WOZ waarde lager dan verkoopprijs

Home » WOZ waarde lager dan verkoopprijs

WOZ waarde lager dan verkoopprijs

De WOZ-waarde, oftewel de Waardering Onroerende Zaken, is een schatting van de marktwaarde van onroerend goed door de gemeente. Het is echter niet ongewoon dat de WOZ-waarde lager uitvalt dan de daadwerkelijke verkoopprijs van een woning. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Het is mogelijk dat u uw huis moet verkopen voor een waarde lager dan de gewenste verkoopprijs. Daar kunnen ook voordelen aanzitten. Neem contact op voor meer informatie.

Valt de WOZ waarde lager uit dan de verkoopprijs?

Een belangrijk verschil tussen de WOZ waarde en de verkoopprijs, is het feit dat de WOZ waarde wordt vastgesteld op een specifiek peilmoment, meestal een jaar eerder dan het moment van verkoop. Tijdens dat jaar kunnen er veranderingen zijn opgetreden in de vastgoedmarkt, zoals een stijging van de vraag of een verbetering van de economische omstandigheden. Als de verkoopprijs van een woning in dat jaar aanzienlijk is gestegen, kan de WOZ waarde achterblijven. De WOZ waarde valt dan lager uit dan de verkoopprijs.

Weinig data

Een andere factor is dat de WOZ waarde wordt bepaald op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving. Als er in de buurt weinig vergelijkbare transacties zijn geweest, kan het lastig zijn om een nauwkeurige schatting te maken. In zulke gevallen kan de WOZ waarde lager uitvallen dan de verkoopprijs, omdat er minder recente gegevens beschikbaar zijn voor de vergelijking.

Specifieke kenmerken

Daarnaast houdt de WOZ waarde geen rekening met de specifieke kenmerken en staat van een individuele woning. Een pand dat recentelijk is gerenoveerd of beschikt over luxe voorzieningen kan een hogere marktwaarde hebben dan vergelijkbare woningen in de omgeving. Omdat de WOZ waarde op algemene kenmerken is gebaseerd, kan het voorkomen dat de werkelijke verkoopprijs hoger uitvalt.

Verkoopprijs hoger dan de WOZ waarde

Ook kan het zijn dat de verkoper en de koper een prijs zijn overeengekomen die boven of juist onder de marktwaarde ligt. Dit kan gebeuren bij bijzondere omstandigheden, zoals emotionele banden met het huis, tijdsdruk, of specifieke voorwaarden in het verkoopcontract. De WOZ waarde houdt echter geen rekening met individuele onderhandelingen tussen koper en verkoper. Maar dat betekent wel dat de WOZ waarde lager kan uitvallen dan de verkoopprijs.

 

De WOZ waarde lager zijn dan de verkoopprijs door verschillende factoren, waaronder het tijdsverschil tussen de waardebepaling en de verkoop, beperkte vergelijkingsgegevens in de buurt, dat de WOZ een schatting is en individuele onderhandelingen tussen koper en verkoper. Als u uw huis snel wenst te verkopen, dan kunt u terecht bij Sons Real Estate. Sons Real Estate koopt allerlei soorten woon- en bedrijfsvastgoed direct voor eigen rekening. Een directe verkoop kent vele voordelen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!