Heeft u een koopwoning met hypotheek die u voor u zelf heeft gekocht maar op dit moment verhuurd of onderverhuurd dan bent u in strijd met de overeenkomst met uw hypotheekverstrekker. Illegale onderhuur heeft verstrekkende gevolgen voor het behoud van uw koopwoning. De hypotheekverstrekker(bank) kan in dit soort situaties dan direct de hypotheek opeisen. De huurder krijgt u in de meeste gevallen er niet zomaar uit en daardoor is het van belang om de woning zo snel mogelijk te verkopen. Anders wordt de woning middels executoriale verkoop verkocht en is de kans groot dat u een restschuld overhoudt. Wilt u weten wat wij voor uw verhuurde woning bieden, laat dan direct uw gegevens achter en ontvang binnen 24 uur een bod op maat.
Huurbescherming voor onderhuurder bij onderhuur
Wanneer een onderhuurder in een woning verblijft en de hoofdhuurder vertrekt dan mag de onderhuurder gewoon in de woning blijven wonen. Dit is vaak niet het geval wanneer de onderhuurder alleen een losse kamer huurt. De onderhuurder moet dan vertrekken wanneer de hoofdhuurder het contract stopt. Woont er een onderhuurder in een woning en verblijft de hoofdhuurder helemaal niet in het pand dan kan de onderhuurder niet zomaar uit de woning worden gezet. De hoofdhuurder die de woning heeft onderverhuurd is in dit geval illegaal bezig, maar de persoon die de woning heeft gehuurd weet meestal niet dat hij dit heeft ondergehuurd. Dit soort zaken worden in de meeste gevallen voor de rechter uitgevochten.
Een onderhuurder die huurt van iemand die zelf huurder is. Als iemand onderhuurder van een eengezinswoning of appartement is, dan heeft hij recht op huurbescherming. De verhuurder (of terwijl onderverhuurder) moet zich aan de regels voor verhuurders van woningen houden. Als het huurcontract tussen de onderverhuurder en de hoofdverhuurder/ eigenaar wordt beëindigd dan wordt de onderhuurder hoofdhuurder van de woning. De hoofdhuurder kan dan het huurcontract direct met de onderhuurder als verhuurder voortzetten.