De rol van de makelaar bij verborgen gebreken

Verborgen gebreken zijn problemen die pas duidelijk worden na de koop van een huis. Het gebeurt vaak genoeg dat een koper pas na het betrekken van de woning (dak)lekkages of een kapotte riolering opmerkt, of tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Andere voorbeelden zijn scheuren in muren, funderingsproblemen, houtworm, huiszwam, leidingen van lood. Wie is er verantwoordelijk voor de kosten van reparatie? De koper of de verkoper? En wat is de rol van de makelaar bij verborgen gebreken?

Vrijblijvend en geen makelaarskosten

Vrijblijvend bod ontvangen

+18.500 Nederlanders gingen u voor

Geen makelaarskosten
Verzekerd van een marktconform bod!
Bod zonder financieringsvoorbehoud. Direct zekerheid!
Wij kopen woningen in alle staten, dus ook in slechte staat
U kunt rustig in de woning blijven tot u een nieuw huis heeft
U kunt uw inboedel dat u niet wenst mee te nemen achterlaten!
Indien nodig al binnen één week bij de notaris!
Beoordeeld met een 9.4
Beste bod

Direct een marktconform bod op uw huis. Geen financieringsvoorbehoud.

Voor alle huizen

En verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening.

Geen makelaarskosten

Geen courtagekosten bij de verkoop van uw huis.

De rol van de makelaar bij verborgen gebreken

De verkoper

De verkoper van een woning heeft een mededelingsplicht van verborgen gebreken. Het gebeurt dat een verkoper niet alle gebreken meldt uit angst om waarde te verliezen of dat kopers afhaken. Het komt echter vaker voor dat de verkoper niets afwist van gebreken en ze zich pas jaren later vertonen. 

Als de verkoper gebreken niet vermeldt, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Het is echter moeilijk om te bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het probleem ten tijde van de verkoop. Bij ernstige gebreken waardoor het huis onbewoonbaar wordt, maakt het niet uit of de verkoper het wel of niet wist. Hij is dan altijd aansprakelijk.

Verborgen gebreken verjaren, omdat ze dan na de verkoop ontstaan kunnen zijn. Maar onder bepaalde omstandigheden kan de koper nog tot vijf jaar na de verkoop aansprakelijk worden gesteld voor gebreken.

De koper

De koper is verplicht om het huis te onderzoeken op gebreken. Zonder bouwtechnische kennis is dit natuurlijk onmogelijk. Een bouwkundige keuring door een specialist is daarom altijd aangeraden. Het is vaak mogelijk om een koopakte met een voorbehoud te tekenen, zodat er voldoende tijd is voor een keuring. 

De rol van de makelaar bij verborgen gebreken

De makelaar moet de belangen van de koper of verkoper zo goed mogelijk behartigen. 

Omdat over het algemeen de verkoper aansprakelijk is bij verborgen gebreken, zal de makelaar de verkoper hiervoor moeten behoeden. De verkoper weet misschien niet dat hij loden leidingen of een kapotte cv-ketel moet melden, terwijl de makelaar deze kennis wel heeft.

Een aankopende makelaar zal de koper bij moeten staan met informatie en aanbevelingen. Niet alle kopers weten wat verborgen gebreken zijn en welke vragen ze moeten stellen. De makelaar kan deze informatie in kaart brengen en ook een bouwkundige keuring regelen.

Van een makelaar wordt verwacht dat hij deskundig is en bekwaam handelt.

Waarom uw huis verkopen met Sons Real Estate

Geen makelaarskosten

Bespaar duizenden euro’s aan makelaarskosten! Courtage rekenen wij bij de koper.

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor onze rekening!

Geen onzekerheid!

U kunt in uw huis blijven wonen tot u een nieuw huis heeft gevonden

Geen verkoopstress

Met zekerheid uw huis verkocht. U ontvangt een bod zonder behoud van financiering

Direct uw woning verkocht

Geen bezichtigingen of foto's op het internet

Zeer flexibele verkoop

U kunt in de woning blijven tot u een nieuw huis heeft

Kan een makelaar aansprakelijk worden gesteld?

In de meeste gevallen kan een makelaar niet aansprakelijk worden gesteld voor verborgen gebreken. De koopakte wordt getekend door de koper en de verkoper. De makelaar staat buiten dit contract. Er zijn echter wel gevallen waar aangewezen kan worden dat een makelaar gebreken had moeten constateren, en dat het een duidelijk geval van nalatigheid is geweest. Onzorgvuldig handelen en de belangen van de koper niet beschermen vallen onder nalatigheid. 

Makelaars beschermen zichzelf echter goed door aansprakelijkheidsbeperking op te nemen in het contract met de opdrachtgever. Deze voorwaarden zijn opgesteld in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

Sons Real Estate neemt verborgen gebreken voor eigen rekening

Als u een huis verkoopt aan Sons Real Estate heeft u achteraf geen problemen. Wij brengen namelijk graag direct een bod uit op uw woning, zonder bouwkundige keuring uit te voeren. Wij nemen alle verborgen gebreken voor onze rekening. Zo bespaart u niet alleen makelaarskosten, maar misschien ook een hoop ellende achteraf. 

Vul ons online formulier in met uw gegevens om binnen één werkdag een bod te ontvangen.

Hoe werkt Sons Real Estate?

Stap 1

Meldt uw woning binnen 1 minuut aan!

Stap 2

U ontvangt een reactie binnen een werkdag

Stap 3

U gaat mogelijk akkoord met een definitief bod

Stap 4

Officiële koopakte wordt opgesteld

Meer over onze diensten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Heeft u vragen over onze werkwijze of wilt u meer informatie over de verkoop van woningen. Dan kunt u ons uiteraard bellen via 085-004 7350. Uiteraard kunt u ons contactformulier invullen of mailen via info@sonsrealestate.nl

Lees meer in onze kennisbank of blog

Wilt u meer informatie over hoe u een woning kunt opknappen of hoe een verkoopproces via een makelaar eruit ziet? Lees dan onze blog berichten door en meld u zich tevens aan voor onze nieuwsbrief.

Relevante pagina’s

Wij kopen alle soorten huizen

Woning in verhuurde staat
Huizen met achterstallig onderhoud of zwaar verouderde woningen
Appartementen of boerderijen
Studentwoningen
Huizen van alle jaartallen

Stappenplan verkoop van uw woning

1.  Woning aanmelden

Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. U kunt ons formulier invullen en hierbij uw postcode en huisnummer aan ons doorgeven.

2.  Binnen één werkdag ontvang u van ons een reactie

Wij bespreken dan uw wensen. Wij kunnen een bezichtiging inplannen om een nauwkeurig bod uit te brengen. Ook kunnen wij op afstand, indien u dit eerst liever heeft, een globaal bod uitbrengen.

3.  U ontvangt een definitief bod

Nadat wij het huis hebben bezichtigd ontvangt u van ons een definitief bod. Ook dit is nog steeds geheel vrijblijvend. Wanneer u blij bent met het bod en akkoord wenst te gaan, dan spreken wij in overleg een opleverdatum af.

4.  Officiële koopakte wordt opgesteld
Aan de hand van de gemaakte afspraken wordt er een koopakte opgesteld. Na het door beide partijen tekenen van de koopakte heeft u uw woning officieel verkocht. Gefeliciteerd! De woning wordt vervolgens overgedragen bij de notaris op de afgesproken datum. Wij hebben voor de overdrachtsdatum de gelden gestort naar de notaris en de notaris stort het vervolgens direct naar u en de verkoop is afgerond!

Ons bod verplicht u tot niets!

Voor alle soorten vastgoed

Voor woningen, bedrijfspanden tot verhuurd vastgoed

Geen verplichtingen

Het bod verplicht u tot niets. U heeft wel directe zekerheid!

Ook voor verhuurde woningen

Een bezichtiging is niet vereist voor een vrijblijvend bod

Woningen in alle staten

Risico's verborgen gebreken zijn voor ons rekening!