Waarborgsom

Home » Kennisbank » Waarborgsom

Veel mensen vragen naar de uitleg van een waarborgsom en wat het betekent voor hen. Een waarborgsom wordt gebruikt bij het kopen en huren van een huis en het is belangrijk voor beide partijen om rekening mee te houden. In alle gevallen mag er een waarborgsom opgenomen worden in de overeenkomst. Het doel van de waarborgsom is om de verkopende of de verhurende partij compensatie te geven voor als de koop of huur niet doorgaat. De koper of de huurder moet de waarborgsom betalen als de koop of de huur niet meer doorgaat na het tekenen van een voorlopig contract. De waarborgsom bij het kopen van een huis is het een percentage van de koopsom en de waarborgsom bij huren van een huis is meestal de huur van één maand. Wanneer de koop definitief doorgaat krijgt de koper de waarborgsom terug en de huurder krijgt de waarborgsom terug wanneer degene naar een ander huis verhuist. 

Huis kopen

Een waarborgsom wordt opgenomen in de koopovereenkomst door de verkoper. De verkoper hoeft dan niets meer te doen om de waarborgdom te activeren, want het staat zwart op wit in het koopcontract. De waarborgsom dient overgemaakt te worden naar de notaris zodat hij het bedrag kan verrekenen. De waarborgsom kan opgenomen worden bij aankoop van alle soorten vastgoed zoals een nieuwbouwwoning, een stuk grond, een kantoor en andere bedrijfsruimtes en een normale koopwoning. De waarborgsom moet terugbetaalt worden aan de verkoper als de koper bijvoorbeeld de financiering niet rond kan krijgen bij de bank of door faillissement. Als u het voorbehoud van financiering heeft opgenomen in het koopcontract moet u voor een bepaalde datum de financiering rond hebben. Na deze datum moet u de waarborgsom weer betalen. Als u dan de waarborgsom te laat betaalt kunt u een boete verwachten.

Als een waarborgsom is opgenomen in de koopovereenkomst dan kan de koper een soort verzekering afsluiten. Dit heet bankgarantie, dan betaalt de geldverstrekker de waarborgsom als lening. De geldverstrekker zal de waarborgsom storten op de rekening van de notaris en kunt zo de waarborgsom financieren. Bankgarantie wordt ook wel waarborgsomclausule genoemd, omdat het de koper beschermt als de koop niet doorgaat. U kunt de waarborgsom ook zelf betalen. U kunt de waarborgsom overmaken nadat u erachter bent gekomen dat de koop toch niet doorgaat. De waarborgsom verschilt per huis maar niet per gemeente. De gemeente maakt geen regels om de waarde van de waarborgsom.

Als de waarborgsom opgenomen is in het contract kan de koper nog door twee manier onder de koop en de waarborgsom uitkomen. Na het tekenen van de koopovereenkomst bij de notaris heeft de koper drie dagen de tijd om onder de koop uit te komen. Als hij beslist in die drie dagen niet door te gaan met de koop hoeft hij geen waarborgsom te betalen. Als de koper ontbindende voorwaarden heeft opgenomen in het koopcontract hoeft de koper de waarborgsom niet te betalen als de koop toch niet doorgaat. Dit zijn de twee mogelijkheden wanneer de verkoper de waarborgsom niet terugbetaalt krijgt.

Bij koop van een huis is de waarborgsom niet aftrekbaar als de koop doorgaat, omdat dan de waarborgsom is terugbetaalt. De waarborgsom wordt opgenomen in box 1 en hierover moet u inkomstbelasting betalen. De waarborgsom zal verrekend worden bij de notaris als de koopsom wordt gestort.

Huis huren

Als u een woning wilt gaan huren kan de waarborgsom opgenomen zijn in het huurcontract. De waarborgsom bij het huren van een woning is meestal één maand aan huur en maximaal drie maanden, vindt de rechter. Als de huur niet doorgaat moet de huurder de waarborgsom terugbetalen. Als verhuurder krijgt u de waarborgsom terug als de huurder onder het huurcontract uit wil komen.

Als u een kantoorpand gaat huren voor uw bedrijf moet u de waarborgsom op uw balans zetten bij de vaste activa. Dit komt doordat de waarborgsom vaststaat voor langer dan een jaar op de balans. Wanneer u uit het pand gaat, kunt u de waarborgsom van het balans weghalen. Bij een kantoorpand moet u ook letten op de waarborgsom voor de energie. Energiemaatschappijen kunnen een waarborgsom invoeren voordat ze energie leveren. De leveranciers vragen om een waarborgsom, omdat sommige bedrijven een betalingsrisico hebben.

Bij het opnemen van een waarborgsom moet hiervoor een factuur gemaakt worden voor de huurder en de boekhouding van de verhuurder. U heeft tevens geen factuur te maken voor de BTW, want u hoeft geen BTW te betalen voor de waarborgsom.  De waarborgsom moet opgenomen worden in de belastingaangifte, omdat het onderdeel is van het vermogen. Als u de waarborgsom niet opneemt in de belastingaangifte krijgt u hiervoor een boete. De waarborgsom moet ook opgenomen worden in de grootboekrekening, omdat het een lening is. Dat geldt voor de jaarrekening.

Kortom is de betekenis van waarborgsom een bedrag dat in rekening wordt gebracht als een koop of huur niet doorgaat na het tekenen van een contract.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt met ons contact opnemen of een vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel