Erfbelasting over WOZ-waarde of verkoopwaarde

Home » Erfbelasting over WOZ-waarde of verkoopwaarde

Erfbelasting over WOZ-waarde of verkoopwaarde

Vraagt u zich af of u erfbelasting moet betalen over de WOZ-waarde of over de verkoopwaarde? Dat is vrij begrijpelijk. Bij SONS Real Estate zijn wij gelukkig gespecialiseerd in alles omtrent vastgoed en adviseren wij u graag over de erfbelasting die gepaard gaat met het erven van vastgoed. Lees hier alles over de waarde die u als uitgangspunt moet nemen. Als u vragen heeft of u uw vastgoed verkopen wilt, kun u altijd contact met ons opnemen via het contactformulier of onze klantenservice.

De WOZ-waarde als uitgangspunt

Om een makkelijk antwoord te geven op de vraag of erfbelasting wordt geheven over de WOZ-waarde of verkoopwaarde: dit gaat over de WOZ-waarde. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een door de gemeente vastgestelde waarde van een onroerend goed. Deze waarde wordt jaarlijks bepaald en vormt de basis voor verschillende belastingen, waaronder de erfbelasting. Bij het erven van een huis is de WOZ-waarde een belangrijk uitgangspunt voor het bepalen van de belastinggrondslag. Bij de berekening van de erfbelasting wordt gekeken naar de WOZ-waarde van het geërfde onroerend goed. Deze waarde wordt gebruikt om de omvang van de nalatenschap te bepalen, waarover belasting verschuldigd kan zijn. Het tarief en de vrijstellingen worden toegepast op basis van deze waarde.

Overwegingen over de waarde

Het kan echter voorkomen dat de verkoopwaarde beter is als uitgangspunt. Over het algemeen geldt dat de WOZ-waarde lager is dan de verkoopwaarde en dat u door het opgeven van de WOZ-waarde minder erfbelasting betaalt, maar dat is niet altijd zo. Als u bijvoorbeeld van mening bent dat de WOZ-waarde aanzienlijk afwijkt van de werkelijke waarde, kunt u overwegen om de verkoopwaarde te laten taxeren voor een nauwkeuriger beeld. U kunt dan in bepaalde gevallen onderhandelen met de Belastingdienst. Dit vereist echter wel kennis van zaken, een uitgebreide taxatie en een goede beargumentatie.

SONS Real Estate als hulp

Wilt u uw huis verkopen of meer weten over of erfbelasting wordt geheven over de WOZ-waarde of verkoopwaarde? Bij SONS Real Estate helpen we u graag met het maken van financieel verantwoorde keuzes omtrent uw vastgoed. Neem contact op door ons contactformulier in te vullen of door onze klantenservice te bellen. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!