Sleuteloverdracht

Home » Kennisbank » Sleuteloverdracht

De betekenis van sleuteloverdracht is het moment wanneer de sleutel wordt overgedragen aan de koper of huurder van de nieuwe woning. Een koper of een huurder kan vanaf dat moment het huis binnenkomen en in het huis wonen. Bij een koopwoning wordt de sleutel meestal overgedragen op de dag van het ondertekenen van de koopakte. Bij een huurwoning wordt de sleutel overgedragen aan de huurder wanneer de vorige huurder uit de woning is en de nieuwe huurder de waarborgsom heeft betaald. 

Sleuteloverdracht bij een koopwoning

In de koopakte is een datum opgenomen voor de sleuteloverdracht. Op die dag wordt de akte van levering besproken en door beide partijen getekend. Vervolgens wordt de sleutel overgedragen aan de koper en is de nieuwe woning officieel van de koper. De sleutel wordt meestal na het passeren van de akte overgedragen.

Sleuteloverdracht bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw bent u een opdrachtgever van uw huis en is er geen verkoper in deze situatie. Er zal een sleuteloverdracht plaats vinden met uw aannemer van uw huis, omdat hij op het moment de sleutel heeft van het huis. Bij een nieuwe woning krijgt u de sleutel van de aannemer en niet van een verkoper.

Sleuteloverdracht bij een huurwoning

Bij een huurhuis krijgt de huurder de sleutel wanneer de huurder de aanbetaling heeft betaald. De huurder kan gelijk het huurhuis in nadat de sleutel is ontvangen, omdat vanaf dat moment moet de huurder huur betalen. Op de dag van oplevering geeft de huurder de sleutel terug aan de verhuurder en de huur is daarmee beëindigd.

Goed om te weten

  • U kunt de sleutel van een koopwoning eerder ontvangen door een sleutelverklaring aan te vragen. U krijgt dan eerder de sleutel van het huis dan het moment van passeren van de koopakte. Dit is handig wanneer u alvast wilt beginnen met verbouwen of inrichten.
  • Een sleuteloverdracht wordt meestal opgesteld door een notaris en bij de notaris getekend. U kunt kosten besparen door zelf een sleuteloverdracht te maken. Online kunt u verschillende voorbeelden vinden van formulieren voor een sleuteloverdracht.
  • Voor de sleuteloverdracht vindt er een inspectie plaats in het huis zodat de koper kan bekijken of alles is opgeleverd zoals afgesproken in de koopovereenkomst. Wanneer de inspectie is goedgekeurd kan de sleutel officieel overgedragen worden aan de koper.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Verder kunt u vrijblijvend contact opnemen en een gratis waardebepaling ontvangen voor uw vastgoed.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel