Huis verkopen aan gemeente

De gemeente kan alleen uw huis kopen als de overheid een voorkeursrecht heeft vestigt op uw huis. U kunt op deze manier uw huis verkopen zonder dat uw huis op de woningmarkt hoeft te staan. De mogelijkheden als u uw huis wilt verkopen aan de gemeente

Geen verplichtingen & directe zekerheid

Beoordeeld met een

9.4
4.4/5

Geen hoge makelaarskosten en langdurig makelaarstraject

Verzekerd van het beste bod zonder voorbehoud van financiering

Geen onzekerheid en verkoop risico’s. Direct verkocht

Flexibele verkoop. U bepaalt de voorwaarden en overdrachtsdatum

Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico

Mogelijk voorschot

Direct passend bod

Direct een passend bod op uw huis. Geen financieringsvoorbehoud

Geen makelaarskosten

Geen courtagekosten bij de
verkoop van uw huis

Voor alle huizen

En verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening

Huis verkopen aan gemeente

Elke jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van uw huis. De WOZ-waarde wordt berekend zodat de gemeente de belasting kan bepalen van uw huis. Wist u dat de gemeente de WOZ-waarde ook gebruikt om uw huis te kopen? De gemeente kan alleen uw huis kopen als de overheid een voorkeursrecht heeft vestigt op uw huis. U kunt op deze manier uw huis verkopen zonder dat uw huis op de woningmarkt hoeft te staan.

Zorgeloos uw woning verkopen

Maar er zijn meer manieren om uw huis te verkopen zonder dat uw huis openbaar staat voor het publiek. Sons Real Estate koopt alle soorten huizen in iedere gemeente in Nederland. Het verkoopproces loopt hetzelfde als bij de gemeente maar bij ons hoeft u geen zorgen te maken over het voorkeursrecht. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie en een marktconform bod. 

Het voorkeurrecht van de gemeente

Kunt u uw huis verkopen aan de gemeente? In sommige gevallen kan de gemeente uw huis kopen door middel van het voorkeursrecht. Het voorkeursrecht is het recht van eerste koop dat wordt gelegd op een eigenaar van een woning. De recht van eerste koop ligt meestal bij de overheid. Als u uw huis wilt verkopen en uw huis heeft het voorkeursrecht dan moet u uw huis eerst aanbieden aan de gemeente. De overheid geeft de gemeente de opdracht om een voorkeursrecht te vestigen op een huis.

Gemeentelijke rechten
De gemeente mag alleen uw huis kopen als op uw huis een voorkeursrecht is bevestigd en als u het huis te koop zet. Verder mag u alles met uw huis doen wat u wilt. Wanneer u uw huis te koop zet, moet u uw huis eerst aanbieden aan de gemeente en niet aan andere personen. Als u uw huis toch verkoopt aan een ander persoon kan de gemeente deze overeenkomst nietig verklaren op grond van de wet. 

Het voorkeursrecht staat wettelijk vastgesteld sinds 22 april 1981 in de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Het doel van het voorkeursrecht is dat de overheid haar positie wil verstevigen op de woningmarkt en om woning speculatie tegen te gaan. De gemeente bepaalt wat er met het stuk grond gaat gebeuren. De gemeente moet een bestemmings- of inpassingsplan hebben voor het gebruik van het stuk grond. 

Termijn voorkeursrecht
Het voorkeursrecht kan verschillende termijnen hebben van voortbestaan op uw huis. Het is afhankelijk van het soort aanwijzing en de wijze waarop het voorkeursrecht tot stand is gekomen. Meestal staat het voorkeursrecht vast voor 10 jaar. Als u uw huis wilt verkopen aan de gemeente moet u opletten op de vervaldatum. De gemeente kan dus alleen uw huis kopen als het voorkeursrecht op uw huis is bevestigd, als u uw huis wilt verkopen en als de gemeente de intentie heeft om het huis te kopen. 

WOZ-waarde van de gemeente

De WOZ-waarde van al het onroerend goed binnen een gemeente wordt elk jaar bepaalt door de gemeente op 1 januari van voorafgaand kalenderjaar. De WOZ- waarde is geregeld via de wet Waardering Onroerende zaken. De WOZ-waarde is gebaseerd op de ligging van de woning, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en verkoopcijfers van woningen in de buurt. De WOZ-waarde bepaalt hoe hoog gemeentelijke belastingen worden zoals rioolheffing en waterschapslasten. 

Als u uw huis verkoopt aan de gemeente door het voorkeursrecht krijgt u waarschijnlijk de WOZ-waarde van uw huis. De WOZ-waarde is de waarde van uw huis van voorafgaande kalenderjaar. De WOZ-waarde van huidig jaar kan dus verschillen van het voorafgaande jaar, zeker als de huizenprijzen stijgen in hoogconjunctuur. U kunt onderhandelen met de gemeente voor de verkoopprijs van uw huis. 

Vrijblijvend bod ontvangen?

Direct het beste bod op uw huis!

Bespaar duizenden euro's aan makelaarskosten
Altijd verzekerd van een eerlijke en marktconforme prijs​
Zeer groot netwerk aan zakelijke en particuliere beleggers en andere potentiële kopers​
Indien gewenst, binnen één week bij de notaris​
Achteraf verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening​
U kunt in de woning blijven wonen tot u een nieuw huis heeft​
Bod zonder financieringsvoorbehoud, dus geen onzekerheid​

Waarom kiezen voor Sons Real Estate

Hoe verloopt een aanvraag bij Sons Real Estate?

 • Woning aanmelden

  Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. U kunt ons formulier invullen en hierbij uw postcode en huisnummer aan ons doorgeven.

 • Binnen één werkdag ontvangt u van ons een reactie

  We bespreken dan uw wensen. Wij kunnen een bezichtiging inplannen om een nauwkeurig bod uit te brengen. Ook kunnen wij een bod op afstand uitbrengen, indien dit uw voorkeur geniet. Wij brengen dan een globaal bod uit en komen bij interesse vervolgens langs voor een definitief voorstel.

 • U ontvangt een definitief bod

  Nadat wij het huis hebben bezichtigd ontvangt u van ons een definitief bod. Ook dit is nog steeds geheel vrijblijvend. Wanneer u blij bent met het bod en akkoord wenst te gaan, dan spreken wij in overleg een opleverdatum af.

 • Officiële koopakte wordt opgesteld

  Aan de hand van de gemaakte afspraken wordt er een koopakte opgesteld. Na het door beide partijen tekenen van de koopakte heeft u uw woning officieel verkocht. Gefeliciteerd! De woning wordt vervolgens overgedragen bij de notaris op de afgesproken datum. Wij hebben voor de overdrachtsdatum de gelden gestort naar de notaris en de notaris stort het vervolgens direct naar u en de verkoop is afgerond. Gefeliciteerd met de verkoop van uw huis!

Liever direct contact?

Neem contact op met onze locale vastgoedadviseur 
Nick van der Meer.

Meer over onze diensten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Heeft u vragen over onze werkwijze of wilt u meer informatie over de verkoop van woningen. Dan kunt u ons uiteraard bellen via 085-004 7350. Uiteraard kunt u ons contactformulier invullen of mailen via sales@sonsrealestate.nl.

Waardebepaling voor verhuurde huizen

Heeft u een verhuurd huis? Dan kunt u direct gratis een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Voor verhuurd vastgoed hanteren wij een andere werkwijze en treden wij uitsluitend als bemiddelaar op. Dit geldt ook voor bedrijfspanden, studentenpanden, zorgvastgoed, horecapanden, gebouwen of kantorenpanden. Tot slot kunt u ook gewoon kavels of bouwgrond bij ons aanmelden. Sons Real Estate bemiddeld met een eigen interne opkopers netwerk van ruim 10.000 beleggers, opkopers, makelaars, handelaars en andere soorten vastgoedbedrijven. Profiteer van onze snelle werkwijze hierin! Wij kunnen uw bedrijfspand binnen een uur met ruim 10.000 potentiële opkopers delen. En dit kost u niets, aangezien Sons Real Estate de kosten in dezer tijden niet aan de verkoper doorberekent, maar aan de kant van de koper.

Lees meer in onze kennisbank of blog

Wilt u meer informatie over hoe u een woning kunt opknappen of hoe een verkoopproces via een makelaar eruit ziet? Lees dan onze blog berichten door. 

Wij kopen alle soorten huizen

Waarom kiezen voor Sons Real Estate

Uitstekende begeleiding en advies
Enorm netwerk aan potentiële geïnteresseerde kopers
Van begin tot eind ontzorgd
Altijd het beste bod dankzij een groot investeerders netwerk
Jarenlange ervaring en vastgoedkennis in huis

Wilt u uw huis verkopen?

Wilt u uw woning snel of direct verkopen? Via Sons Real Estate verkoopt u uw woning zonder voorbehoud van financiering. 

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!