Bouwgrond verkopen ? Sons Real Estate uw projectontwikkelaar
arrow_drop_up arrow_drop_down
Projectontwikkelaar

Bouwgrond verkopen?

Sons Real Estate, uw partner & projectontwikkelaar

Home / Projectontwikkelaar / Bouwgrond verkopen

Grootste netwerk

Wij beschikken over het grootste netwerk van bouwgrond kopers

Volledig ontzorgt

Van A tot Z regelen wij alles, inclusief juridisch onderzoek

No Cure no Pay

Uw belang staat voorop. Het beste bod op uw stuk land!

Bouwgrond verkopen

Wilt u bouwgrond verkopen en zoekt u een geschikte koper? Sons Real Estate beschikt over het grootste netwerk met potentiele kopers van bouwgrond. Zo bent u verzekerd van het beste bod op uw bouwgrond tegen de beste voorwaarden. Bij de verkoop van bouwgrond komen veel juridische processen kijken en daarom is het van belang om alles goed uitgezocht en vastgelegd te hebben. Daarom begeleiden wij verkopers van bouwgrond het gehele proces tot en met het opstellen van het koopcontract.

Bouwgrond verkopen aan projectontwikkelaar of particulier persoon

Projectontwikkelaars zijn de meest voorkomende kopers van bouwgrond en kopen in de meeste gevallen bouwgrond zonder voorbehouden van financiering. Dat is fijn, zodat u zeker weet dat de gronden zijn verkocht. Een particulier persoon koop vrijwel altijd onder voorbehoud van financiering. Zo kan de financiering na 8 weken als nog niet rond komen en wordt de koop ontbonden. U bent dan weer terug bij af en er moet weer gezocht worden naar een nieuwe koper.

Waarom uw bouwgrond verkopen via Makelaar Sons Real Estate

 • Grootste netwerk van bouwgrond kopers
 • Direct het beste bod op uw bouwgrond
 • Volledig ontzorgt van A tot Z inclusief juridisch onderzoek
 • Klanten beoordelen ons met een 9,2
 • No Cure No Pay

Wanneer u uw bouwgrond wilt verkopen aan een projectontwikkelaar of bouwbedrijf dan moet u er wel rekening mee houden dat u wellicht niet het maximale uit uw bouwgrond haalt. Zij betalen namelijk de marktwaarde en bieden niet boven de marktwaarde. Echter heeft u uw bouwgrond dan wel met zekerheid verkocht en tegen de beste voorwaarden. Zij kunnen namelijk ook meestal zeer snel afnemen. Zo kan u uw bouwgrond al binnen twee weken verkopen aan een projectontwikkelaar.

Wij hebben alle grote projectontwikkelaars in ons netwerk dus wij kunnen uw bouwgrond gemakkelijk aanbieden aan projectontwikkelaars waarvan wij weten dat zij interesse zullen hebben.

Werkwijze kavel verkopen of deel kavel verkopen

 • Wij komen langs voor een kavelopname. We kijken de locatie waar de kavel precies komt te staan en vragen daarbij om de nodige stukken.
 • Prijsbepaling van de kavel. Aan de hand van alle gegevens stellen wij een verkoopprijs op van uw kavel. Wellicht heeft u een prijs waar u aan vast wilt houden en kunnen wij hier in overleg treden.
 • De kavel wordt middels ‘stille verkoop’ aangeboden aan potentieel geïnteresseerde kopers. Doordat wij de kavel off market verkopen blijft de kavel schaars en is die niet de hele markt over gegaan.
 • Bij interesse volgen er biedingen op de kavel. Deze kunt u weigeren, in onderhandeling treden of accepteren.
 • Bij acceptatie van een bod worden de voorwaarden besproken en vastgelegd in het koopcontract. Ook wordt de overdrachtsdatum vastgelegd.
 • Op de overdrachtsdatum wordt de verkoop van de kavel bij de notaris verzegeld. U ontvangt de gelden van de overdracht de volgende werkdag op uw rekening.

Meer informatie of wilt u een vrijblijvend gesprek

Verkoop bouwgrond door particulier btw

De verkoop van bouwgrond door een particulier is net even anders dan de verkoop van bouwgrond door een bedrijf.  Hieronder leggen wij uit hoe de verkoop van bouwgrond door een particulier wordt belast met btw. De levering van een kavel valt onder de heffing van ofwel de BTW(21%) ofwel de overdrachtsbelasting(6%). Bij het bepalen welke belasting van toepassing is draait het om het begrip bouwterrein. Is er sprake van de overdracht van een bouwterrein dan valt de overdracht onder de heffing van BTW. In alle andere gevallen valt de levering onder de overdrachtsbelasting.

Er is sprake van een bouwterrein als op het moment van levering van de grond blijkt dat de grond daadwerkelijk bestemd is om te worden bebouwd. Koopt de koper de grond niet met de intentie om te bouwen dan valt her onder de 6% overdrachtsbelasting regeling. Bouwgrond verkopen met winst en zonder verkavelingsvergunning valt dus onder 21% btw mits er toch gebouwd gaat worden in de toekomst. Dit geldt dus ook wanneer u bouwgrond wilt verkopen met plan.

Bebouwde grond verkopen overdrachtsbelasting of btw


Een perceel dat bebouwd is en waarvan het de bedoeling is dat de bestaande opstallen gesloopt worden, geldt als bebouwde grond en valt dus onder de heffing van de overdrachtsbelasting. Heeft het te slopen pand een woonbestemming dan betreft de overdrachtsbelasting 2%, heeft het geen woonbestemming dan betreft het 6%. De bestaande opstallen moeten in opdracht van de koper worden gesloopt. Als bij de verkoop wordt afgesproken dat de verkoper de opstallen laat slopen nadar er geleverd is, dan wordt het perceel aangemerkt als onbebouwde grond en valt de levering onder de heffing van de BTW.

Zelf bouwgrond verkopen

Sommige mensen kiezen er ook voor om zelf bouwgrond te verkopen. Echter komt het dan veel voor dat ze de bouwgrond verkopen onder de prijs dat de grond waard is. Wanneer de verkoopprijs vervolgens flink lager is dan de waarde van het pand dan kan de belastingdienst een onderzoek verrichten naar de verkoop. De belastingdienst wil namelijk weten waarom de bouwgrond tegen een lagere prijs is verkocht dan de waarde van de grond. De belastingdienst en FIOD houden namelijk een strenge toezicht in verband met risico’s op witwassen en fraude. Laat daarom altijd de waarde bepalen door een makelaar die hier in gespecialiseerd is.

 Bouwgrond verkopen via notaris

Het verkopen van bouwgrond verloopt altijd via de notaris. De notaris kan een koopcontract opstellen waarin de voorwaarden van het verkopen van de bouwgrond staan vermeld. Bovendien geven zij aan welke documenten zij nodig hebben om de bouwgrond te kunnen verkopen en de aktes op te kunnen stellen.

Wilt u geërfde of geschonken bouwgrond verkopen dan kan u dit het beste via dezelfde notaris laten verlopen. Hij heeft namelijk al alle informatie van het afronden van de erfenis. Zo kunnen er geen fouten ontstaan bij de afronding van de verkoop.