Verplicht huis verkopen bij opname verzorgingshuis

Verplicht uw woning moeten verkopen door opname in een verzorgingshuis? Denk aan de opkoper die uw woning direct koopt! Een zorgeloze verkoop is wat wij voor U kunnen betekenen!

Vrijblijvend en geen makelaarskosten

Vrijblijvend bod ontvangen

+18.500 Nederlanders gingen u voor

Geen makelaarskosten
Verzekerd van een marktconform bod!
Bod zonder financieringsvoorbehoud. Direct zekerheid!
Wij kopen woningen in alle staten, dus ook in slechte staat
U kunt rustig in de woning blijven tot u een nieuw huis heeft
U kunt uw inboedel dat u niet wenst mee te nemen achterlaten!
Indien nodig al binnen één week bij de notaris!
Beoordeeld met een 9.4
Hoogste bod

Direct een goed bod op uw huis. Geen financieringsvoorbehoud.

Voor alle huizen

En verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening.

Geen makelaarskosten

Geen courtagekosten bij de verkoop van uw huis.

Home / Huis verkopen / Verplicht huis verkopen bij opname verzorgingshuis

Verplicht huis verkopen bij opname verzorgingshuis

Zodra iemand wordt opgenomen in een verpleegtehuis, wordt hun eigen woning meestal te koop gezet. Dit hoeft niet meteen, want misschien wordt er verwacht dat de persoon terugkeert naar de woning.  U mag twee jaar wachten met de verkoop terwijl het huis onder de eigenwoningregeling valt. Pas daarna wordt u als het ware verplicht om het huis te verkopen bij opname in een verzorgingshuis.

Sons Real Estate brengt graag direct een eerlijk bod uit op uw woning. U vermijdt een langdurig verkooptraject en veel zorgen door ons online formulier in te vullen. Wij ontzorgen u volledig, zodat u zich kunt richten op de persoonlijke en soms emotionele veranderingen die de verhuis kan veroorzaken.

Bent u verplicht om uw huis te verkopen als u in een verzorgingshuis wordt opgenomen?

Als iemand wordt opgenomen in een verzorgingshuis, zijn er verschillende mogelijkheden wat er met het huis gebeurd, elk met gevolgen voor de belasting en de eigen bijdrage die betaald moet worden voor het verzorgingshuis:

De woning blijft leegstaan.

Om verschillende redenen kan men kiezen om het huis voorlopig te laten zoals het is. Misschien zijn de verwachtingen dat het verblijf in het verzorgingshuis van korte duur zullen zijn, of misschien wordt het te koop gezet maar is er geen interesse.

In de eerste twee jaar valt het huis nog gewoon onder de eigenwoningregeling. Dit betekent dat het in Box 1 blijft voor de belasting. Het zal belast worden als een eigen woning, en ook de eigen bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg wordt berekend zonder dat het huis als vermogen of fiscaal inkomen wordt gezien. 

Gedurende de eerste twee jaar bent u dus nog niet verplicht om het huis te verkopen bij opname in een verzorgingshuis.

Het huis wordt verhuurd.

Om leegstand te voorkomen, en om inkomsten te genereren, kunt u het huis (tijdelijk) verhuren.
Het huis zal nu bij de belastingdienst in Box 3 terechtkomen en als vermogen worden gezien. Hierover moet de eigenaar een redelijk forse belasting betalen. En hoewel de huuropbrengsten onbelast blijven, tellen ze wel mee als inkomen waardoor de eigen bijdrage voor WLZ ook stijgt. Het is dus belangrijk om te berekenen of verhuur wel de moeite waard is. 

Het huis wordt direct verkocht.

Dit is voor veel mensen een goede optie om kosten en zorgen over het huis (hypotheek, onderhoud, etc) kwijt te raken. Er is geen inkomstenbelasting bij de verkoop van een eigen woning. Maar de overwaarde die op een bankrekening terechtkomt is wel vermogen, en komt bij de belasting in Box 3 bij sparen en beleggen. Ook telt dit vermogen mee bij de berekening van de eigen bijdrage voor het verzorgingshuis. 

Voor de WLZ geldt gelukkig wel dat naar het inkomen en het vermogen van twee jaar geleden wordt gekeken. Samen met twee jaar leegstand kan het dus vier jaar duren voordat het verhoogde vermogen wordt meegenomen in de berekening. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoe hoog deze eigen bijdrage is. Op hun website kunt u zelf berekenen hoeveel dit is en bepalen wat de beste optie is voor u.

Waarom uw oude huis verkopen met Sons Real Estate

Geen makelaarskosten

Bespaar duizenden euro’s aan makelaarskosten! Courtage rekenen wij bij de koper.

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor onze rekening!

Geen onzekerheid!

U kunt in uw huis blijven wonen tot u een nieuw huis heeft gevonden

Geen verkoopstress

Met zekerheid uw huis verkocht. U ontvangt een bod zonder behoud van financiering

Direct uw woning verkocht

Geen bezichtigingen of foto's op het internet

Zeer flexibele verkoop

U kunt in de woning blijven tot u een nieuw huis heeft

Een eigen huis opeten

Omdat een gedeelte van de overwaarde die op een bankrekening staat bij opname moet worden gebruikt voor de eigen bijdrage, zijn veel oudere mensen dus bang dat al hun vermogen zo aan de eigen bijdrage op zal gaan. Dit wordt ook wel ‘het huis opeten’ genoemd. Ze maken dit vermogen (terecht) liever eerst zelf op voordat ze in een verzorgingshuis terecht komen. Zonder vermogen of inkomen wordt de eigen bijdrage namelijk minimaal en betaalt de overheid de rest.

U kunt besluiten om het huis te verkopen bij opname of lang van tevoren. Om een langdurig koopproces, onzekerheid en makelaarskosten te vermijden, vul dan ons online formulier in. Wij brengen graag direct een marktconform bod uit op uw woning. Wij bieden zelfs de mogelijkheid om de overwaarde te ‘verzilveren’. Sons Real Estate is namelijk gespecialiseerd in het kopen van huizen en vervolgens terug te huren aan de oude eigenaar. Zo weet u precies wat er te wachten staat en heeft u controle over de situatie voordat u wordt verplicht om het huis te verkopen bij opname in een zorginstelling.

Hoe werkt Sons Real Estate?

Stap 1

Meldt uw woning binnen 1 minuut aan!

Stap 2

U ontvangt een reactie binnen een werkdag

Stap 3

U gaat mogelijk akkoord met een definitief bod

Stap 4

Officiële koopakte wordt opgesteld

Meer over onze diensten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Heeft u vragen over onze werkwijze of wilt u meer informatie over de verkoop van oude  woningen. Dan kunt u ons uiteraard bellen via 085-004 7350. Uiteraard kunt u ons contactformulier invullen of mailen via info@sonsrealestate.nl

Lees meer in onze kennisbank of blog

Wilt u meer informatie over hoe u een woning kunt opknappen of hoe een verkoopproces via een makelaar eruit ziet? Lees dan onze blog berichten door en meld u zich tevens aan voor onze nieuwsbrief.

Relevante pagina’s

Wij kopen alle soorten huizen

Woning in verhuurde staat
Huizen met achterstallig onderhoud of zwaar verouderde woningen
Appartementen of boerderijen
Studentwoningen
Huizen van alle jaartallen

Stappenplan verkoop van uw woning

1.  Woning aanmelden

Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. U kunt ons formulier invullen en hierbij uw postcode en huisnummer aan ons doorgeven.

2.  Binnen één werkdag ontvang u van ons een reactie

Wij bespreken dan uw wensen. Wij kunnen een bezichtiging inplannen om een nauwkeurig bod uit te brengen. Ook kunnen wij op afstand, indien u dit eerst liever heeft, een globaal bod uitbrengen.

3.  U ontvangt een definitief bod

Nadat wij het huis hebben bezichtigd ontvangt u van ons een definitief bod. Ook dit is nog steeds geheel vrijblijvend. Wanneer u blij bent met het bod en akkoord wenst te gaan, dan spreken wij in overleg een opleverdatum af.

4.  Officiële koopakte wordt opgesteld
Aan de hand van de gemaakte afspraken wordt er een koopakte opgesteld. Na het door beide partijen tekenen van de koopakte heeft u uw woning officieel verkocht. Gefeliciteerd! De woning wordt vervolgens overgedragen bij de notaris op de afgesproken datum. Wij hebben voor de overdrachtsdatum de gelden gestort naar de notaris en de notaris stort het vervolgens direct naar u en de verkoop is afgerond!

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!