Stookkosten

Home » Kennisbank » Stookkosten

De definitie van stookkosten is de kosten voor het verwarmen van een huurwoning via de centrale verwarming. Elke woning heeft een aantal kenmerken waarmee de stookkosten worden bepaald. Een grote, vrijstaande woning heeft meer stookkosten dan een hoekwoning en een tussenwoning. Een oud huis moet meer stoken dan een nieuw en beter geïsoleerd huis. Uw stookkosten opvragen kunt u zien bij de meter in uw huis of bij de leverancier als u vragen heeft. Op de website Portaal kunt u alle informatie vinden over huren van een woning. Energiekosten is haast hetzelfde als stookkosten, maar energiekosten wordt meestal gebruikt voor de koophuizen in de omgang.

Stookkosten, wat is dat?

De stookkosten kunnen inbegrepen zijn in de huur elke maand of u ontvangt een factuur met de stookkosten. Bij sommige huurhuizen wordt elke maand een voorschotbedrag bijgeteld bij de huur elke maand. Aan het einde van het jaar worden de kosten verrekend. Als u minder gas heeft verbruikt dan gemiddeld krijgt u een terugbetaling en als u meer heeft verbruikt moet u geld bij betalen. Dit heet afrekening van de stookkosten. Bij blokverwarming wordt een bepaalt aantal huizen verwarmt via dezelfde ketel. Elke appartement heeft een eigen meter waarop wordt bijgehouden hoeveel gas iemand verbruikt. De standen worden niet per kamer berekent, maar voor het gehele appartement bij elkaar. Op basis van de standen op de meter wordt de afrekening berekent voor de huurbaas. De afrekening wordt aan het einde van het jaar verrekent. Als u weet dat u sowieso aan het einde van het jaar bij de afrekening moet bijbetalen, kunt u ervoor kiezen om elke maand meer te betalen voor het voorschotbedrag. Hiermee voorkomt u dat u opeens een groot bedrag moet betalen aan het einde van het jaar. Het Portaal regelt de afrekening en zult voor 1 juli de afrekening opsturen van het voorgaande jaar.

Bij blokverwarming kunt u stookkosten besparen zodat u bij de afrekening geld terugkrijgt in plaats van te betalen. Om stookkosten te besparen kunt u bijvoorbeeld wat vaker de thermostaat een graad lager zetten wanneer u voor een tijdje weggaat en wanneer u naar bed gaat, warmere kleren aandoen en vaker gebruik maken van kleedjes en warme kruiken. Zo zijn er nog veel meer manieren om de rekening oplaag te brengen, maar het komt erop neer om de thermostaat laag te houden en alternatieven te vinden om uzelf warm te houden. De stookkosten gaan omhoog als u de thermostaat de hele tijd aan laat staan op een te hoge temperatuur.

U kunt de stookkosten berekenen door het verbruikte gas in kubieke meter per jaar de vermenigvuldigen met de huidige gasprijs. Hoeveel gas iemand verbruikt hangt af van de soort woning, de isolatie en de oppervlakte van het huurhuis. Wanneer de oppervlakte groter is zoals in een groot huis zult u meer stookkosten hebben en als uw huis slecht geïsoleerd is kunt ook een hogere rekening verwachten. Wanneer u uw stookkosten heeft berekend weet u ongeveer hoeveel u kwijt bent aan stookkosten in een jaar. Als u het bedrag deelt door 12 weet u wat de stookkosten per maand zullen zijn. Zo kunt u ook de stookkosten per dag berekenen als u dat wilt door het jaarlijkse verbruik te delen door 365. Het gemiddelde huishouden in Nederland verbruikt vier kubieke meters per dag aan stookkosten.

Goed om te weten

Bij het invullen van de gegevens voor de huurtoeslag mag u niet de stookkosten meerekenen. De huurtoeslag wordt bepaald aan de hand van de kale huur een de servicekosten. De stookkosten vallen niet onder deze categorieën. De stookkosten zijn ook niet aftrekbaar bij de belastingdienst.

Als u elektrische vloerverwarming heeft in uw huurhuis zult u minder stookkosten hebben, omdat vloerverwarming minder gas nodig heeft om uw woning op temperatuur te houden. Elektrische vloerverwarming is duurder bij de aankoop, maar op lange termijn zal het goedkoper worden door de lage stookkosten.

Gas, water, licht (GWL) zijn andere kosten dan stookkosten. Je betaalt dus aan verschillende partijen voor verschillende kosten voor het opwarmen van uw woning en voor koken en het verlichten van uw huis. Warm water en de radiatoren vallen onder stookkosten.

Het kan voorkomen dat u een te hoge rekening krijgt bij de afrekening aan het einde van het jaar. De stookkosten kunnen niet kloppen door bijvoorbeeld een kapotte meter of radiatorknoppen. Het kan voorkomen dat er een administratieve fout is gemaakt of dat u toch meer heeft verbruikt wanneer de stookkosten niet kloppen.

De uitleg van stookkosten in het kort zijn die kosten die u per maand betaalt voor het verwarmen van uw huis en het water.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten of het verkopen van een huis met leaseketel. Verder kunt u ook contact met ons opnemen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel