Bewoond huis verkopen

Informatie hoe u een bewoond huis gratis kan verkopen met directe zekerheid

9.4

4.4/5

Beoordeling van onze klanten 

Ontvang direct een vrijblijvend bod zonder bezichtiging

Geen overdrachtsbelasting, makelaars- of notariskosten voor u

Verzekerd van het beste bod zonder voorbehoud van financiering

Flexibele verkoop. U bepaalt de voorwaarden en overdrachtsdatum

Voor alle soorten verhuurde huizen. Ook met huurdersproblemen.

Direct marktconform bod

Direct een marktconform bod op basis van een waardebepaling

Alle soorten verhuurde huizen

Onder andere: verhuurde woningen, studentenpanden, huizen met huurdersproblemen

Geen makelaarskosten

Geen courtagekosten bij verkoop verhuurd vastgoed

Bewoond huis verkopen

Een bewoond huis verkopen gaat anders dan een vrij huis verkopen. De waarde wordt anders berekend.  De waarde van een bewoond huis hangen samen met de huuropbrengsten. De waarde van een bewoond huis kan in de praktijk dus heel anders uitvallen dan u wellicht zou verwachten. Een heel andere situatie speelt er zich af bij de onbewoonde huizen, waar rekening moet worden gehouden met leegwaarderatio en de verhuurbaarheid cq. potentie in mogelijkheden van de woning.

Vraag een waardebepaling aan voor uw bewoonde huis

Een bewoond huis verkopen kan voorkomen als u uw huis wilt verkopen terwijl er nog mensen in wonen, of wanneer u het aan uw kinderen wilt verkopen. In verschillende situaties gelden allemaal verschillenden waarden van het huis en verschillende belastingen die u moet betalen. Bent u in de situatie dat u uw bewoonde huis wilt verkopen? Sons Real Estate is gespecialiseerd in de verkoop van elk type bewoond huis. Wilt u weten wat uw bewoond huis waard is? Vraag vrijblijvend een bod aan voor de verkoop van uw bewoonde woning. 

Waarde bewoond huis verkopen

Er bestaat de vrije verkoopwaarde en de waarde van een huis in bewoonde staat. De vrije verkoopwaarde is de waarde van een huis als het huis leeg wordt geleverd op de woningmarkt. Er komen andere waarden bij kijken als het huis in verhuurde staat of bewoonde staat is. Vroeger was de waarde van een bewoond huis 60% van de vrije verkoopwaarde. De waarde wordt o.a. bepaalt aan de hand van de wet en de beleidsregels van het Ministerie van Financiën. Tegenwoordig wordt uiteraard meer naar de actuele situatie gekeken. Denk aan de huuropbrengsten en de mogelijkheden voor verhuur. 

De huurstromen bepalen dus de werkelijke waarde. En dan met name de verwachte huurstromen. Zo zal het laten bewonen van een studentenpand geen enkel probleem zijn als het huis in een grote studentenstad staat. Beleggers en pandeigenaren kijken hierbij vooral naar het rendement. Na afloop van het betalen van de vastgoed beleggingshypotheek, zijn de huurstromen als het ware pure winst. En de waarde van het huis is dan tevens de verdienste van de eigenaar of belegger. De waarde van een bewoond huis is dus aanzienlijk hoger wanneer er hoge huurstromen uit de woning komen. Wordt uw bewoonde woning tegen een lage prijs verhuurd dan is de waarde van het huis weer aanzienlijk lager. De waarde is dus geheel afhankelijk van de locatie, huurstromen, de staat van onderhoud en het soort huis.

Bewoond huis verkopen

Een reden van een bewoond huis verkopen is dat er sprake is van staking. Bij staking van de kosten van het bewoonde huis ligt de waarde van het bewoonde huis tussen 60% tot 75% van de vrije verkoopwaarde. Als u vrijwillig het bewoonde huis verkoopt is de waarde van het bewoonde huis 80% van de vrije verkoopwaarde

Bewoond huis verkopen door staking

Bij de overgang van bedrijfsvermogen naar privévermogen wordt er belasting geheven over de waarde van het huis in bewoonde staat. De waarde van het huis in bewoonde staat bepaalt hoe hoog de belasting wordt. Bij de overgang naar privé van een bewoond huis moet er inkomstenbelasting betaald worden. In deze situatie verkoopt het bedrijf van de ondernemer het huis in bewoonde staat aan zichzelf. De waarde van het bewoonde huis wordt bepaalt door de leeftijd van de bewoner op het moment van staking. Als er meerdere bewoners zijn, geldt de leeftijd van de jongste bewoner. Bekijk de waarde van uw huis in bewoonde staat in de onderstaande tabel.

Een bewoond huis verkopen van bedrijfsvermogen naar privévermogen kan voor komen als er iets met het bedrijf is gebeurt. Bij faillissement of overdracht kan het bedrijf de woning niet meer betalen en moeten de kosten van de woning gestaakt worden. 

Bij staking door overlijden van de ondernemer is de waarde van het bewoonde huis 60% van de vrije verkoopwaarde. Het maakt dan niet uit hoe oud de bewoner is van het bewoonde huis. Als het bewoonde huis wordt verkocht als erfenis moeten successierechten betaald worden al belasting. De belasting wordt bepaalt door de waarde van het huis in bewoonde staat en in hoeverre de begunstigde verwant is met de erflater. Een dochter hoeft minder belasting te betalen dan een nicht van de erflater. 

