Wat gebeurt er met een lening bij de verkoop van een huis?

Home » Wat gebeurt er met een lening bij de verkoop van een huis?

Wat gebeurt er met een lening bij de verkoop van een huis? 

Wat er met de lening gebeurt bij de verkoop van uw huis? Het is afhankelijk van vele aspecten van uw persoonlijke situatie, waaronder de waarde van uw woning. We bespreken het in deze blog met u, maar vertellen u alvast dat de eerste stap een vrijblijvende waardebepaling aanvragen bij SONS Real Estate is. Vul het formulier op onze site in of bel onze klantenservice gedurende openingstijden voor meer informatie.

Waardebepaling en uw lening

Wat gebeurt er met een lening bij de verkoop van een huis? Dat is afhankelijk van de waarde van uw woning, de hoogte van de lening én het type lening. Een hypotheek neem je bijvoorbeeld niet mee naar je nieuwe woning, De hypotheekverstrekker beschouwt het aangeven van verhuizen namelijk gewoon als een nieuwe aanvraag voor een hypotheek, mits u een hypotheek nodig heeft om het huis te kopen dan. Daarom wordt er opnieuw gekeken naar uw financiële situatie, de rentestand, aanbetalingen en ga zo maar door. Hierdoor is het (mede) ook zo belangrijk dat er wordt gekeken naar de waarde van uw huidige woning. Een waardebepaling is noodzakelijk om de waarde tegenover de openstaande schuld te zetten. U weet dan meteen wat u overhoudt of wat u moet gaan bijleggen. Daar is nog wel het een en ander om te doen, dus lees zeker de volgende tip. 

Een restschuld en een nieuwe hypotheek

Is de waarde van uw hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Dan staat uw huis ‘onder water’. Dit betekent dat u een probleem heeft op financieel gebied. Indien u een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, kunnen er specifieke voorwaarden gelden bij de verkoop van uw huis. In sommige gevallen kan de NHG gelukkig de restschuld dekken. Bovendien zult u, ook als u geen restschuld heeft na de verkoop, moeten kijken naar een nieuwe hypotheek. U moet kijken naar hoeveel u kunt aanbetalen en hoeveel verstandig is om als aanbetaling te doen. Daarbij is het handig om rekening te houden met bijvoorbeeld notaris-, taxatie- en andere bijkomende kosten. Eventueel kunt u een financieel specialist inschakelen om u te helpen. 

SONS Real Estate voor een verkoop zonder kosten

U hoeft natuurlijk alleen rekening te houden met die kosten als u niet verkoopt aan SONS Real Estate. Doordat wij onze eigen specialisten in huis hebben, vragen we u geen notaris-, taxatie- of andere (verborgen) kosten. Vraag nu uw vrijblijvende waardebepaling aan om daarna een marktconform bod te ontvangen. Dit doet u door het contactformulier op onze site in te vullen. Wat er gebeurt met uw lening bij de verkoop van uw huis? Als u voor SONS Real Estate kiest, kunt u die aflossen! 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!