Stadsverwarming

Home » Kennisbank » Stadsverwarming

De betekenis van stadsverwarming betekent dat een bepaald aantal blokken van huizen geen eigen Cv-ketel hebben, maar hun huis wordt verwarmd door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Stadsverwarming is duurzamer en door de warmtewet uit 2014 soms ook goedkoper dan een gasaansluiting. Een huis op stadsverwarming wordt niet verwarmd op gas, maar de warmte komt via een netwerk aan waterleidingen. Een huis kan volledig verwarmd worden door stadsverwarming of alleen de radiatoren. Stadsverwarming komt meestal voor bij huurwoningen. 

Stadsverwarming, wat is dat?

Als u in een huis gaat wonen met stadsverwarming kunt u niet zelf stadsverwarming naar keuze afsluiten. Er is vaak maar één leverancier die de warmte aanbiedt aan uw huis. Bij de leverancier kunt u stadsverwarming aanvragen. In Nederland kan dat bijvoorbeeld Eneco, Nuon of Vattenfall zijn. In Nederland zijn er bijna 7000 warmtenetten met allemaal verschillende leveranciers. Aanvragen kan meestal via de website van de aanbieder. Bij stadsverwarming heeft de ontvanger haast geen onderhoud, dus het bijvullen van water is niet nodig.

Stadswarming blijft uw huis verwarmen zolang u aangesloten bent bij een leverancier. Er kunnen storingen ontstaan, maar in principe blijft uw huis warm. Wanneer u een storing heeft, kunt u gelijk contact opnemen met uw leverancier om het probleem op te lossen. Het kan ook voorkomen dat uw stadsverwarming kapot is gegaan, dan krijgt u meestal gewoon een vervanging. U kunt een storing opmerken wanneer het koud in huis wordt of u een lekkage heeft ontdekt.

U kunt stadsverwarming inregelen zodat de warmte die u krijgt het meeste rendement oplevert. Inregelen bij stadsverwarming kan alleen waterzijdig en bij de thermostaat.

Informatie over stadsverwarming

Op de website van de leverancier kunt u op uw account inloggen om te bekijken hoeveel GJ u heeft verbruikt. GJ (gigajoule) is de eenheid van het warmteverbruik bij stadsverwarming. Het gemiddelde tweepersoonshuishouden verbruikt 35-42 GJ per jaar en de kosten hiervoor zijn tussen de €1.088 en de €1.315. In 2019 mocht de maximale kosten per GJ €28,47 zijn en in 2021 is het bedrag per GJ €25,51. De kosten per maand hangt dus af van uw verbruik.

Sinds 2019 is stadsverwarming €164 duurder geworden in vergelijking met het jaar ervoor. De warmtewet zegt dat de prijzen van stadsverwarming niet duurder mogen zijn als de gasprijs. In 2019 waren de gasprijzen flink gestegen en daardoor konden ook de prijzen van stadsverwarming omhoog. Stadsverwarming zal niet veel goedkoper worden dan wanneer u een gasaansluiting heeft, omdat de leveranciers niet veel lager dan de maximumprijs zullen zitten.

De nadelen van stadverwarming is dat een huishouden geen tarieven van verschillende leveranciers kan vergelijken, omdat er maar één aanbieder is van de stadsverwarming. Daarnaast zijn de prijzen verbonden met de kosten van aardgas en zullen de leveranciers niet veel goedkoper worden. De voordelen van stadsverwarming is dan u geen onderhoud heeft aan een Cv-ketel en uw huis op een duurzame manier verwarmd wordt zonder aardgas. Bij storingen kunt u gemakkelijk contact opnemen met uw leverancier en het probleem wordt voor u opgelost zonder extra kosten.

Kortom is de uitleg van stadsverwarming een warmtenetwerk van restwarmte waarvan veel mensen tegelijk gebruik van maken.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen van een huis of het verkopen van een huis met leaseketel. Verder kunt u vrijblijvend contact opnemen en een gratis waardebepaling ontvangen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel