Voorbehoud van financiering

Home » Kennisbank » Voorbehoud van financiering

De betekenis van voorbehoud van financiering is een vangnet waarvan de koper van een huis gebruik van kan maken als hij de financiering niet rond krijgt voor het tekenen van het koopcontract. Voorbehoud van financiering is een voorbeeld van ontbindende voorwaarden die opgenomen kunnen worden in het voorlopig koopcontract. Voorbehoud van financiering is de meeste bekende en opgenomen ontbindende voorwaarde. Bij de meeste koopcontracten is het voorbehoud van financiering automatisch opgenomen. Als in het voorlopig koopcontract geen voorbehoud van financiering is opgenomen kan de koper niet onder de koop uitkomen met het voorbehoud van financiering. Geen voorbehoud van financiering betekent geen uitweg onder de aankoop van het huis voor de verkoper op basis van de financiering. 

De regels van voorbehoud van financiering

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heeft de koper altijd drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen mag de koper zonder reden onder de koop uitkomen zonder gevolgen. De drie dagen bedenktijd hoeven niet opgenomen te worden in het koopcontract.

Naast het voorbehoud van financiering bestaan er ook andere ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud bouwkundige keuring en verkoop eigen woning. Bij voorbehoud bouwkundige keuring laat de kopende partij het huis keuren op een visuele inspectie. In het voorlopig koopcontract wordt een bedrag afgesproken wat een eventuele verbouwing maximaal mag kosten om het huis in goede staat te krijgen. Als de kosten hoger blijken te zijn dan staat afgesproken in het koopcontract kan de koper onder de koop uitkomen onder voorbehoud bouwkundige keuring.

In sommige tijden in de woningmarkt is het niet zeker of de koper zijn huis kan verkopen voordat hij een nieuw huis koopt. In deze situatie kan de koper het voorbehoud verkoop eigen woning opnemen in het voorlopig koopcontract om zeker dat hij niet met twee huizen komt te staan. Als het niet lukt op voor de koop van het nieuwe huis het oude huis te verkopen kan de koper onder de koop uitkomen onder het voorbehoud van verkoop eigen woning.

Met de financiering wordt bedoeld dat de koper een bedrag kan lenen bij een hypotheekaanbieder. Dit is meeste de gehele koopsom. Het bedrag van het huis is hoeveel de koper bij de hypotheek zou moeten lenen. Als de koper veel eigen geld heeft, zou hij minder hoeven te lenen bij de hypotheek.

Bod uitbrengen met of zonder voorbehoud?

U kunt ervoor kiezen om geen voorbehoud van financiering op te nemen in het voorlopig koopcontract. Dit is niet handig als u niet zeker weet of u de hypotheek rond kan krijgen. Het is wel handig als de verkoper van het huis meerdere potentiële kopers heeft en u zeker weet dat de hypotheek geleend kan woorden. De verkoper van het huis heeft meer zekerheid en snelheid bij het verkopen van zijn huis als het voorbehoud van financiering niet is opgenomen in het voorlopig koopcontract. De verkoper zal dan eerder voor de koper kiezen die geen voorbehoud van financiering heeft opgenomen in het koopcontract en u heeft zo meer kans op de aankoop van het huis.

U kunt een bod uitbrengen op een huis met of zonder voorbehoud van financiering. Het ligt aan uw financiële situatie en het proces bij uw hypotheekaanbieder. U heeft het voorbehoud van financiering nodig als u onder koop uit wil komen. U kunt niet op een andere manier onder de koop uitkomen door de financiering. Een bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering is dus aantrekkelijker voor de verkopen van het huis.

De reden dat een hypotheekaanbieder u niet de kosten wil financieren is uw inkomen. Uw inkomen zou onzeker kunnen zijn of niet genoeg in ogen van de hypotheekaanbieder om uiteindelijk de kosten terug te kunnen betalen. Hiernaast kan uit een taxatie blijken dat het huis veel minder waard is dan het bedrag van de financiering. De marktwaarde ligt in sommige tijden hoger dan de taxatiewaarde en hierdoor zal een hypotheekaanbieder niet bereid zijn om het huis te financieren.

Hoelang duurt het voorbehoud van financiering?

De termijn dat de koper heeft om de financiering rond te krijgen wordt afgesproken in het voorlopig koopcontract. In de regel krijgt de koper 6 tot 8 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. U kunt uitstel vragen van het voorbehoud van financiering.

Wanneer de afgesproken termijn verlopen is, kan de koper nog een verlenging aanvragen. Het verlengen van het voorbehoud van financiering moet aangevraagd worden bij de makelaar van de verkoper. Als zij akkoord gaan heeft de koper nog extra tijd om de financiering rond te krijgen. Als hierna de koper nog steeds niet de financiering rond heeft kunnen krijgen, moet de koper onder de koop uitkomen die het voorbehoud van financiering.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten, het verkopen van een huis of bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt contact opnemen of een vrijblijvende waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel