Hoeveel is mijn huis waard?

Home » Woning verkopen » Hoeveel is mijn huis waard?

Hoeveel is mijn huis waard vraagt iedereen met een koopwoning zich vroeg of laat weleens af. Zeker wanneer je verhuisplannen hebt en de waarde van je huis moet weten bij de zoektocht naar een nieuw huis. Met de waarde van je huis kun je namelijk achterhalen wat je zou kunnen lenen voor de mogelijk nieuwe woning. De afgelopen jaren zijn de prijzen van woningen in het gehele land flink gestegen en daarom is het heel moeilijk bij te houden wat je huis nu eigenlijk echt waard is?

Je kunt natuurlijk kijken naar huizen die bij jouw in de wijk zijn verkocht en wat deze hebben opgeleverd. Maar de vraagprijs die op Funda staat is natuurlijk niet de verkoopprijs waarvoor de woning is verkocht. In goede tijden wordt de woning namelijk soms ook boven de vraagprijs verkocht en in slechte tijden wordt een huis vrijwel altijd onder de vraagprijs verkocht. Bovendien is de staat van onderhoud en de mate van afwerking van grote invloed op de waarde van een huis, en laat dat nu voor elke woning nooit hetzelfde zijn. Wat is mijn huis nu daadwerkelijk waard op dit moment is dus een hele goede vraag.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning bepalen?

Er zijn diverse tools, berekeningen en simulaties waarmee je de waarde van je huis kunt laten berekenen aan de hand van de postcode en straatnaam. Echter ontvang je hiermee een gemiddelde woningwaarde op basis van wat er in jouw wijk de afgelopen periode is verkocht. Hier wordt natuurlijk totaal geen rekening gehouden met jouw individuele situatie. Zoals we eerder vertelden is ieder huis anders en heeft de ene woning een dakopbouw en de ander een aanbouw en is de ene woning pas verbouwd en heeft de andere woning achterstallig onderhoud.

Om echt tot een concrete waarde van jouw huis te komen is het laten maken van een waardebepaling op locatie de juiste keuze. Een waardebepaling van je huis laten maken is bovendien gratis en geeft je dus meteen meer zekerheid.

Hoeveel verschilt de waarde van mijn huis van de WOZ waarde?

Is mijn huis net zoveel waard als de WOZ waarde van mijn woning of ligt het daar boven? Dit zijn veel gestelde vragen die wij regelmatig ontvangen. In de meeste gevallen ligt de waarde van een woning hoger dan de WOZ waarde. Echter kan het soms voorkomen dat de WOZ waarde hoger ligt dan de waarde van uw woning. Dan kunt u dit bij de gemeente aanvechten en met argumenten en bewijzen aantonen waarom de WOZ-waarde omlaag moet.

Woningwaarde berekenen

Wat is mijn huis waard in de verkoop op dit moment? Dit is globaal te berekenen met een calculator om de waarde van je huis te berekenen. Zo kun je precies zien hoeveel je woning in waarde is gestegen. Deze calculator geeft een globale prijs en komt nooit overeen met de werkelijke marktwaarde van je huis.

Lees ook ons aparte blog artikel over hoeveel uw huis waard is (een artikel met alle aspecten die de waarde van uw huis kunnen bepalen). Ook bieden wij u meer informatie op onze pagina over het berekenen van de waarde van uw woning of het verkopen van uw huis.

Lees meer:

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel