Vrij op naam (V.O.N.)

Home » Kennisbank » Vrij op naam (V.O.N.)

De betekenis van vrij op naam is hetzelfde als kosten koper, maar dan andersom. Dit houdt in dat alle kosten voor het overdragen van een huis bij de verkoper ligt. De koper hoeft geen extra kosten te betalen voor de overdracht zoals de notariskosten. Vrij op naam wordt meestal afgekort naar v.o.n. net zoals kosten koper, k.k. Vrij op naam komt meestal alleen voor bij nieuwbouwhuizen. Bij nieuwbouwhuizen bent u de eerste die het huis vrij op naam gekocht heeft dus u hoeft ook geen overdrachtsbelasting te betalen. Bij vrij op naam zit de 21% btw al meegenomen in de koopsom van het huis. U betaalt dus wel de btw, maar u merkt er weinig van. Kosten koper en vrij op naam geld alleen voor koophuizen en niet voor het huren van een huis. 

Vrij op naam en kosten koper schillen veel van elkaar in prijs. Het verschil in de kosten van vrij op naam en kosten koper zitten in de volgende kosten:

  1. 21% btw
  2. Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom)
  3. Notariskosten leveringsakte
  4. Notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster
  5. Makelaarskosten

Bij kosten koper zijn al deze kosten voor de koper van het huis en bij vrij op naam zijn deze kosten voor de verkoper. De prijs hangt af van de koopsom van het huis, maar meestal verschillen de kosten met 3%. Dit is de prijs op basis van vrij op naam bij een nieuwbouwwoning, maar er zijn ook bestaande huizen die vrij op naam worden verkocht. Als u een bestaande woning vrij op naam koopt liggen alleen de kosten van de overdrachtsbelasting en de leveringsakte bij de verkoper. Het voordeel van vrij op naam kopen is dus de 3% van de koopsom dat u niet hoeft te betalen.

Goed om te weten

Sinds 2018 kunt u niet meer dan 100% dan de taxatiewaarde lenen bij de hypotheekverstrekker. Als u een huis vrij op naam aankoopt kunt u niet de kosten laten financieren voor bijvoorbeeld uw hypotheekadviseur. Als u een hypotheek afsluit bij NHG, moet u deze kosten ook zelf betalen wanneer u uw huis vrij op naam koopt. De taxatiekosten moet u bijvoorbeeld zelf financieren. U kunt geluk hebben dat de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom. Met dit geld zou u de overige kosten kunnen financieren of verbouwen.

Soms kunt u een bestaand huis vrij op naam kopen en een nieuwbouwhuis staat vaker voor vrij op naam te koop. Bouwgrond staat over het algemeen ook vaak te koop voor vrij op naam. Bij bouwgrond gelden dezelfde kosten als bij een nieuwbouwhuis. U hoeft bijvoorbeeld geen 21% btw te betalen bij de aankoop van bouwgrond vrij op naam.

Naast bouwgrond kunt u ook een bedrijfspand kopen vrij op naam. Meestal zijn deze bedrijfspanden nieuwbouw, dus ze hebben dezelfde regels als bij nieuwbouwhuizen. U hoeft geen kosten te betalen voor de aankoop van het bedrijfspand en u hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt ook voor constructies.

Rekenvoorbeeld

U kunt de kosten berekenen als u vrij op naam een huis koopt. U hoeft niet meer de kosten de betalen voor de overdracht van het huis, maar er zijn nog wel andere kosten die u moet betalen. Bij vrij op naam kunt u 3% van de koopsom optellen bij het eindbedrag en bij kosten koper 6%. Met deze percentage kunt u gemakkelijk het verschil berekenen.

Koopsom= €200.000

Vrij op naam Kosten koper
€206.000 €212.000

Bij het verkopen van een nieuwbouwhuis is een ontwikkelaar meestal de verkoper. Zij betalen de kosten voor de leveringsakte, inschrijving bij het kadaster en de overdrachtsbelasting. Dit kosten zijn niet aftrekbaar voor u als koper, ook niet als u de kosten zelf betaalt. De kosten die niet aftrekbaar zijn hebben meestal te maken met de aankoop van de woning. Naast de kosten voor de aankoop van het huis zijn er ook veel kosten die wel aftrekbaar zijn, zoals notariskosten voor de hypotheek.

Vrij op naam moet u niet verwarren met de energieleverancier Vrijopnaam. Vrijopnaam levert duurzame energie van zonnestroom uit eigen zonneparken. De energieleverancier heeft al drie jaar op rij de groenste energie volgens de consumentenbond. Bij Vrijopnaam kan je energie ontvangen en uw contract opzeggen door contact op te nemen.

Kortom is de definitie van vrij op naam vastgoed dat te koop staat waarbij de kosten voor de overdracht van het vastgoed bij de verkoper ligt.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt verder contact met ons opnemen of een waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel