Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde van een huis en een verhuurd huis?

Home » Financiële hulp » Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde van een huis en een verhuurd huis?

Professioneel advies bij het bepalen van de taxatiewaarde van uw huis in alle staten

Veel mensen vragen zich of wat het verschil is in de taxatiewaarde van een huis en van een verhuurd huis en waarom daar een verschil tussen zit. Bij het verkopen van een verhuurd huis wordt de leegwaarderatio eraf getrokken. Hierdoor hoeft de koper minder te betalen voor het verhuurde huis en hoeft de verkoper minder belasting te betalen. Bij de taxatiewaarde van een normaal huis wordt hier geen rekening mee gehouden. Dit heeft te maken met dat een verhuurd huis meestal wordt gekocht door beleggers om verder te verhuren en normaal huis wordt gekocht door particulieren. De beleggers hebben zo minder risico. Wilt u meer informatie of advies over dit onderwerp? Sons Real Estate kunt u helpen bij het bepalen van de taxatiewaarde van alle soorten huizen in alle staten. Onze specialisten weten precies hoe de markt in elkaar zit en hoe een taxatiewaarde bepaalt kan worden.

Waarde huis in verhuurde staat

Als u een huis wilt verkopen dat verhuurd wordt, is de definitie waarde huis in verhuurde staat. Bij de waarde van een verhuurd huis wordt niet alleen gekeken naar de gegevens van het huis maar ook naar de potentie voor verhuur. Er is een ingewikkelde formule om de waarde van een huis in verhuurde staat te bepalen. De formule bestaat uit de huur, de WOZ-waarde en de leegwaarderatio.

Huur

Beleggers die een huis in verhuurde staat willen kopen kijken naar het rendement van het huis. Dit wordt vooral bepaalt door de huur dat wordt binnengehaald elke maand. Als verhuurder mag u bepalen hoe hoog de huur wordt en mag u de huur elk jaar verhogen. De huur is hoger in een huis dat in het centrum staat van een drukke stad dan een huis dat op het platteland staat. De beleggers hebben meer geld over voor een verhuurd huis in een drukke stad, omdat dat veel mensen geïnteresseerd zijn om het huis te huren. Hiermee wordt het rendement verhoogt en kan de huur omhoog, omdat er weinig aanbod is en veel vraag. De huur heeft een belangrijke rol in de formule om te bepalen wat de waarde is van het verhuurde huis. Voor de formule moet u weten wat de jaarlijkse huuropbrengsten zijn.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde wordt elk jaar bepaalt aan de hand van de Wet Onroerende Zaken door de gemeente. De WOZ-waarde is gebaseerd op de ligging van de woning, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en verkoopcijfers van woningen in de buurt. De WOZ-waarde bepaalt hoe hoog gemeentelijke belastingen worden zoals rioolheffing en waterschaplasten. De waarde van het huis is van 1 januari van voorafgaand kalenderjaar. De WOZ-waarde kan verschillen met de taxatiewaarde, omdat de koopprijzen heel erg kunnen schommelen in een jaar tijd. De WOZ-waarde wordt gebruikt in de formule om te bepalen hoeveel uw huis waard is. In de formule wordt gekeken naar de verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde.

Leegwaarderatio

Op basis van de verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde wordt de leegwaarderatio bepaalt. In de tabel hieronder ziet u hoe dit in elkaar zit en hoe de formule werkt. Het percentage van de leegwaarderatio wordt het percentage wat overblijft van de waarde van uw huis in verhuurde staat.

Vraag hier een gratis waardebepaling aan voor verhuurde woningen en panden

Rekenvoorbeeld

Voor de berekening van de waarde van uw huis in verhuurde staat heeft u de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde nodig.

WOZ-waarde = €250.000
Jaarlijkse huuropbrengst = €15.600

De verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde is:

€15.600/ €250.000 x 100 = 6,24%

In de tabel zit u dat bij 6% en niet meer dan 7% de leegwaarderatio 78% is. Dit houdt in dat de waarde van uw huis in verhuurde staat 78% van de WOZ-waarde is.

78% x €250.000 = €195.000

In dit rekenvoorbeeld is uw huis in verhuurde staat €195.000 waard.

 

De verhouding van de jaarlijkse huurprijs
tot de WOZ-waarde is meer dan
Maar niet meer danLeegwaarderatio is
0%1%45%
1%2%51%
2%3%56%
3%4%62%
4%5%67%
5%6%73%
6%7%78%
7%85%

Taxatiewaarde huis

De taxatiewaarde van uw eigen huis waar u zelf woont wordt bepaald door de marktwaarde en de woningwaarde. Bij een normaal huis hoeft u geen rekening te houden met de huur en de leegwaarderatio. De taxatiewaarde van een normaal huis kan heel dicht bij de WOZ-waarde ligt maar dat hoeft niet, omdat de huizenprijzen heel erg schommelen in deze tijd.

Marktwaarde

De taxatiewaarde van uw huis wordt grotendeels bepaalt door de markt en de locatie. Uw huis kan in honderdduizenden euro’s verschillen in tijden van crisis en in tijden van hoogconjunctuur. De economie bepaalt of huizenprijzen hoog zijn en of mensen meer geld over hebben voor uw huis. In de huidige tijd wordt een huis snel verkocht en mensen bieden steeds hoger op een huis. Dit was juist het tegenovergestelde in de tijd van de economische crisis van 2008.

Locatie en vraag voor taxatiewaarde

De vraag naar uw soort huis in uw buurt bepaalt ook veel voor de taxatiewaarde van uw huis. Er is meer vraag naar uw huis als uw huis in een drukke stad, populaire buurt of een gezellige wijk staat. Als er meer vraag is, zal de taxatiewaarde omhoog kunnen. Vooral als u woning ook extra’s heeft net opzichte van de andere huizen in de buurt. De taxatiewaarde kan omhoog als uw huis bijvoorbeeld een grotere tuin, een dakkapel of betere isolatie heeft.

Woningwaarde

Door de vraag en de locatie van uw huis kan de taxatiewaarde heel erg verschillen met andere huizen. De andere gegevens van uw huis zoals oppervlakte en type huis zijn ook een grote factor bij de taxatiewaarde. Hoe groter uw huis, hoe hoger de taxatiewaarde. De oppervlakte heeft te maken met de binnenruimte en de buitenruimte. Een groot vrijstaand huis is ook meer waard dan een rijtjeshuis.

Verder worden de details van uw huis ook meegenomen in de taxatiewaarde van uw huis. Bijvoorbeeld of u een overkapping heeft in de tuin of dat u een nieuw badkamer of keuken in uw huis zit. Dat kan een paar honderd of duizend euro opleveren bij de taxatiewaarde. Uw huis wordt wel aantrekkelijker voor kopers als uw huis een hoger energielabel heeft of als het huis beter is onderhouden.

Taxatiewaarde bij Sons Real Estate

Bent u benieuwd naar de taxatiewaarde van een huis? U kunt contact opnemen met Sons Real Estate of een waardebepaling aanvragen. Onze specialisten gaan gelijk aan de slag met uw aanvraag en nemen binnen één werkdag contact met u op. Of lees hoe u de waarde van een huis zelf kunt benaderen. Lees ook meer over het verkopen van een verhuurd huis of digitale taxatiewaarde.

Lees ook

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel