Overdrachtsbelasting op woningen van 2% procent naar 8%

Home » Beleggen & investeren » Overdrachtsbelasting op woningen van 2% procent naar 8%

Overdrachtsbelasting 8% voor beleggers

Overdrachtsbelasting op woningen van 2% procent naar 8%, dus bent u een belegger en van plan om te investeren in een woning? Dan gaat u vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting betalen over een woning, terwijl dit voorheen nog 2% was.

Wie is een belegger?
Woningen kunnen gekocht worden om in te wonen maar er zijn ook meerdere opties mogelijk waarom mensen een woning kopen. Een belegger is iemand die een tweede woning koopt als beleggingspand. De belegger zet hier vaak huurders in, dit kunnen studenten zijn en bijvoorbeeld gezinnen. Een belegger investeert zijn geld in onroerend goed, zoals een woning met het doel om rendement te behalen. Dit zodat je uiteindelijk meer geld verdient als dat je hebt geïnvesteerd in de woning.

Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting (voorheen 2% nu 8) is een begrip die te pas komt bij het kopen van een woning. Als u in Nederland een woning, pand of een stuk grond koopt, betaalt u overdrachtsbelasting. Deze vorm van belasting wordt bij de koper van een onroerende zaak geheven over de koopsom exclusief het bedrag dat in de koopsom opgenomen is aan roerende zaken De kosten zijn vaak voor de koper. Als u als belegger wilt investeren in een woning dan betaald u dit ook, deze kosten worden kosten koper genoemd. In sommige gevallen gebeurt ook wel dat de verkopende partij deze kosten voor rekening neemt.

Van 2% naar 8%
Over de overdrachtsbelasting was in het eerste stadium van 2021 aangekondigd dat het tarief voor het kopen van een woning als belegger verhoogd zou worden naar 7% later is bekent geworden dat dit toch 8% gaat worden. De overdrachtsbelasting stond in 2020 op 2% voor woningen echter wordt de overdrachtsbelasting gewijzigd en zal dit stijgen naar 8%. De hoogte van de overdrachtsbelasting wordt bepaald van de woningwaarde op het moment van verkrijging.

De overdrachtsbelasting moet betaald worden als u zelf niet in de woning gaat wonen maar als u het bijvoorbeeld gaat verhuren.

Waarom gaat de overdrachtsbelasting omhoog?
Overdrachtsbelasting zal verhoogd worden in 2021 maar waarom? De tariefsverhoging bieden de regering financiële ruimte om starters op de woningmarkt tussen de 18 tot 35 tegemoet te komen. De woningmarkt is voor een starter erg krap vanwege de hoge huizenprijzen. Voor de starters zullen de kosten worden afgeschaft omtrent overdrachtsbelasting terwijl dit voor beleggers stijgt van twee naar acht procent.

De verhoging heeft ook te maken met dat vooral (particuliere) beleggers de afgelopen jaren steeds meer bestaande koopwoningen hebben opgekocht om deze vervolgens te gaan verhuren, er was hiervan vooral sprake in de grotere steden. Er was vaak sprake van dat de (particuliere) belegger vaak starters op de woningmarkt te vlug af waren, hierdoor werd het steeds lastiger voor starters om een huis te kopen.

Beleggers die een huis kopen vanaf volgend jaar betalen 8 procent overdrachtsbelasting, hierbij valt dan minder voordeel te behalen bij een snelle verkoop, omdat kopers in principe 0 procent of slechts 2 procent kwijt zouden zijn aan overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 ligt dit getal veel hoger namelijk op de acht procent.

Wanneer gaat de overdrachtsbelasting omhoog?

Doordat de overdrachtsbelasting wordt gewijzigd heeft dit effect op beleggers die in of na 2021 vastgoed willen opkopen. Dit geldt voor ondernemers die beleggen in woningen want voor woningen vindt de verhoging plaats. Vanaf 1 januari 2021 gaat deze wijziging in en betaald u voor de belegging grote kans een stuk meer voor uw belegging voor een woning.

Rekenvoorbeeld stijging overdrachtsbelasting.
Hugo is een belegger en koopt op 30 november 2020 een woning als belegging. De overdracht vind nog in 2020 plaats, hierover moet 2 procent overdrachtsbelasting worden betaald. De woning die Hugo koopt kost 400.000 euro, Hugo betaald 8.000 euro overdrachtsbelasting voor zijn nieuwe beleggingspand.

Tina is een belegger en koopt na 1 januari 2021 een woning als belegging. Tina koopt deze vorm van vastgoed voor 400.000 euro, hierover betaalt ze tegenwoordig acht procent overdrachtsbelasting. Dit is 32.000 euro wat zij moet betalen aan overdrachtsbelasting.

U kunt dus zien dat Hugo en Tina voor hetzelfde bedrag een vastgoed belegging hebben gekocht, namelijk een woning. De woning was even duur, toch betaald Tina bijna 4 keer zoveel, dit heeft te maken met de stijging die het kabinet heeft geïmplementeerd.

Hoe betaalt u overdrachtsbelasting?
Als belegger komt het pand op uw naam te staan en moet de overdrachtsbelasting betaald worden. Hoe u betaald is afhankelijk van de manier waarop u eigenaar bent geworden. Als de notariële akte is opgemaakt door de notaris hoeft u niks te doen. De notaris doet dan voor u digitaal aangifte en betaalt ook namens u de overdrachtsbelasting. Heeft u geen notariële acte opgemaakt bij de notaris. Dan moet u zelf aangifte doen en de overdrachtsbelasting betalen.

ABC-akte
Een ABC-akte is een akte waarbij een woning tweemaal wordt verkocht. Het gaat van A naar B en dan door van B naar C. Het eigendom wordt maar éénmaal geleverd namelijk, van A naar C. Als een koper binnen 6 maanden het pand doorverkoopt aan een ander betaalt de opvolgende koper alleen overdrachtsbelasting over de meerwaarde van het pand.

Koopt u dus op de manier van een ABC-constructie dan betaald u als C de overdrachtsbelasting. Verkoopt u uw pand binnen 6 maanden weer door aan iemand dan betaald de koper alleen de overdrachtsbelasting over de meerwaarde van het pand.

Koopt u een pand dat binnen de afgelopen 6 maanden ook al was gekocht dan betaald u alleen overdrachtsbelasting over de meerwaarde.

Rekenvoorbeeld huis kopen van iemand die binnen 6 maanden het huis heeft aangekocht
Het huis was door persoon A gekocht voor 200.000 euro, persoon A heeft al overdrachtsbelasting betaald hierover. U koopt binnen 6 maanden het gekochte huis van persoon A over. Doordat er al overdrachtsbelasting is betaald en u binnen 6 maanden het huis overkoopt houdt in dat u geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen. Dit is alleen als de waarde gelijk is gebleven, persoon A kocht de woning voor 200.000 euro en u koopt hem voor hetzelfde bedrag.

U betaald wel overdrachtsbelasting als de woning duurder is geworden, dan is het als volgt: persoon A kocht de woning voor 200.000 euro en verkoopt hem door aan u binnen 6 maanden voor 220.000 euro. 220.000 euro – 200.000 = 20.000 euro, hierover betaald u het resterende gedeelte overdrachtsbelasting. In 2020 was dit nog 2% en vanaf 1 januari 2021 zal dit 8% zijn.

In vele gevallen wilt de verkoper van de woning de overdrachtsbelasting terug verdienen, vandaar dat zij dit vaak in de koopsom doorberekenen.

Vooruitzicht

Wilt u beleggen in vastgoed met name in een woning? Dan is het meer verstandig om dit jaar (2020) te investeren en de notariële overdracht te laten plaatsvinden. Mocht u hier geen mogelijkheid in zien dan gaat u in plaats van 2% overdrachtsbelasting, 8% overdrachtsbelasting gaan moeten betalen door de beslissing in de stijging van het kabinet. Beleggers die vanaf 1 januari 2021 een woning gaan kopen als beleggingspand betalen acht procent overdrachtsbelasting bij hun aankoop van de woning.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en wilt u advies van een vastgoed adviseur die al jaren ervaring hebben in het vastgoed. Neem dan een kijkje op: www.sonsrealestate.nl. Sons Real Estate is uw partner bij het aankopen, verkopen, financieren, transformeren, beheren en verhuren van alle soorten vastgoed waaronder ook woningen.

Bij Sons Real Estate kunt u ook terecht om uw woning of beleggingspand te verkopen, wilt u weten wat de waarde is van uw woning om deze eventueel te verkopen? Vraag dan hier een bod aan: https://sonsrealestate.nl/gratis-een-vrijblijvend-bod-aanvragen/.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel