Roerende zaken/goederen

Home » Kennisbank » Roerende zaken/goederen

De betekenis van rentevaste periode is de periode waarin de rente een vast maandelijks bedrag is en niet schommelt met de markt. In de woningmarkt vinden veel schommelingen plaats in verkoopprijzen, rentes en hypotheken. De ene keer stijgen de verkoopprijzen de pan uit en in een andere periode moeten de verkopers jaren wachten totdat een huis wordt verkocht. Op deze schommelingen is de rente gebaseerd zodat alles in balans blijft. Rente wordt gebruikt voor het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekaanbieders hebben verschillende rentes, maar het ligt meestal rond hetzelfde getal. Hypotheekaanbieders verscheiden zich van andere aanbieders door een zo laag mogelijke rente aan te bieden. De betekenis van rentevaste periode is de afgesproken tijd waarin de rentevast is voor het betalen van de hypotheek.

Wat is mogelijk met rentevaste periode?

Bij de hypotheekaanbieder kunt u kiezen hoelang de rentevaste periode wordt. Als u een hypotheek afsluit moet u altijd rente betalen. U kunt uw rente vastzetten om een bepaald moment voor de afgesproken periode, de rentevaste periode. Of u kunt de rente laten meeschommelen met de woningmarkt. Elk jaar zal de rente dus aan een ander percentage zijn. Bij een lage stand op de woningmarkt hoeft u dus minder rente te betalen dan een periode waarin de woningmarkt groeit. Een korte rentevaste periode heeft zo zijn voor- en nadelen net als een lange rentevaste periode. U kunt bij adviseurs zoals makelaars of notarissen om advies vragen. Zij kunnen u vertellen wat de beste keuze is voor uw situatie en zij kunnen beter voorspellen wat de schommelingen gaan doen in de woningmarkt. Uiteindelijk bepaalt uzelf voor een lange of korte rentevaste periode. 

De gemiddelde duur van de rentevaste periode is 17,4 jaar. Dit is hoger dan normaal, omdat in deze tijd de rente extreem laag is. Meer dan 50% van Nederland heeft een rentevaste periode van 20 jaar of langer. De maximale rentevaste periode bij een hypotheek is 30 jaar. Het is niet mogelijk om een rentevaste periode te nemen die lang duurt dan de looptijd van uw hypotheek. Dit houdt in dat waanneer u een looptijd heeft van 30 jaar dat de rentevaste periode niet langer mag duren dan 29 jaar. De maximale looptijd van een hypotheek is meestal ook 30 jaar.

Als u gaat verhuizen is het mogelijk om de rentevaste periode mee te nemen naar het volgende huis. Dit kan voordelig zijn als u een lage rente heeft bij het rentecontract. Het meenemen van uw rentevaste periode heeft per bank verschillende voorwaarden, dus laat u vooral informeren bij uw huidige bank. U kunt altijd nog een nieuwe hypotheek afsluiten bij een andere hypotheekverstrekker. 

Het is ook mogelijk op uw rentevaste periode op te splitsen over meerdere rentevaste periodes. Dit betekent dat een deel van uw hypotheek afsplitst wordt om daarover apart rente te betalen. U kunt over beide delen verschillende rentevaste periodes kiezen zodat het voor u voordeliger uitkomt.

Wijzigen, overstappen, verlengen en andere informatie

Wanneer de rentevaste periode afloopt, ontvangt u een rentevoorstel van jouw hypotheekverstrekker. In dit voorstel ziet u wat er gaat gebeuren op het gebied van uw hypotheek en de rente. Vanaf dat moment zult u een variabel bedrag moeten betalen die meeschommelt met de woningmarkt. Dit is elke maand een ander bedrijf en het kan stijgen en dalen. Als u graag de rente vast wilt houden, kunt u voor het rentevoorstel een andere hypotheek afsluiten of een nieuwe rentevaste periode kiezen bij uw huidige hypotheekverstrekker. U kunt de rentevaste periode ondertussen niet wijzigen of aanpassen, omdat u een contract heeft getekend. Wanneer de rentevaste periode bijna afloopt kunt ervoor kiezen om de rente variabel te laten of een nieuwe rentevaste periode kiezen. Als u het laatste doet, moet u een boete betalen die uitgesmeerd wordt over de nieuwe rentevaste periode. U kunt de renteboete berekenen met verschillende tools op internet. 

Rentevaste periode eerder aanpassen dan drie maanden voordat de periode is verlopen kan alleen tegen een vergoeding. Dit kan voordeling zijn als de rente op het moment lager is dan normaal. Anders is het niet mogelijk om de rentevaste periode tussentijds gratis te wijzigen, te verlengen of aan te passen. Het inkorten van uw rentevaste periode is dus alleen interessant als de rente veel lager is op het moment, want u moet de misgelopen rente-inkomsten compenseren met de bank. De drie maanden voordat uw rentevaste periode afloopt heeft het rentebedenktijd. In de bedenktijd kunt u beslissen of u wilt verlengen, overstappen, wijzigen, oversluiten of over wilt gaan naar een variabele rente. Als u besluit om naar een andere hypotheekverstrekker te overstappen, kunt u de rentes van verschillende banken vergelijken om vergelijkingssites. 

Naast de eerdergenoemde mogelijkheden kunt u ook kiezen voor rentebemiddeling. Bij rentebemiddeling wordt de rente opengebroken en vervangen met een rente die ongeveer tussen de uw huidige rente en de huidige marktrente ligt. Als de rente op het moment lager ligt dat wat u nu betaalt kan het goedkoper uitkomen. Vraag meer informatie bij uw bank of rentebemiddeling voor u voordelig is.

Een korte uitleg van rentevaste periode is de periode waarin de rente vast staat van de hypotheek op uw huis die niet zomaar gewijzigd kan worden zonder renteboete.  

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel