Hoe kunt u uw energielabel checken?

Home » Blogs » Hoe kunt u uw energielabel checken?

In 2015 hebben vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. De energielabel geeft een indicatie aan van hoe zuinig een huis is opgebouwd. Als u een heel zuinig huis heeft met zonnepanelen krijgt klassen A en als u een zeer onzuinig huis geeft krijgt u de klasse G. Voor veel mensen is een energielabel niet interessant maar het is belangrijk om het te weten als u een huis wilt kopen of verkopen. 

Huis verkopen
Er zijn veel verschillenden relevante documenten en stukken nodig bij het verkopen van uw huis waaronder de energielabel. Als u de energielabel niet heeft op de dag over overdracht kunt u een boete krijgen van €170. In 2015 heeft u een voorlopig energielabel ontvangen maar dit hoeft niet te corresponderen met uw huis. Voor de overdracht van uw huis moet u een definitieve energielabel aanvragen. Op de site van de rijksoverheid kunt u uw definitieve energielabel aanvragen. Dit kost een paar euro of een paar tientjes. 

Sommige kopers vinden een groen energielabel erg belangrijk. Het zorgt namelijk voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder co2-uitstoot wat goed voor het milieu is. U kunt ervoor zorgen dat uw een groener energielabel krijgt. Het energielabel is gebaseerd op hoe zuinig uw huis is. Dit heeft te maken met isolatie, cv-ketel, zonnepanelen en glas. U kunt dit allemaal verbeteren of zuiniger maken om een groener energielabel te krijgen. 

Huis kopen
Als u een huis gaat kopen, heeft u het recht om de energielabel aan te vragen. Dit is slim om vooraf te bekijken. Een zuinig huis heeft namelijk een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder co2-uitstoot. Bij de bezichtiging kunt u al letten op dubbel glas, goede isolatie, energiezuinige verwarming en zonnepanelen, want dit zijn allemaal kenmerken van een energiezuinig huis. 

Een energiezuinig huis heeft veel voordelen. Het huis warmt zich sneller op, de warmte gaat niet gemakkelijk weg, minder geluidsoverlast en uw huis is goed voor het milieu. Dit allemaal zorgt ook voor minder energiekosten elke maand. De energielabel is dus een belangrijk punt om naar te kijken als u een huis wilt kopen. Een onzuinig huis kan dan wel goedkoop zijn maar door de hoge energiekosten komt u onder de streep duurder uit dan bij een dure en zuinige woning. 

Energielabel veranderingen
De regeling om het energielabel aanvragen gaat veranderen vanaf 1 januari 2021. Nu kunt u een energielabel ontvangen door een paar vragen te beantwoorden over uw woning. Vanaf 1 januari 2021 moet u zelf een energieadviseur inschakelen om het energielabel te bepalen. De adviseur kijkt één tot twee uur rond in uw huis en bekijkt hoe zuinig uw woning is. De isolatie en de cv-ketel wordt bekeken en op basis daarvan wordt berekend hoeveel energie het kost om bijvoorbeeld uw huis warm te houden. Na 1 januari 2021 wordt een energielabel dan ook duurder namelijk tussen de €100 en €190 wat afhangt van uw soort woning. 

Bron:energielabelvoorwoningen.nl:

Deel dit artikel:

Woning te koop zetten of vrijblijvend bod ontvangen?