Verkocht onder voorbehoud

Home » Kennisbank » Verkocht onder voorbehoud

Verkocht onder voorbehoud heeft betrekking tot het verkopen van huis op de huizenmarkt. De betekenis van verkocht onder voorbehoud is dat een huis niet meer te koop is maar nog wel op de markt staat. Het hangt ervan af of de koper alle voorwaarden kan voldoen die in het voorlopig koopcontract zijn opgenomen. Als u de afkorting ovb ziet staan bij een huis op bijvoorbeeld Funda betekent dit dat het huis is verkocht onder voorbehoud. Ovb is de afkorting voor onder voorbehoud. Een huis kan verkocht zijn onder voorbehoud van financiering, bouwtechnische keuring of verkoop eigen woning. 

Verkocht onder voorbehoud is een andere fase in het verkoopproces dan onder bod. Op funda staan sommigen huizen te koop onder bod en dit betekend dat er een serieuze koper bezig is met de onderhandelingen voor het huis. Er is nog geen koopcontract getekent bij onder bod maar de koper zal zeker hiernaar toe willen.

Verkocht onder voorbehoud en dan?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat er nog een manier is waardoor de koper nog onder de koop uit kan komen. Dit kan de bedenktijd zijn of de ontbindende voorwaarden. De koper heeft drie dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract. In deze tijd kan de koper zonder reden de koop niet door laten gaan. Na deze drie dagen heeft hij het huis gekocht als alle andere voorwaarden zijn voldaan. Na de drie dagen kan de koper onder de koop uitkomen met ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring. Bij het voorbehoud van bouwkundige keuring is deze periode meestal korter, omdat een bouwtechnische keuring binnen anderhalf uur kan gebeuren. Hoe lang een huis verkocht is onder voorbehoud ligt aan de situatie van de koper. De duur van verkocht onder voorbehoud is dus sowieso drie dagen. Als de koper de financiering nog moet rond krijgen bij de hypotheekanbieder heeft hij hiervoor meestal 6 tot 8 weken. Bij het voorbehoud verkoop eigen woning is het natuurlijk afhankelijk van de situatie en is het niet zeker of de koop door gaat.

In dit termijn kunnen andere geïnteresseerde kopers een bezichtiging inplannen. Uw makelaar kan nog een bezichtiging aanvragen als het huis is verkocht onder voorbehoud. Als de koop niet doorgaat heeft de verkoper van de woning op deze manier nog steeds geïnteresseerde kopers. Tijdens de duur van de termijn kunnen de andere potentiële kopers geen bod uitbrengen op het huis dat is verkocht onder voorbehoud. U kunt niet bieden op een woning dat verkocht is onder voorbehoud. De duur van de termijn waarin de koper de financiering rond moet krijgen kan verlengt woorden. Het verlengen van de termijn moet goedgekeurd woorden door de makelaar van de verkoper.

Verkocht onder voorbehoud, wat houdt dat in?

Wanneer een huis is verkocht onder voorbehoud zal in de meeste gevallen het huis ook echt worden verkocht. De koper kan zich bedenken en in de drie dagen bedenktijd de koop annuleren. De koper kan ook beroep doen op het voorbehoud van financiering wanneer hij de financiering niet rond kan krijgen bij de hypotheekaanbieder. Bij het voorbehoud bouwkundige keuring zal de koper onder de koop uitkomen als de kosten voor een verbouwing hoger zijn als afgesproken in het voorlopig koopcontract. De koper zal er meestal wel alles aan doen om het huis te kopen, want anders was hij er niet aan begonnen. Het is nooit 100% zeker dat een huis verkocht is als het huis is verkocht onder voorbehoud, maar het is wel slim om ook naar andere huizen te kijken. Een bijzondere vorm van voorbehouden is de verkoop onder voorbehoud van verkoop van de eigen woning

Wanneer een huis is verkocht onder voorbehoud kan niemand meer het huis afpakken van de koper. Als het voorlopig koopcontract nog niet is ondertekend kan iedere partij een hoger bod bieden. Hierop kunt u reageren door het bod te overbieden. Het overbieden stopt wanneer de verkoper en de koper een handtekening hebben gezet op het voorlopig koopcontract. De verkoper kan niet onder de koop uitkomen wanneer iemand anders een hoger bod heeft geboden.

De overdracht van het huis wordt pas in het kadaster geplaatst wanneer alle voorwaarden zijn voldaan door de koper en de drie dagen bedenktijd zijn verstreken. Het huis is van uw wanneer het huis op uw naam staat in het kadaster. 

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten, het verkopen van een huis of een bedrijfspand. U kunt contact opnemen of een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. 

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel