Splitsingsakte

Home » Kennisbank » Splitsingsakte

De betekenis van splitsingsakte is wanneer de appartementsrechten van vastgoed worden opgesplitst in meerdere woningen door een notaris. Voor een splitsingsakte moet u een splitstingsvergunning aanvragen bij de gemeente. In een splitsingsakte staan de standaard afspraken en afmetingen of hoe het gebouw wordt verdeeld. Als alles is goedgekeurd kunnen er meerdere woningen gemaakt worden om te verhuren. U kunt gemakkelijk de splitsingsakte zoeken in het Kadaster. 

Splitsingsakte, wat is dat?

Een nieuwe splitsingsakte kunt u laten maken bij een notaris. Nadat u bij een notaris bent geweest kan de splitsingsakte pas een officiële notariële splitsingsakte genoemd worden. Het opstellen van een splitsingsakte wordt daarom altijd door een notaris gedaan. U heeft een notariële splitsingsakte nodig om een gebouw te kunnen opsplitsen in meerdere appartementsrechten. U kunt bij de notaris en in het Kadaster uw nieuwe splitsingsakte herzien.

In de splitsingsakte wordt bepaald wat het bestemmingsplan is van het stuk vastgoed is. Dit kan woonruimte, bedrijfsruimte of specifiekere ruimtes zijn zoals horeca. Wat in de splitsingsakte staat is leidend en er mogen geen andere bestemmingen gemaakt worden dan dat in de splitsingsakte staat. Soms heeft de gemeente op vastgoed een bestemmingsplan staan waarvan niet afgeweken mag worden.

De splitsingsakte is een onderdeel van de eigendomsakte die de eigenaar krijgt bij aankoop van het vastgoed. In de eigendomsakte staan alle gegevens over het eigendom in dit geval het vastgoed. In de splitsingsakte staat het splitsingsreglement waarin de afspraken van de eigenaren van de appartementsrechten staan.

Splitsingsakte, waar te vinden?

Voor een splitstingsakte heeft u een notaris nodig om een splitsingsakte op te vragen of u kunt de splitsingsakte opvragen bij het Kadaster. Bij de notaris kunt u ook de splitsingsakte wijzigen, aanpassen, veranderen en inzien. Na goedkeuring bij de gemeente zal de splitsingsakte ook in het Kadaster staan waar u de splitsingsakte altijd kan opvragen en online downloaden. De splitsingsakte van uw appartement als huurder kunt u ook online opvragen bij het Kadaster. In het Kadaster is elke splitsingsakte openbaar voor het publiek. Wanneer een splitsingsakte eenmaal in het Kadaster staat kan het er niet meer uitgehaald worden.

De kosten voor het wijzigen of aanpassen van de splitsingsakte bij de notaris is tussen de €200 en de €450 per uur. Voor het veranderen van de splitsingsakte is een notariële akte nodig en dit zal u €200 kosten per uur. Het opstellen van een splitsingsakte kost €450 per uur voor het maken van het huishoudelijk reglement met spelregels voor de appartementseigenaren.

Kortom is de definitie van een splitsingsakte een document waarin wordt aangeven hoe het gebouw is opgesplitst en welke afspraken zijn gemaakt tussen de eigenaren van de appartementsrechten. 

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen een appartement. Verder kunt u vrijblijvend contact opnemen of een gratis waardebepaling aanvragen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel