Restschuld

Home » Kennisbank » Restschuld

De betekenis van restschuld is het verschil tussen de verkoopprijs van uw woning en uw hypotheek. Met restschuld is de hypotheek hoger dan de verkoopprijs. Dit kan voorkomen wanneer de huizenprijzen zijn gedaald in de voorgaande jaren. U kunt dan niet meer uw huis verkopen boven de prijs die u ervoor heeft betaald. U kunt natuurlijk altijd de restschuld aflossen bij de bank wanneer u uw huis gaat verkopen. Niet veel mensen kunnen dit zomaar betalen, dus daarom kunt u naar uw bank voor andere mogelijkheden. Als u restschuld overhoudt, heeft u deze opties:

1. Restschuld aflossen
2. Restschuld kwijtschelden

3. Afkopen
4. Een lening afsluiten 
4. Meefinancieren in volgende hypotheek

Hoe kunt u uw restschuld aflossen?

Als u toch graag wilt verhuizen met rustschuld kunt u een restschuldfinanciering krijgen. Sommigen banken bieden deze optie aan door de restschuld bij de nieuwe hypotheek te meefinancieren. Bij deze hypotheek mag je dan meer dan 100 procent lenen van de waarde van het huis en kan je de restschuld meefinancieren. Wanneer u uw restschuld in uw nieuwe hypotheek laten meefinancieren maakt u gebruik van restschuldregeling. Dit is een proces waarin je over een aantal jaren de restschuld aflost. Er zitten meestal voorwaarden aan de restschuldfinanciering zoals u moet de restschuld in 15 jaar aflossen en u moet een bepaald inkomen ontvangen. 

Stichting Restschuld Eerlijk Delen helpt mensen met rustschuld. In tijden van huizencrisis kunnen banken overwegen om schikkingen te treffen voor mensen met restschuld. Stichting Restschuld Eerlijk Delen heeft al duizenden mensen geholpen in de rechtbank met de uitspraak dat banken medeplichtig zijn voor de woningcrisis en daarvoor ook een deel moeten betalen van de restschuld. 

Ook met een NHG-hypotheek maakt u kans dat uw restschuld wordt kwijtgescholden als u aan de voorwaarden voldoet. Uw huidige hypotheekverstrekker dient de aanvraag in voor kwijtschelding van uw restschuld. 

Daarnaast kunt u ook uw restschuld afkopen. Dit houdt in dat u uw restschuld afkoopt voor een veel kleiner bedrag. 

Een andere optie om toch te verhuizen met een restschuld is een lening afsluiten om de restschuld af te betalen. Met een persoonlijke lening kunt u geld lenen van de lening verstrekker en betaalt het bedrag terug wanneer u genoeg heeft gespaard. 

Aftrekbaar, lening, faillissement en andere informatie 

Uw restschuld is aftrekbaar wanneer u uw huis heeft verkocht na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018. U kunt 15 jaar na de verkoopdatum de betaalde rente en de financieringskosten aftrekken. De rente over de restschuld is aftrekbaar. Eigenwoningschuld is het bedrag waarover u rente mag aftrekken bij de belastingdienst. Het is alleen het deel van de hypotheek die te maken heeft met uw eigen woning. U kunt dat deel gebruiken om uw woning te onderhouden, te verbeteren of aan te kopen.

Een lening oversluiten houdt in dat je de lening aflost bij uw huidige lening verstrekker en een nieuwe lening afsluit bij een andere verstrekker. De reden hierachter kan zijn dat je bij de andere lening verstrekker ene lagere rente betaalt. Dit betekent dat je een restschuld eerder kan afbetalen.

Met een spaarhypotheek kunt u een vermogen opbouwen. Bij een spaarhypotheek is het dus makkelijker om u hypotheek af te lossen wanneer u uw huis wilt verkopen met restschuld. U heeft altijd een keuze om een restschuld te betalen of niet. U kunt met een spaarhypotheek net zolang sparen totdat u de restschuld kunt betalen. 

Restschuld na faillissement is niet automatisch kwijtgescholden. De schuld kan nog steeds op u verhaald worden en er kan beslag gelegd worden om uw eigendommen. Faillissement sinds 1 mei 2018 kan hulp halen bij de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Meer informatie hiervoor kunt u vinden bij de belastingdienst. 

U kunt uw restschuld berekenen met verschillende tools op internet. De restschuld op uw hypotheek kan ook grofweg uitgerekend worden door de verkoopprijs van de openstaande hypotheek af te halen. Het bedrag wat u overhoudt is ongeveer uw restschuld. Daarnaast moet u ook rekening houden met verkoopkosten en de rente van uw hypotheek.

Bij scheiding is het bij sommigen banken mogelijk om de restschuld te splitsen tussen de twee exen. Zo hoeft niet één iemand het gehele bedrag te betalen is wordt het eerlijk verdeeld. 

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand.

 

Lees ook:

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel