Als u een huis erft, moet u dan overdrachtsbelasting betalen

Home » Als u een huis erft, moet u dan overdrachtsbelasting betalen

Als u een huis erft, moet u dan overdrachtsbelasting betalen

Als u een huis erft, moet u dan overdrachtsbelasting betalen? Het is een logische vraag die wij ook veel te horen krijgen. Bij SONS Real Estate zijn we namelijk specialisten op het gebied van vastgoed. Zo helpen wij dagelijks vele klanten met het beheren van hun vastgoedportefeuille, maar fungeren wij zelf ook als opkoper. Als u uw geërfde huis dus wilt verkopen, brengen wij graag een marktconform bod uit na een vrijblijvende waardebepaling. Neem contact met ons op via het formulier op onze site om meer te weten te komen.

Het theoretische kader van belastingen 

Om te weten of u, als u een huis erft, overdrachtsbelasting moet betalen, is het handig om het theoretische kader hiervan eerst te begrijpen. Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden wanneer er onroerend goed wordt overgedragen. Dit geldt niet alleen bij de aankoop, maar ook bij erfenissen waarbij een huis wordt overgedragen aan erfgenamen. Het tarief van de overdrachtsbelasting kan variëren en is afhankelijk van de situatie. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende tarieven en eventuele vrijstellingen die van toepassing kunnen zijn. Die vindt u allemaal op de site van de Belastingdienst. Wel is het goed om te weten dat erfbelasting en overdrachtsbelasting verschillende belastingen zijn. Wel kunnen ze op elkaar doorwerken. Zo kan erfbelasting van invloed zijn op de financiële situatie van de erfgenamen en daarmee indirect ook op de mogelijkheid om de overdrachtsbelasting te voldoen.

Moet u overdrachtsbelasting betalen? 

Als u het huis erft, moet u dan overdrachtsbelasting betalen? Over het algemeen hoeft u géén overdrachtsbelasting te betalen als u een onroerende zaak erft. Een huis is een onroerende zaak, dus ook hier geldt voor dat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Wél moet u nog gewoon de erfbelasting betalen over de erfenis en dus ook over de WOZ-waarde van het huis. Het is altijd handig een financieel expert of een notaris in te schakelen die u kan helpen met alle wettelijke (financiële) regelingen omtrent erven.

SONS Real Estate neemt uw huis over

Als u een huis erft, hoeft u in de meeste gevallen dus géén overdrachtsbelasting te betalen. Toch kunt u er nog steeds voor kiezen het door u geërfde huis te verkopen. Daar helpen we u graag bij. Wij zijn landelijke opkopers die op elk type woning gegarandeerd een marktconform bod uitbrengen. Vul het contactformulier op onze site in om een taxateur langs te laten komen voor een vrijblijvende waardebepaling. Ook kunnen wij het beheer van vastgoed uit handen nemen en bijvoorbeeld ondersteunen bij het opbouwen van een vastgoedportefeuille.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!