WOZ waarde

Home » Kennisbank » WOZ waarde

Hieronder staat de uitleg over WOZ waarde

WOZ waarde, wat is dat? De betekenis van WOZ waarde is de waarde die de gemeente opstelt voor de gemeentelijke belastingen. De WOZ waarde bepaalt hoe hoog de belastingen worden. De gemeentelijke belastingen zijn een percentage van de WOZ waarde. De WOZ waarde wordt bepaalt per gemeente, dus uw eigen gemeente stelt de WOZ waarde op. De peildatum van de WOZ waarde is 1 januari van het voorafgaande jaar, dus de WOZ waarde was de waarde van uw huis een jaar geleden. De WOZ waarde wordt jaarlijkse bepaald, dus de WOZ waarde kan stijgen of dalen door de jaren heen. De WOZ waarde wordt bepaald door vier factoren: de ligging van de woning, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en verkoopcijfers van woningen in de buurt.

U heeft de WOZ waarde bij het aanvragen van een hypotheek en het kopen van een huis. U zou de WOZ waarde van uw nieuwe huis moeten in zien of u de WOZ waarde kan betalen of een hypotheek kan aanvragen.

WOZ waarde, waar te vinden? U kunt uw WOZ waarde opzoeken of de WOZ waarde berekenen. U kunt uw WOZ waarde bekijken op de website van de Overheid.  Als de WOZ waarde nog niet bekend is kunt u uw WOZ waarde opvragen op de website van de Overheid. Hier kunt u ook de WOZ waarde uitprinten of downloaden. U kunt ook zelf de WOZ waarde achterhalen maar als u uw huis wilt verkopen zou u een officiële WOZ waarde moeten aanvragen. U kunt de WOZ waarde checken van uw eigen woning op elk adres en postcode. U kunt ook de WOZ waarde controleren van alle soorten huizen zoals een appartement, een huurwoning, een zakelijk pand een huis met zonnepanelen en een huis in aanbouw.

Als u het niet eens bent met de WOZ waarde kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Met een te hoge WOZ waarde betaalt u te veel gemeentelijke belastingen en met een te lage WOZ waarde kunt u niet uw huis verkopen voor de echte waarde. U kunt dan de huidige WOZ waarde aanvechten omdat de WOZ waarde niet klopt. U kunt ook een taxatie aanvragen om te bewijzen wat de echte WOZ waarde van uw huis is. Van de taxateur krijgt u een formulier waar de WOZ waarde op staat. Als u een taxateur inschakelt zijn er wel kosten verbonden aan het bepalen van de WOZ waarde.

Is de WOZ waarde openbaar? Ja, de WOZ waarde is openbaar en staat in een register waarin u WOZ waardes kunt vergelijken. Sinds 2016 zijn de WOZ waardes geregistreerd in het kadaster, dus als u de WOZ waarde kwijt bent, niet ontvangen heeft of niet bij u bekend is kunt u in het register kijken. De WOZ waarde moet u aangeven bij de belastingaangifte, maar deze is meestal al automatisch ingevuld. Als u een huis verkoopt na overlijden heeft u de WOZ waarde nodig voor het berekenen van de erfbelasting.

De marktwaarde en de verkoopwaarde zijn andere waardes dan de WOZ waarde. De marktwaarde is de waarde van uw huis op de huizenmarkt en de verkoopwaarde is de waarde voor het verkopen van uw huis. Dit ligt meestal hoger dan de WOZ waarde.

U kunt ook de waarde van uw huis aanvragen bij Sons Real Estate. U weet dan zeker dat de WOZ waarde juist is en gratis.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. Lees ook ons blog over hoeveel uw huis waard is. U kunt contact met ons opnemen of een gratis en vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

 
 
Lees ook:
 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel