Taxatie

Home » Kennisbank » Taxatie

De betekenis van een taxatie is wanneer een taxateur de taxatiewaarde van een huis gaat berekenen. Een taxatie neemt meestal plaats wanneer de koper de taxatiewaarde nodig heeft om een hypotheek aan te vragen. Een taxatie kan uitgevoerd worden door een zelfstandige taxateur of een erkende organisatie. Tijdens de taxatie wordt uw huis beoordeeld op veel factoren zoals oppervlakte, onderhoud en luxe. De taxateur bekijkt uw huis van top tot teen en na afloop geeft hij een officieel taxatierapport waarin de taxatiewaarde wordt uitgelegd. Met het taxatierapport kan u een hypotheek aanvragen bij de hypotheekverstrekker. Naast huizen en woningen kunt u ook een taxatie aanvragen voor uw auto, juwelen, grond, antiek en inboedel/inventaris.

Bij grote organisaties zal u voor al het onroerend goed een taxatie kunnen aanvragen. Bij zelfstandige taxateurs of kleinere organisaties kunnen de taxateurs ook alleen een taxatie uitgeven voor nieuwbouw of een bedrijfspand. U kunt altijd ergens terecht voor alle soorten vastgoed in Nederland. Ook voor panden in bewoonde en verhuurde staat kunt u een taxatie laten doen.

Taxatieweb is een soort kadaster van het NWWI (Nederlands Woon Waarde Instituut) voor alle taxatiewaarden die zij hebben uitgevoerd. U kunt alles inzien en bewerken in het Taxatieweb. Het taxatieweb is online bereikbaar via de website van NWWI.

De kosten voor een taxatie

De taxatiekosten verschillen per taxateur en organisatie en het ligt ook aan het soort onroerend goed wat de prijs wordt van de taxatie. Een groot bedrijfspand neemt meer tijd in bij de taxateur dan een appartement en daarom zal bij een appartement de taxatiekosten lager zijn. De kosten van een taxatie bij een normaal huis liggen meestal rond de €500. Het zal lonen om verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken voor de goedkoopste taxatie. U kunt een gratis taxatie laten uitvoeren bij verschillende bedrijven, maar bij een gratis taxatie krijgt u geen officieel taxatierapport die u wel nodig heeft voor het aanvragen van een hypotheek. Een gratis taxatie zal niet zo precies zijn als een professionele taxatie. De tarieven verschillen per woning en per organisatie.

U kunt de taxatiekosten laten vergoeden bij de belastingdienst. U mag bij het kopen van een eigen woning een aantal kosten aftrekken bij de belasting. U mag 1 keer in het jaar taxatiekosten aftrekken, dus een taxatie is aftrekbaar.

Soorten waarden

Naast de taxatiewaarde heeft uw huis ook een WOZ-waarde. Deze waarde wordt opgesteld door de gemeente en wordt gebruikt voor de gemeentelijke belastingen. De WOZ-waarde verschilt meestal met de taxatiewaarde, omdat de WOZ-waarde geen rekening houdt met de stand van de markt. Daarnaast kan de taxatiewaarde ook verschillen met de verkoopprijs. De verkoopprijs wordt meestal opgesteld door een makelaar. De taxatie kan lager zijn dan de koopprijs wanneer veel aanbod is aan huizen en kopers minder geld over hebben voor een huis. De taxatie kan ook hoger zijn dan de koopprijs wanneer er schaarste is aan huizen en mensen overbieden op een huis.

Bij een taxatierapport krijgt u ook een waarde na verbouwing van het huis. Dit heet de herbouwwaarde en hiermee kunt u meer lenen bij de hypotheekverstrekker of een hogere verkoopprijs vragen. De taxatiewaarde gaat omhoog na een verbouwing doordat er bijvoorbeeld meer oppervlakte is bijgekomen of de energielabel is groener is geworden. De geldigheid van het taxatierapport is 6 maanden, dus u moet voor die 6 maanden een hypotheek aanvragen met het geldige taxatierapport.

Kortom is de definitie van een taxatie wanneer een taxateur een woning beoordeeld op een aantal factoren en de taxatiewaarde uitbrengt in een taxatierapport. 

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten, digitale taxatiewaarde, het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Lees ook hoeveel uw huis waard is een artikel met alle aspecten die de waarde van uw huis kunnen bepalen. Verder kunt u contact opnemen en een vrijblijvende waardebepaling ontvangen.

Lees meer

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel