Sleutelverklaring

Home » Kennisbank » Sleutelverklaring

Een sleutelverklaring wordt opgemaakt wanneer de koper van een huis eerder in het huis wil als de dag van eigendomsoverdracht. De verkopers moeten uit het huis zijn voordat de kopers een sleuteloverdracht kunnen krijgen. Een makelaar of een notaris kunnen een sleutelverklaring opstellen. Een sleutelverklaring is handig voor de kopers als zij alvast willen beginnen met een verbouwing zodat ze eerder in het huis kunnen wonen. Het huis is nog niet officieel verkocht, maar beide partijen kunnen niet meer onder de koop uitkomen na een sleutelverklaring. Een sleutelverklaring opstellen gebeurt altijd voor de eigendomsoverdracht zodat de koper alvast kan beginnen met een verbouwing. Bij nieuwbouw komt geen sleutelverklaring, omdat de kopers de sleutels zullen ontvangen wanneer de nieuwbouwwoning klaar is. De betekenis van een sleutelverklaring is dus een overeenkomst waarin afspraken staan voor de koper over wat er mag gebeuren met de woning. 

In een standaard sleutelverklaring staan de volgende onderdelen:

  • Sleuteloverdracht
  • Toegestaan gebruik
  • Inspectie
  • Lasten van de woning
  • Risico van de woning
  • Definitie koop
  • Vergoeding

Opstellen van een sleutelverklaring

Op internet kunt u verschillende voorbeelden van een model vinden van een sleutelverklaring. Het is verstandig om een sleutelverklaring te laten opstellen door een notaris of makelaar, maar het is mogelijk om zelf een concept te maken. Er bestaan verschillende formulieren voor een sleutelverklaring zoals voor bestaande bouw en bedrijfspanden. Bij een bestaande woning kan de koper alvast bijvoorbeeld behangen en schilderen en bij een bedrijfspand kan alvast een zakelijke werkplek gemaakt worden. De sleutelverklaring moet afgestemd zijn op het soort vastgoed en wat de koper wil verbouwen.

Bij een verbouwing van de verkochte woning kan een aannemer of de koper zelf het huis verbouwen. Daarom bestaan er modellen van een sleutelverklaring voor aannemers en kopers. Bij een sleutelverklaring voor aannemers ligt het risico bij de aannemer wanneer er iets gebeurt met de woning zoals schade of brand. Bij een sleutelverklaring voor kopers ligt de aansprakelijkheid bij de kopers wanneer zij schade richten aan het huis.

Goed om te weten

  • Het laten opstellen van een sleutelverklaring brengt kosten met zich mee. Een voorbeeld bij een notaris is €62,92 voor het opstellen van een sleutelverklaring.
  • Na het ondertekenen van de sleutelverklaring ligt de aansprakelijkheid van de woning bij de koper. Het wordt geadviseerd om in de tijd dat de koper aan het verbouwen is een verzekering af te sluiten zoals een opstalverzekering.
  • Wanneer een huurder bij een huurwoning de sleutel krijgt, zal de huurder gelijk de huur moeten betalen. In een standaard huurovereenkomst staat dat wanneer de huurder de sleutel heeft gelijk huur betaalt moet worden.
  • Op de dag van oplevering van het huis zal alles hetzelfde verlopen en beide partijen de koopakte ondertekenen. Het verschil is dat de koper in de tussen tijd veel voorbereidend werk heeft kunnen verrichten.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Verder kunt u vrijblijvend contact opnemen en een gratis waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel