Verschil tussen marktwaarde en woz waarde

Home » Verschil tussen marktwaarde en woz waarde

Verschil tussen marktwaarde en woz waarde

In de vastgoedwereld duiken talloze termen op, en een paar die je vaak tegenkomt, zijn marktwaarde en WOZ waarde. Hoewel beide termen te maken hebben met de waarde van vastgoed, zijn er zeker verschillen. Graag lichten we deze verschillen toe. Overweegt u de verkoop van uw woning en verlangt u een soepel verkooptraject? Sons Real Estate staat paraat. We sturen graag onze taxateurs uw kant op voor een waardebepaling. Direct daarna krijgt u een vrijblijvend bod zonder financieringsvoorbehoud. Geheel kosteloos en zonder verplichtingen.

Wat houdt de marktwaarde in?

De marktwaarde is het bedrag dat potentiële kopers moeten betalen om eigenaar te worden van de woning of ander soort onroerend goed. De marktwaarde staat onder invloed van diverse factoren, waaronder de locatie, de conditie van het pand, de marktvraag en andere specifieke kenmerken van het onroerend goed. Met andere woorden, het weerspiegelt direct de waarde die een koper bereid is te betalen op een specifiek moment. De marktwaarde is echter dynamisch en kan makkelijk fluctueren afhankelijk van veranderingen in de vastgoedmarkt en andere omstandigheden.

Wat betekent de WOZ waarde?

De WOZ waarde, oftewel ‘Waardering Onroerende Zaken’, wordt door de gemeente vastgesteld en vormt de grondslag voor diverse belastingen. Jaarlijks wordt de WOZ waarde geëvalueerd en vastgesteld op een vaste peildatum. Deze waarde is hoofdzakelijk gebaseerd op criteria zoals de ligging van het pand, de oppervlakte, de inhoud van het huis en de marktsituatie op de waardepeildatum. Het doel van de WOZ waarde is het verschaffen van een maatstaf voor de berekening van bepaalde belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Hoewel de WOZ waarde een indicatie kan zijn, zal deze in de meeste gevallen afwijken van de werkelijke marktwaarde.

Wat is het verschil?

Het voornaamste onderscheid tussen de marktwaarde en de WOZ waarde ligt dus in het doel. De marktwaarde is specifiek voor de transactie en weerspiegelt de actuele waarde. Daarentegen is de WOZ waarde een bredere waardebepaling, gebruikt voor belastingdoeleinden. In de meeste gevallen zal de marktwaarde verschillen van de vastgestelde WOZ waarde. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit hoger of lager uitvallen. Overweegt u de verkoop van uw woning en wilt u kosteloos een waardebepaling? Dan kunt u terecht bij Sons Real Estate.

Vlot en zorgeloos uw huis verkopen

Wenst u een snelle verkoop van uw huis, zonder de gebruikelijke onzekerheden? Dan bent u bij Sons Real Estate aan het juiste adres. Wij zijn een landelijk opererende vastgoedonderneming en kopen diverse soorten vastgoed direct met eigen financiële middelen. Geen tussenpersonen of onzekerheden. Bovendien betaalt u geen makelaars- of notariskosten. In een persoonlijk gesprek vertellen we u graag over de voordelen van een directe verkoop.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!