Splitsen

Home » Kennisbank » Splitsen

Splitsen kan in veel vormen voorkomen zoals het splitsen van aandelen, getallen en vastgoed. U kunt vastgoed splitsen met een splitsingsakte waardoor de appartementsrechten van het gebouw verdeeld kunnen worden over meerdere eigenaren. Zo kunnen er meer mensen eigenaar zijn van een woning of een bedrijfspand. Het splitsen van getallen leren kinderen op de basisschool en het splitsen van aandelen kunt u gebruiken wanneer u een deel van uw aandelen wilt verkopen. 

Vastgoed splitsen in Nederland

U kunt een huisnummer splitsen wanneer beide woningen een eigen voordeur, badkamer, toilet en keuken. Na een splitsing van vastgoed komt de kadastrale splitsing in het kadaster te staan. Het juridische gedeelte van het splitsen van vastgoed kunt u laten doen bij een bank. De bank vraagt de splitsing aan bij de gemeente, omdat er ook vergunningen nodig zijn voor het splitsen van een woning. U kunt niet zonder een vergunning een woning splitsen van de gemeente en de splitsing moeten goed zijn verwerkt in het kadaster. Daarnaast moet de splitsing ook zwart op wit gezet worden voor in het kadaster. De kosten voor het splitsen van een perceel in het kadaster verschilt per bank of notaris, maar een voorbeeld van een notaris is €440 per splitsing. Een kavel splitsing is nodig wanneer u een deel wilt verkopen van uw eigendom. Lees hier meer over op de pagina over het deel van een huis verkopen.

Goed om te weten

  • U kunt bij het kadaster altijd een splitsingsakte digitaal inzien en downloaden in pdf-bestand.
  • Door het grondwettelijk hof kunt u niet zonder een verkavelingsvergunning een perceel splitsen. U heeft een verkavelingsvergunning nodig voor een kavel of perceel en u heeft een splitsingsvergunning nodig voor het splitsen van vastgoed.
  • De huurprijs van een appartement is ook mogelijk te splitsen zodat het duidelijk blijft waar het geld van de huurder naar toe gaat.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over onze vastgoed diensten. Of het verkopen een appartement. Verder kunt u met ons contact opnemen of een vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel