Woonoppervlakte

Home » Kennisbank » Woonoppervlakte

De definitie van woonoppervlakte is de ruimtes die een duidelijk woonfunctie hebben en geschikt is voor woondoeleinden. De woonoppervlakte is alle vloeroppervlakte van alle verblijfsruimtes in een huis. De woonoppervlakte van alle huizen in Nederland staan in het kadaster. In kadaster kunt u per adres en postcode de woonoppervlakte bekijken in een kaart. Hier kunt u de woonoppervlakten zien van alle soorten huizen zoals de woonoppervlakten van een appartement, eengezinswoning, huurwoning, rijtjeshuis en een garage. U hoeft dan ook niet de woonoppervlakte aan te vragen, want u kunt het heel gemakkelijk opzoeken op de website van kadaster.

Er bestaan verschillende oppervlaktes die u kunt gebruiken voor uw huis. U kunt de woonoppervlakte berekenen in bruto en netto. De bruto oppervlakte wordt gerekend van binnenmuur tot binnenmuur. De netto woonoppervlakte neemt de meters van de buitenmuur mee. De woonoppervlakte is alleen voor u interessant als u een woning wil kopen en de gebruiksoppervlakte is interessant voor het Bouwbesluit. De gebruiksoppervlakte is namelijk de oppervlakte die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld steigers. U kunt ook een oppervlakte gebruiken om de inhoud te weten voor het huis. U rekent dan de oppervlakte van uw huis in kubieke meters. Dus u kunt kiezen wat u zelf handiger vindt om te weten: de woonoppervlakte of de inhoud in m3. U kunt de inhoud berekenen door het woonoppervlakte maal de hoogte te doen. Naast de woonoppervlakte bestaat ook de perceeloppervlakte. De perceelvlakte rekent ook alle buitenruimte bij de oppervlakte.

De regels bij het meten van de woonoppervlakte is dat het groter moet zijn dan 4m2, hoger dan twee meter en dat het makkelijk bereikbaar moet zijn. In woonoppervlaktes moet ook daglicht aanwezig zijn. Deze criteria wordt gebruikt om de woonoppervlakte te berekenen voor op Funda.

De woonoppervlakte van een huis is één van de vier factoren voor de WOZ waarde. Met de WOZ waarde worden de gemeentelijke belastingen bepaalt. Als u de WOZ waarde wil verhogen voor verkoop van uw huis kunt u de woonoppervlakte verhogen door een aanbouw. Als u ruimtes heeft die niet aan de criteria voldoen kunt u deze ruimtes ook verbouwen. U kunt bijvoorbeeld de zolder toegankelijker maken of uitbreiden met een dakkapel.

U kunt dus de woonoppervlakte van een huis bekijken in het kadaster maar u kunt ook zelf de totale woonoppervlakte berekenen of de woonoppervlakte laten opmeten. Dit kunt u doen als u denkt de woonoppervlakte niet klopt of de woonoppervlakte afwijkt van die van kadaster. Een onjuiste woonoppervlakte kan de verkoopprijs drukken bij het verkopen van uw huis of ervoor zorgen dat u te veel gemeentelijke belastingen betaald.

Het CBS laat weten dat het gemiddelde woonoppervlakte per persoon 65 m2. Gemiddelde woonoppervlakte voor eenpersoonshuishouders is veel meer dan woonoppervlakte voor een gezin.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt contact met ons opnemen of een gratis en vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel