Als u uw vastgoed gaat verhuren, moet u rekening houden met alle regels van de huurwet en de huurbescherming. In de huurwet staat of uw vastgoed een sociale huurwoning is of een vrije sectorwoning en wat uw verplichtingen zijn als verhuurder.
In eerste instantie is het erg belangrijk of in uw vastgoed überhaupt verhuurd mag worden. Als uw vastgoed een appartement betreft, wordt het bepaalt door de VvE. In de splitsakte staat in welke situatie uw vastgoed bevindt. Er zijn drie verschillenden situaties:
1. Verhuur is niet toegestaan in het pand en er geldt een algemeen verhuurverbod
2. Verhuur is toegestaan, mits er toestemming wordt gevraagd bij VvE
3. Er zijn geen regels over verhuur
Daarna moet u bepalen in welke sector uw vastgoed valt. Dit is belangrijk als u zelf de huurprijs wilt bepalen van uw vastgoed. U mag niet zelf kiezen in welke sector uw vastgoed valt dus u mag niet altijd zelf bepalen wat de huurprijs wordt. Het puntensysteem bepaalt of uw vastgoed een sociale huurwoning of een vrije huurwoning wordt. Het puntensysteem is opgesteld op basis van:
1. Oppervlakte en eventuele buitenruimte
2. Aantal kamers
3. Luxe
4. Energielabel
5. WOZ-waarde
Hoe meer uw vastgoed van het bovenstaande heeft, hoe meer punten u krijgt. Voordat uw vastgoed wordt beoordeeld, kunt u natuurlijk uw vastgoed verbouwen. Door meer van de bovenstaande categorieën te creëren krijgt u meer punten door bijvoorbeeld een nieuwe badkamer en keuken, betere isolatie, meer kamers creëren, meer aanrechtblad, een nieuwe cv-ketel en regelmatig onderhoud aan uw appartement.
Als u minder dan 142 punten heeft gekregen wordt uw vastgoed als sociale huurwoning verhuurd. Dit houdt in dat u een maximale huurprijs mag vragen van de huurder en dat u ieder jaar niet meer mag vragen dan de maximale huurverhoging. In 2020 is de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning €737,14. Bij een sociale huurwoning krijgt u huurtoeslag. Als meer dan 142 punten heeft gekregen mag u uw vastgoed in de vrije sector verhuren. U mag dan zelf bepalen wat de huurprijs wordt en u mag de huurprijs ieder jaar verhogen. U krijgt in de vrij sector geen huurtoeslag.
Vervolgens moet er ook een huurcontract opgesteld worden met de huurder van uw vastgoed. In het huurcontract staan de voorwaarden, de bepalingen en vergunningen, de huurprijs, eventuele servicekosten en de einddatum van de overeenkomst. Deze regelingen moet duidelijk in het contract staan zodat u en huurder niet voor verrassingen komen te staan. In Nederland zijn huurders goed beschermt door de huurbescherming. Door de huurbescherming kunt u als huurder niet makkelijk van de huurders af. U mag bijvoorbeeld niet zomaar de huur opzeggen waardoor de huurder op straat komt te staan.