Wat gebeurt er met hypotheek bij verkoop huis? 

Home » Wat gebeurt er met hypotheek bij verkoop huis? 

Wat gebeurt er met hypotheek bij verkoop huis? 

Wat gebeurt er met uw hypotheek bij de verkoop van uw huis? Dat is afhankelijk van enkele, belangrijke factoren. De belangrijkste daarvan is de waarde van uw woning. Achterhaal de waarde door een vrijblijvende waardebepaling van SONS Real Estate aan te vragen door het contactformulier in te vullen. U ontvangt dan een gegarandeerd, passend bod van onze gelicenseerde taxateur zodat u meteen weet waar u staat met uw hypotheek en financiële situatie.

Uw hypotheek, uw verantwoordelijkheid

We kunnen u alvast zeggen dat u verantwoordelijk blijft voor de hypotheek, ook als u het huis verkoopt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de waarde van de woning en hoeveel hypotheek u nog heeft openstaan. Bij de verkoop van uw huis wordt de openstaande hypotheek namelijk afgelost met de opbrengst van de verkoop. Het bedrag dat u oorspronkelijk heeft geleend om uw woning te financieren, wordt terugbetaald aan de hypotheekverstrekker. Nu zult u misschien denken ‘sommige hypotheekovereenkomsten kunnen voorzien in boetes voor vervroegde aflossing’. Dit zijn de kosten die u mogelijk moet betalen aan de hypotheekverstrekker als u de hypotheek vroegtijdig aflost. Daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig hoeft u zich daar bij de verkoop van de woning en aflossen met de opbrengst géén zorgen over te maken. Dit is namelijk niet van toepassing op een dergelijk geval! 

Een nieuwe hypotheek of restschuld

En als u een nieuwe woning wilt aanschaffen, wat gebeurt er dan met de hypotheek bij de verkoop van uw oude huis? Nou, als u deze heeft afgelost, sluit u gewoon een nieuwe hypotheek af op het nieuwe huis. Maar het is wel goed om nog even te kijken naar uw oude situatie; als de verkoopprijs van uw huis hoger is dan het openstaande hypotheekbedrag, ontstaat er overwaarde. Deze overwaarde komt u toe en kunt u naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe woning. Dan heeft u een flinke aanbetaling voor handen en wordt uw hypotheek lager. In het geval dat de verkoopprijs lager is dan het openstaande hypotheekbedrag, spreekt men van een restschuld. U blijft dan verantwoordelijk voor de aflossing van dit verschil. U zult dan ook een minder hoge hypotheek kunnen afsluiten voor uw nieuwe woning. 

SONS Real Estate voor waardebepaling als eerste stap

Wat gebeurt er met uw hypotheek bij de verkoop van uw huis? Dat is afhankelijk van de waarde van uw huis, van de openstaande hypotheekschuld en van wat u met het geld doet. De eerste stap is dus áltijd contact opnemen met SONS Real Estate voor een vrijblijvende waardebepaling. Vul het formulier op onze site in om een afspraak in te plannen. U ontvangt eveneens meteen een gegarandeerd, passend bod. Dan weet u waar u aan toe bent, en kunt u ervoor kiezen om uw woning zonder gedoe aan SONS te verkopen. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!