Vrijwillig bewoond huis verkopen

Een bewoond huis verkopen kan ook zonder staking. In deze situatie geld een waarde van 80% van de vrij verkoopwaarde en moet het huis minimaal vijf jaar het bewoond worden. Als het huis voor die tijd verkocht wordt geldt de vrij verkoopwaarde. Een bewoond huis verkopen zonder staking komt voor als twee mensen gaan scheiden en een partner blijft in het huis wonen. Een bewoond huis wordt verkocht aan de partner die in het huis blijft wonen. 

U kunt op deze manier ook een bewoond huis verkopen aan uw kinderen. Als u een bewoond huis verkoopt aan uw kinderen onder de WOZ-waarde wordt dit gezien als een geschenk door de belastingdienst. Bij een geschenk moet de begunstigde schenkbelasting betalen. Dit werkt hetzelfde als de successierechten, dus hoe hoog de belasting is wordt bepaalt door de waarde van het geschenk en de verwantschap tussen de begunstigde en de schenker. Bij de schenkbelasting is de eerste €103.643 belastingvrij in 2020, dus dit bedrag kunt u van de WOZ-waarde trekken om te verkopen aan uw kinderen. Uw kind moet dit geld gebruiken voor de kosten van het huis en u kind moet jonger zijn dan 40 jaar. 

Waarde bewoond huis door staking

Leeftijd bewonerPercentage van vrije verkoopwaarde

T/m 60 jaar

65%

61 jaar

66%

62 jaar

67%

63 jaar

68%

64 jaar

69%

65 jaar

70%

66 jaar

71%

67 jaar

72%

68 jaar

73%

69 jaar

74%

70 jaar en ouder

75%

Sons Real Estate bij bewoond huis verkopen

Als u in de situatie komt dat u een bewoond huis wilt verkopen, kunt u altijd terecht bij Sons Real Estate. Wij kunnen u helpen met ons advies en onze diensten bij het verkopen van een bewoond huis. U kunt bijvoorbeeld het bewoonde huis aan ons verkopen en aan ons terug huren als u in de situatie bent gekomen om de kosten te staken van het bewoonde huis. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies en informatie over onze diensten.  

 

Versneld waardebepaling aanvragen

Voor alle verhuurde woningen

U betaalt geen overdrachtsbelasting, makelaars- of notariskosten
Altijd verzekerd van een eerlijke en marktconforme prijs​
Binnen één week bij de notaris is mogelijk
Achteraf verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening​
Ontvang alvast een bod zonder bezichtiging
Bod zonder financieringsvoorbehoud. Geen onzekerheid!

Waarom kiezen voor Sons Real Estate

Hoe verloopt een aanvraag bij Sons Real Estate?

 • Woning aanmelden

  Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. U kunt ons formulier invullen en hierbij uw postcode en huisnummer aan ons doorgeven.

 • Binnen één werkdag ontvangt u van ons een reactie

  We bespreken dan uw wensen. Wij kunnen een bezichtiging inplannen om een nauwkeurig bod uit te brengen. Ook kunnen wij een bod op afstand uitbrengen, indien dit uw voorkeur geniet. Wij brengen dan een globaal bod uit en komen bij interesse vervolgens langs voor een definitief voorstel.

 • U ontvangt een definitief bod

  Nadat wij het huis hebben bezichtigd ontvangt u van ons een definitief bod. Ook dit is nog steeds geheel vrijblijvend. Wanneer u blij bent met het bod en akkoord wenst te gaan, dan spreken wij in overleg een opleverdatum af.

 • Officiële koopakte wordt opgesteld

  Aan de hand van de gemaakte afspraken wordt er een koopakte opgesteld. Na het door beide partijen tekenen van de koopakte heeft u uw woning officieel verkocht. Gefeliciteerd! De woning wordt vervolgens overgedragen bij de notaris op de afgesproken datum. Wij hebben voor de overdrachtsdatum de gelden gestort naar de notaris en de notaris stort het vervolgens direct naar u en de verkoop is afgerond. Gefeliciteerd met de verkoop van uw huis!

Liever direct contact?

Neem contact op met onze lokale vastgoedadviseur 
Nick van der Meer.

Meer over onze diensten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Heeft u vragen over onze werkwijze of wilt u meer informatie over de verkoop van woningen. Dan kunt u ons uiteraard bellen via 085-004 7350. Uiteraard kunt u ons contactformulier invullen of mailen via sales@sonsrealestate.nl.

Waardebepaling voor verhuurde huizen

Heeft u een verhuurd huis? Dan kunt u direct gratis een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Als opkoper kopen wij alle soorten verhuurde huizen, maar ook bedrijfspanden, studentenpanden, zorgvastgoed, horecapanden, gebouwen of kantorenpanden. 

Lees meer in onze kennisbank of blog

Wilt u meer informatie over hoe u een woning kunt opknappen of hoe een verkoopproces via een makelaar eruit ziet? Lees dan onze blog berichten door. 

Wij kopen alle soorten verhuurd vastgoed

Waarom kiezen voor Sons Real Estate

Transparante werkwijze
Het beste bod op verhuurde woningen
Bod zonder voorbehoud van financiering
Direct duidelijkheid en zekerheid voor u
Jarenlange ervaring en vastgoedkennis in huis

Wilt u uw verhuurde woning verkopen?

Wilt u uw woning snel of direct verkopen? Aan Sons Real Estate verkoopt u uw woning zonder voorbehoud van financiering. 

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!