Voorlopig koopcontract

Home » Kennisbank » Voorlopig koopcontract

Een voorlopig koopcontract is een misleidend begrip, want een voorlopig koopcontract is wel bindend voor de koper. Het koopcontract is nog voorlopig, omdat de koper nog onder de koop uit kan komen. De koper heeft na het tekenen van het voorlopig koopcontract drie dagen bedenktijd om onder de koop uit te komen. Na deze drie dagen kan de koper alleen onder de koop uitkomen door ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden moeten opgenomen worden in het voorlopig koopcontract om beroep op te kunnen doen. Als de koper bijvoorbeeld de hypotheek niet kan rondkrijgen, moet de koper beroep op het voorbehoud van financiering. 

Bij het kopen van een huis kosten koper zijn de notariskosten voor de koper van het huis. De koper zal de kosten moeten betalen voor het opstellen van de koopakte en het tekenen bij de notaris. Als u een nieuwbouwhuis koopt vrij op naam zijn deze kosten voor de verkoper van het huis. 

Waar op letten?

Het proces van een voorlopig koopcontract begint nadat u de verkoopprijs heeft besloten met de verkoper van het huis. Daarna zal een koopovereenkomst opgesteld moeten worden om de koop officieel te maken. Meestal wordt de koopovereenkomst opgesteld door de makelaar van de verkoper. U zult samen met uw makelaar, de verkoper en de makelaar van de verkoper een voorlopig koopcontract opstellen met alle wensen en voorwaarden van de koper en verkoper. Dit is het moment om ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen zodat u later de zekerheid heeft om onder de koop uit te komen.

Bij het opstellen van het voorlopig koopcontract kan de verkopende partij aangeven dat ze een waarborgsom willen opnemen. Dit houdt in dat de kopende partij een percentage van de koopsom moet terugbetalen aan de verkopende partij als de koop niet doorgaat na het tekenen van het koopcontract. De waarborgsom is ter compensatie voor de verkopende partij. De kopende partij hoeft de waarborgsom niet terug te betalen in de drie dagen bedenktijd, maar wel als de koop niet doorgaat door beroep te doen op de ontbindende voorwaarden. De aanbetaling voor de waarborgsom wordt eerst naar de notaris overgemaakt en na verkoop van het huis zal het gecompenseerd worden met de koper. De waarborgsom mag maximaal 10% van de koopsom.

Met de waarborgsom bewijst de kopende partij dat ze het huis kunnen betalen door een aanbetaling aan de verkoper. De koper van het huis kan gebruikmaken van bankgarantie bij de aanbetaling van de waarborgsom. Bankgarantie is eens soort verzekeraar waarvan u geld kunt lenen om de waarborgsom te betalen.

Goed om te weten

U kunt een huis kopen zonder makelaar. U heeft dan geen adviseur bij het opstellen van het koopcontract, maar u hoeft geen makelaarskosten te betalen. In dit geval kunt u zelf het voorlopig koopcontract opstellen. U weet dan zeker dat alle wensen en voorwaarden zijn opgenomen, u kunt het koopcontract gemakkelijk controleren en aanpassen en naar eigen wensen het voorlopig koopcontract invullen. U kunt ook zelf een concept maken van het voorlopig koopcontract en naar een specialist sturen om advies te krijgen.

Wanneer uzelf het koopcontract opstelt kunt u online op internet verschillende formulieren gratis downloaden voor het koopcontract. Deze formulieren zijn een basismodel voor het koopcontract waarvan u gebruik kunt maken zodat u niet alles hoeft op te zetten. Er zijn verschillende formulieren die u gratis online kunt downloaden zoals een koopcontract voor een appartement, een bedrijfspand, grond/perceel en nieuwbouw.

Het voorlopig koopcontract wordt eerst getekend door de verkoper en daarna door de koper. Beide partijen kunnen apart van elkaar het contract onderteken of samen op hetzelfde moment tekenen.

U kunt ervoor kiezen om het voorlopig koopcontract digitaal te ondertekenen. Dit kan op een veilige manier in samenwerking met iDIN. Zij controleren de identiteiten van beide partijen bij het digitaal tekenen van het voorlopig koopcontract.

Als u niet in staat bent om het voorlopig koopcontract te tekenen kunt u een machtiging geven aan iemand. In dit geval zal iemand anders voor u het contract onderteken nadat u diegene heeft gemachtigd.

Veel mensen vragen zich af of een notaris verplicht is bij de koop van een huis, omdat de notariskosten meestal hoog zijn. De notaris doet onderzoek naar de verkoper, transporteert het huis van de verkoper naar de koper, houdt toezicht bij het tekenen van het voorlopig koopcontract en registreert de overdracht in het kadaster. Dit zijn taken die of niet verricht hoeven te worden of verricht kunnen worden door de makelaar. Het is niet verplicht en u zou een huis kunnen kopen zonder notaris.

Voorlopig koopcontract getekend en nu?

De kopende partij heeft nu drie dagen bedenktijd om onder de koop uit te komen. Dit heet het bedenkrecht na het tekenen van het voorlopig koopcontract. In deze periode kunt de koper zonder opgave van reden het koopcontract ontbinden.

Een andere manier om het voorlopig koopcontract te ontbinden na tekenen zijn de ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden die het meest wordt opgenomen in het koopcontract is het voorbehoud van financiering, omdat voor het tekenen van het koopcontract meestal nog niet bekend is of de koper het geld kan lenen bij de hypotheekaanbieder. Door het voorbehoud van financiering heeft de koper meestal zes weken na tijd na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract om de financiering rond te krijgen. Als dit niet lukt binnen de afgesproken periode gaat de koop niet door.

Er is een mogelijkheid om de ontbindende voorwaarden te verlengen na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Uw makelaar zal dit moeten voorleggen bij de makelaar van de verkoper. Alleen als zij akkoord gaan kan het voorlopig koopcontract verlengd worden. Dit zal zwart op wit gezet moeten worden, want het zal niet meer in het koopcontract vastgelegd worden.

Het voorlopig koopcontract wordt getekend door de verkopende en de kopende partij bij de notaris. De taak van de notaris is om alles te checken en te controleren. Hij doet onderzoek naar het huis, de gemeente, de koper en de hypotheeksituatie. Als hem iets bijzonders opvalt zal hij dit melden bij beide partijen.

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract kunt u niet zomaar het contract aanpassen. U zult van tevoren goed moeten bekijken of alles klopt en alles laten checken door uw makelaar. Als er iets niet klopt aan het koopcontract kunt u voor het tekenen nog van alles aanpassen. Het kan soms gebeuren dat het adres niet klopt of een nulletje is vergeten bij de koopsom. Het is daarom slim om altijd het voorlopig koopcontract te controleren.

Het beste moment om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren is voordat u het voorlopig koopcontract heeft getekend. Als u dit niet heeft gedaan kunt u nog altijd de uitslag van de bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden. Nadat u het koopcontract heeft ondertekend kunt u de keuring laten uitvoeren zonder dat u met een verrot huis komt te staan. De bouwkundige ingenieur zal een rapport uitbrengen met alle zaken die hij kon zien en vermoeden. Als uit dit rapport blijkt dat u meer aan uw huis moet repareren dan is afgesproken kunt u nog onder de koop uitkomen of een aanbetaling krijgen.

Wanneer de drie dagen bedenktijd voorbij zijn en de koper de financiering bij de hypotheekaanbieder rondt heeft, is het huis daadwerkelijk verkocht. De notaris zal de registratie doorvoeren in het kadaster en het huis is officieel van de koper.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een bedrijfspand. Wij werken ook als makelaar voor alle soorten woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. U kunt verder contact op nemen en een waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel