Verborgen gebreken

Home » Kennisbank » Verborgen gebreken

De definitie van verborgen gebreken is een gebrek aan een eigendom zonder dat de koper ervan wist. Verborgen gebreken kunnen bijvoorbeeld voorkomen in een auto, huis, boot, caravan en elektrische installatie. De verborgen gebreken die vaak voorkomen zijn asbest, (dak)lekkage, kapotte riolering, houtworm, verslechterde isolatie en ongedierte. Verborgen gebreken van een huis zijn ongemakken aan het huis zelf waardoor het huis niet meer bewoond kan worden in de loop van jaren. Geluidsoverlast is bijvoorbeeld geen verborgen gebrek.

De verkoop van het huis heeft een mededelingsplicht. Dit houdt in dat bij de oplevering de verkoper alle gebreken aan het huis bekend moet maken bij de koper. Verborgen gebreken zijn helaas niet altijd zichtbaar en kunnen passen later ontdekt worden wanneer het in zicht komt. Verborgen gebreken bij verkoop van een huis is nooit voorspelbaar voor de koper of de verkoper. Voor de verkoop van een huis bekijkt de verkoopmakelaar het huis om verborgen gebreken, maar sommigen gebreken kopen pas na een aantal jaar boven water.

Bij nieuwbouw is de kans heel klein dat na verkoop een verborgen gebrek komt opduiken, omdat het huis net nieuw is gebouwd. Asbest en lekkage zal in een nieuwbouwhuis niet snel voorkomen, want alles zal geïnspecteerd zijn door de aannemer. Bij een oude woning is er natuurlijk meer kans op verborgen gebreken zoals ongedierte en lekkage. Bij een huurwoning is de verhuurder aansprakelijk voor het opknappen van de woning, maar wie is aansprakelijk na oplevering van een koopwoning?

Wie is aansprakelijk?

Bij verkoop van een huis heeft de verkoper altijd een mededelingsplicht om alle gebreken aan het huis beken te maken. Als de verkoper bewust niet een gebrek mededeelt met de koper, mag de koper kosten op de verkoper verhalen om het gebrek op te lossen. Hiervoor is wel bewijs nodig dat de verkoper van het gebrek af wist. U kunt ook het voorbehoud bouwkundige keuring opnemen in het koopovereenkomst. U heeft dan als koper na overdracht de tijd om een bouwkundige keuring uit te voeren om te kijken over een verborgen gebreken aanwezig zijn. De bouwkundige keuring kunt u ook voor de overdracht laten doen zodat u een ontbinding van de koopovereenkomst gemakkelijker kan. De specialist van de bouwkundige keuring zal een verslag uitbrengen over de gebreken het huis en hierna kunt u de verborgen gebreken uitsluiten van uw nieuwe koopwoning.

Termijn aanmelden van verborgen gebrek

Het termijn van het gebrek melden bij de verkoper mag maximaal twee maanden duren. Daarna heeft u een termijn twee jaar de tijd om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om de schade te bepalen. Binnen deze twee jaar kunt u nog de schade verhalen bij de vorige eigenaar, maar dan moet u wil in binnen de eerste twee maanden de verborgen gebrek melden bij de verkoper. Als u dus een verborgen gebrek gemist heeft bij de koop van een huis en twee maanden zijn verstreken kunt u niet meer de schade verhalen bij de verkoper.

Clausule voor verkoper

De verkoper kan een ouderdomsclausule opnemen in het koopovereenkomst. Met deze clausule moet de koper ervan bewust zijn dat het huis oud is en dat een verborgen gebreken kunnen ontstaan. Wanneer er een gebrek boven water komt is het moeilijker voor de koper om de schade te verhalen bij de verkoper. De gebreken moet dan te maken hebben met de ouderdom van het huis. Met het ouderdomsclausule zijn veel van de kosten voor het opknappen van het verborgen gebrek voor de koper van het huis.

Kortom is de betekenis van verborgen gebreken een gebrek aan een gekocht huis die nog niet bekend was tijdens de verkoopt van het huis.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Verder kunt u contact opnemen en een vrijblijvende waardebepaling ontvangen.

Lees meer:

Deel dit artikel:

Woning te koop zetten of vrijblijvend bod ontvangen?