Verschil tussen koopsom en WOZ waarde

Home » Verschil tussen koopsom en WOZ waarde

Verschil tussen koopsom en WOZ waarde

Binnen de vastgoedwereld hoor je veel verschillende termen voorbij komen. Zo ook de termen koopsom en WOZ waarde. Hoewel beide termen betrekking hebben op de waarde van vastgoed, zijn er zeker wel verschillen te benoemen. Wat die verschillen zijn leggen we graag uit. Mocht u uw woning willen verkopen en een vlot verkooptraject wenst, dan staat Sons Real Estate paraat. We sturen namelijk graag één van onze ervaren taxateurs uw kant op voor een waardebepaling. Vervolgens ontvangt u direct een vrijblijvend bod zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om enig voorbehoud. Geheel vrijblijvend en geen verplichtingen.

Wat is de koopsom?

De koopsom is het bedrag dat daadwerkelijk is betaald bij de aankoop van een woning of ander onroerend goed. Dit is het totale bedrag dat de koper (indirect) heeft overgemaakt aan de verkoper om eigenaar te worden van de woning. De koopsom wordt sterk beïnvloed door factoren zoals de locatie, de staat van het pand, de marktvraag en andere specifieke kenmerken van het onroerend goed. Zelfs een stukje emotie kan van invloed zijn. Met andere woorden: het is een directe weerspiegeling van de waarde die een koper bereid is te betalen op een specifiek moment.

Wat houdt de vastgestelde WOZ waarde in? 

De WOZ waarde van een woning staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente en dient als basis voor verschillende belastingen. De WOZ waarde wordt jaarlijks geëvalueerd en bepaald op een vaste peildatum. De waarde is voornamelijk gebaseerd op objectieve criteria zoals de ligging van het pand, de oppervlakte, de inhoud van het huis en de marktsituatie op de waardepeildatum. Het doel van de WOZ waarde is om een maatstaf te bieden voor de berekening van bepaalde belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. De WOZ waarde kan als indicatie worden gezien, maar zal in de meeste gevallen verschillen van de daadwerkelijke koopsom.

Het verschil

Het grootste verschil tussen de koopsom en de WOZ-waarde is dus voornamelijk het doel. De koopsom is specifiek voor de transactie en is de marktwaarde op dat moment. Echter,  de WOZ waarde is een meer algemene waardebepaling die wordt gebruikt voor belastingdoeleinden. In de meeste gevallen zal de waarde van de koopsom verschillen van de vastgestelde WOZ waarde. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat hoger uitvallen, maar ook lager is mogelijk. Wilt u gratis een waardebepaling van uw woning, omdat u het overweegt te verkopen? Dan kunt u terecht bij Sons Real Estate.

Uw huis snel en zorgeloos verkopen

Als u uw huis op een snelle manier wilt verkopen, zonder de reguliere onzekerheden, dan bent u bij Sons Real Estate aan het juiste adres. We zijn een landelijke actieve vastgoedorganisatie en kopen diverse soorten vastgoed direct met eigen financiële middelen. Geen tussenkomst van derden of onzekerheden. En u betaalt geen enkele makelaars- of notariskosten. In een persoonlijk gesprek vertellen we u graag de voordelen van een directe verkoop.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!