Taxatiewaarde

Home » Kennisbank » Taxatiewaarde

De definitie van een taxatiewaarde is de waarde van uw huis bepaald door een taxateur op basis van de eigenschappen van het huis. U kunt een taxatiewaarde aanvragen bij het kopen en verkopen van een huis. Een taxatiewaarde wordt meestal aangevraagd voor een huis, maar u kunt ook een taxatiewaarde aanvragen voor een auto, sieraden en inboedel. Een taxatiewaarde kunt u aanvragen bij een taxateur die verstand heeft van de woningmarkt en oog heeft voor huizen.

Proces taxatiewaarde

U kunt de taxatiewaarde inzien wanneer de taxateur klaar is met het taxatierapport. Hierin staan alle gegevens over het huis en hoe hij op de taxatiewaarde is gekomen. In het taxatierapport staat ook de waarde van uw huis na een verbouwing. Als dat veel oplevert kunt u overwegen om een verbouwing te doen aan uw huis voordat u het te koop zet.

Naast het normale proces van een taxatiewaarde aanvragen kunt u ook een digitale taxatiewaarde inzien. Dit is een goedkoper dan een taxatiewaarde en u hoeft alleen wat gegevens op te sturen en zo kunt u uw taxatiewaarde digitaal ontvangen. Bij het kadaster kunt u de digitale taxatiewaarde aanvragen.

Een taxatiewaarde laten uitvoeren kost vaak aardig wat geld, daarom kunt u ook een gratis taxatiewaarde laten doen. Dit is meer een gratis waardebepaling wat niet wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. U krijgt dan geen officieel taxatierapport, maar u weet wel ongeveer de taxatiewaarde van het huis. Het is slim om een gratis taxatiewaarde te laten uitvoeren als u alleen de waarde wil weten van het huis. Voor het aanvragen van de financiering bij de hypotheekverstrekker heeft u een officieel taxatierapport nodig waarvoor u moet betalen.

U kunt zelf uw taxatiewaarde inschatten met verschillende tools en calculators op websites van taxateurs en het kadaster. Met deze tools wordt de waarde niet zo nauwkeurig als bij een echte taxatiewaarde, maar bij het inschatten van de taxatiewaarde zal het niet ver ernaast liggen.

Soorten waarden

Naast taxatiewaarde heeft uw huis ook een WOZ-waarde en een marktwaarde. Alle waardes worden op verschillende manieren berekent met verschillende factoren. De WOZ-waarde berekent de gemeente waarin het huis staat op basis van de ligging van de woning, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en verkoopcijfers van woningen in de buurt. De WOZ- waarde wordt alleen gebruikt door de gemeente om de gemeentelijke belastingen te bepalen. De WOZ-waarde van uw huis kunt u opzoeken op de website van de Overheid. De marktwaarde hangt af in welke stand de woningmarkt staat. De taxatiewaarde is de marktwaarde wanneer de woningmarkt stabiel is.

De dagwaarde van een huis is haast hetzelfde als de taxatiewaarde. De taxatiewaarde wordt door jou in actie gezet en bij een dagwaarde is de opdrachtgever een organisatie. Een dagwaarde wordt meestal gebruikt om te bepalen hoeveel de verzekering moet vergoeden. Een dagwaarde wordt meestal gebruikt wanneer een auto beschadigd is. De dagwaarde is dan natuurlijk lager na beschadiging van de auto. Daarom is het slim om van tevoren een taxatiewaarde zelf uit te laten voeren, omdat u dan meer vergoed krijgt bij de verzekeraar.

Alles wat je moet weten over taxatiewaarde

De taxatiewaarde achterhalen kan alleen door een taxateur in te schakelen die uw huis beoordeelt. De taxateur kan een zelfstandige zijn of iemand die bij een bedrijf werkt voor taxateurs. Bij de meeste taxateurs kunt u van al het onroerend goed een taxatie aanvragen, zoals een beleggingspand en nieuwbouw. Ook in bewoonde en verhuurde staat kan een taxateur een taxatie uitbrengen. Bij bewoonde en verhuurde staat gaat een percentage van de taxatiewaarde af.

Een taxatiewaarde houdt geen rekening met de stand van de woningmarkt. Als er veel vraag is naar koophuizen zullen de koopsommen hoger uitvallen dan de taxatiewaarde. Wanneer er veel schaarste is aan huizen zullen kopers meer overhebben om een huis te kopen en de koopsom overbieden om zeker te zijn van de aankoop. Door schaarste zijn mensen meer bereid om hoger te betalen dan de koopsom. En andersom als er veel aanbod kan de koopsom lager zijn dan te taxatiewaarde. De verkoper van het huis moet het huis lager aanbieden dan de taxatiewaarde anders zullen niet veel mensen geïnteresseerd zijn in het huis. De taxatiewaarde kan lager zijn dan de koopsom wanneer veel woningen beschikbaar zijn op de markt.

Een makelaar berekent meestal de vraagprijs van het huis waarmee het huis op de markt wordt gezet. Dit is meestal een reëlere verkoopwaarde de taxatiewaarde. De taxatiewaarde is alleen reëel als de woningmarkt stabiel is, dus wanneer er evenveel vraag is als aanbod. De taxatiewaarde kan gelijk staan aan de vraagprijs wanneer er geen schommelingen zijn in de woningmarkt. De verkoopwaarde beweegt met de ontwikkelingen van de woningmarkt mee.

Het is slim om een taxatiewaarde op te vragen bij het kopen van een huis voor de financiering van de hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt naar de laagste waarde van uw huis, dus als de taxatiewaarde lager is dan de verkoopwaarde hoeft u alleen de taxatiewaarde te lenen bij de hypotheekverstrekker. De hypotheek kan dan duizenden euro’s schelen met de verkoopwaarde. Het kan ook voorkomen dat u juist meer wil lenen dan de verkoopwaarde van uw nieuwe huis voor bijvoorbeeld een verbouwing. U kunt maximaal 100% lenen van de taxatiewaarde dus als de koopsom lager was dan de taxatiewaarde kunt u het verschil lenen. Uw maximale hypotheek wat u kan lenen is de laagste taxatiewaarde.

Het tegenovergestelde is in uw nadeel, want wanneer uw bod hoger was dan de taxatiewaarde krijgt u alleen de taxatiewaarde gefinancierd bij de hypotheekverstrekker. Wanneer de taxatiewaarde lager is dan het bod moet u het verschil uit eigen middelen halen om het huis te kunnen kopen. Het bod kan hoger zijn dan de taxatiewaarde als u wil overbieden op een huis. Als u veel moet bijleggen kunt u overwegen om nog een taxatiewaarde uit te laten voeren. De taxatiewaarde kan te laag zijn. U kunt dan u taxatiewaarde verhogen door bijvoorbeeld een kleine verbouwing of zonnepanelen op het dak te leggen.

De betekenis van een taxatiewaarde in het kort is de waarde van uw huis op basis van de woongegevens zodat u een hypotheek kunt aanvragen.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten, digitale taxatiewaarde, het verkopen van een huis of het artikel over het achterhalen van de taxatiewaarde. Lees ook hoeveel uw huis waard is een artikel met alle aspecten die de waarde van uw huis kunnen bepalen. Verder kunt u contact opnemen en een vrijblijvende waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel