling aanvraagt voor uw vastgoed, kunt u het contactformulier op onze website hiervoor altijd invullen. We komen dan zo snel mogelijk bij u terug voor het inplannen van een afspraak.

De meerwaarde van uw onroerend goed

De belasting op de meerwaarde berekenen bij de verkoop van uw onroerend goed in België? Dan moet u de meerwaarde eerst weten. Allereerst moet u de aankoopprijs en verkoopprijs van het onroerend goed vaststellen. Dit zijn de bedragen die u heeft betaald bij de aankoop en zult ontvangen bij de verkoop. Voor de verkoopprijs kunt u een vrijblijvende waardebepaling bij SONS Real Estate aanvragen. De gerealiseerde meerwaarde wordt berekend door de verkoopprijs te verminderen met de aankoopprijs. Dit bedrag is de basis waarop de meerwaardebelasting wordt toegepast.

 

Sommige kosten die u al heeft gemaakt bij de aankoop en verkoop van het onroerend goed kunnen echter van invloed zijn op de berekening van de meerwaarde. Denk hierbij aan notariskosten, makelaarskosten, en eventuele kosten voor renovatie of verbetering van het pand. Deze kosten kunnen in mindering worden gebracht op de gerealiseerde meerwaarde.

Het tarief en de meerwaardebelasting 

Uw berekening van de meerwaardebelasting bij de verkoop van uw onroerend goed is afhankelijk van het tarief. Het tarief is afhankelijk van de duur van de periode dat u eigenaar was van het onroerend goed. Hoe langer u het pand in eigendom heeft gehad, hoe lager het belastingtarief. In sommige gevallen kunt u bovendien in aanmerking komen voor vrijstellingen of uitzonderingen op de meerwaardebelasting. Als het bijvoorbeeld gaat om uw eigen woning, kunt u onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling genieten. Het is complexe materie en de tarieven vindt u op de site van de overheid, maar u kunt beter een fiscaal expert inschakelen. 

Verkopen aan SONS

De belasting op de meerwaarde bij de verkoop van onroerend goed is lastig vanwege het huidige belastingstelsel. Wilt u de woning toch verkopen en bent u benieuwd naar de berekening? Daar helpen wij u graag mee. Vraag daarom een vrijblijvende waardebepaling aan door het formulier op onze site in te vullen. U ontvangt daarna meteen een marktconform bod op uw woning van ons, SONS Real Estate. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!