Bewoond huis verkopen

Informatie hoe u een bewoond huis gratis kan verkopen met directe zekerheid

Ontvang een bod op basis van waardebepaling mét de bewoners erin!

+18.500 Nederlanders gingen u voor

Geen makelaarskosten
Bezichtiging niet vereist
Geen makelaarskosten bij verkoop van uw bewoonde huis
Bod zonder voorbehoud van financiering
U ontvangt een bod binnen 8 uur (tot maximaal een dag) op basis van waardebepaling
Voor alle soorten huizen met bewoners en huurders
Beoordeeld met een 9.4
Voor alle panden

Van studentenhuis tot verhuurde woning. Alle staten van onderhoud.

Huizen in alle staten

Bij ons kunt u terecht voor alle staten en bouwjaren van uw bewoonde huis!

Het beste bod

Dankzij groot netwerk investeerders. Eerlijke waardebepaling!

Bewoond huis verkopen

Een bewoond huis verkopen gaat anders dan een vrij huis verkopen. De waarde wordt anders berekend. De waarde van een bewoond huis ligt in de praktijk vaak lager, afhankelijk van de huuropbrengsten, dan wanneer u een onbewoond huis wilt verkopen.

Vraag een waardebepaling aan voor uw bewoonde huis

Een bewoond huis verkopen kan voorkomen als u uw huis wilt verkopen terwijl er nog mensen in wonen, of wanneer u het aan uw kinderen wilt verkopen. In verschillende situaties gelden allemaal verschillenden waarden van het huis en verschillende belastingen die u moet betalen. Bent u in de situatie dat u uw bewoonde huis wilt verkopen? Sons Real Estate is gespecialiseerd in de verkoop van elk type bewoond huis. Wilt u weten wat uw bewoond huis waard is? Vraag vrijblijvend een bod aan voor de verkoop van uw bewoonde woning. 

Vrijblijvende waardebepaling ontvangen

Direct het beste bod op uw woning!

Geen makelaarskosten

Bespaar duizenden euro’s aan makelaarskosten! Courtage rekenen wij bij de koper

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor onze rekening!

Geen onzekerheid!

U kunt uw huis in bewoonde staat aan ons verkopen zonder dat u het huis uit hoeft

Geen verkoopstress

Met zekerheid uw huis verkocht. U ontvangt een bod zonder behoud van financiering

Waarde bewoond huis verkopen

Er bestaat de vrije verkoopwaarde en de waarde van een huis in bewoonde staat. De vrije verkoopwaarde is de waarde van een huis als het huis leeg wordt geleverd op de woningmarkt. Er komen andere waarden bij kijken als het huis in verhuurde staat of bewoonde staat is. Vroeger was de waarde van een bewoond huis 60% van de vrije verkoopwaarde. De waarde wordt o.a. bepaalt aan de hand van de wet en de beleidsregels van het Ministerie van Financiën. Tegenwoordig wordt uiteraard meer naar de actuele situatie gekeken. Denk aan de huuropbrengsten en de mogelijkheden voor verhuur. 

De huurstromen bepalen dus de werkelijke waarde. En dan met name de verwachte huurstromen. Zo zal het laten bewonen van een studentenpand geen enkel probleem zijn als het huis in een grote studentenstad staat. Beleggers en pandeigenaren kijken hierbij vooral naar het rendement. Na afloop van het betalen van de vastgoed beleggingshypotheek, zijn de huurstromen als het ware pure winst. En de waarde van het huis is dan tevens de verdienste van de eigenaar of belegger. De waarde van een bewoond huis is dus aanzienlijk hoger wanneer er hoge huurstromen uit de woning komen. Wordt uw bewoonde woning tegen een lage prijs verhuurd dan is de waarde van het huis weer aanzienlijk lager. De waarde is dus geheel afhankelijk van de locatie, huurstromen, de staat van onderhoud en het soort huis.

Bewoond huis verkopen

Een reden van een bewoond huis verkopen is dat er sprake is van staking. Bij staking van de kosten van het bewoonde huis ligt de waarde van het bewoonde huis tussen 60% tot 75% van de vrije verkoopwaarde. Als u vrijwillig het bewoonde huis verkoopt is de waarde van het bewoonde huis 80% van de vrije verkoopwaarde

Bewoond huis verkopen door staking

Bij de overgang van bedrijfsvermogen naar privévermogen wordt er belasting geheven over de waarde van het huis in bewoonde staat. De waarde van het huis in bewoonde staat bepaalt hoe hoog de belasting wordt. Bij de overgang naar privé van een bewoond huis moet er inkomstenbelasting betaald worden. In deze situatie verkoopt het bedrijf van de ondernemer het huis in bewoonde staat aan zichzelf. De waarde van het bewoonde huis wordt bepaalt door de leeftijd van de bewoner op het moment van staking. Als er meerdere bewoners zijn, geldt de leeftijd van de jongste bewoner. Bekijk de waarde van uw huis in bewoonde staat in de onderstaande tabel.

Een bewoond huis verkopen van bedrijfsvermogen naar privévermogen kan voor komen als er iets met het bedrijf is gebeurt. Bij faillissement of overdracht kan het bedrijf de woning niet meer betalen en moeten de kosten van de woning gestaakt worden. 

Bij staking door overlijden van de ondernemer is de waarde van het bewoonde huis 60% van de vrije verkoopwaarde. Het maakt dan niet uit hoe oud de bewoner is van het bewoonde huis. Als het bewoonde huis wordt verkocht als erfenis moeten successierechten betaald worden al belasting. De belasting wordt bepaalt door de waarde van het huis in bewoonde staat en in hoeverre de begunstigde verwant is met de erflater. Een dochter hoeft minder belasting te betalen dan een nicht van de erflater. 

 

Vrijwillig bewoond huis verkopen

Een bewoond huis verkopen kan ook zonder staking. In deze situatie geld een waarde van 80% van de vrij verkoopwaarde en moet het huis minimaal vijf jaar het bewoond worden. Als het huis voor die tijd verkocht wordt geldt de vrij verkoopwaarde. Een bewoond huis verkopen zonder staking komt voor als twee mensen gaan scheiden en een partner blijft in het huis wonen. Een bewoond huis wordt verkocht aan de partner die in het huis blijft wonen. 

U kunt op deze manier ook een bewoond huis verkopen aan uw kinderen. Als u een bewoond huis verkoopt aan uw kinderen onder de WOZ-waarde wordt dit gezien als een geschenk door de belastingdienst. Bij een geschenk moet de begunstigde schenkbelasting betalen. Dit werkt hetzelfde als de successierechten, dus hoe hoog de belasting is wordt bepaalt door de waarde van het geschenk en de verwantschap tussen de begunstigde en de schenker. Bij de schenkbelasting is de eerste €103.643 belastingvrij in 2020, dus dit bedrag kunt u van de WOZ-waarde trekken om te verkopen aan uw kinderen. Uw kind moet dit geld gebruiken voor de kosten van het huis en u kind moet jonger zijn dan 40 jaar. 

Waarde bewoond huis door staking

Leeftijd bewonerPercentage van vrije verkoopwaarde

T/m 60 jaar

65%

61 jaar

66%

62 jaar

67%

63 jaar

68%

64 jaar

69%

65 jaar

70%

66 jaar

71%

67 jaar

72%

68 jaar

73%

69 jaar

74%

70 jaar en ouder

75%

Sons Real Estate bij bewoond huis verkopen

Als u in de situatie komt dat u een bewoond huis wilt verkopen, kunt u altijd terecht bij Sons Real Estate. Wij kunnen u helpen met ons advies en onze diensten bij het verkopen van een bewoond huis. U kunt bijvoorbeeld het bewoonde huis aan ons verkopen en aan ons terug huren als u in de situatie bent gekomen om de kosten te staken van het bewoonde huis. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies en informatie over onze diensten.  

 

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!