Het verkopen van een verhuurde woning aan de huurder

Home » Beleggen & investeren » Het verkopen van een verhuurde woning aan de huurder

U heeft een andere hypotheek nodig dan een normale hypotheek als u een huis gaat kopen om te verhuren. Een gewone hypotheek heeft u op het huis waar u in woont. Bij een gewone hypotheek hoort een lage rente en meer zekerheid. Als u een tweede huis gaat kopen mag u niet nog een gewone hypotheek afsluiten. Hiervoor bestaan aparte beleggingshypotheken of vastgoedhypotheken. Er zijn niet veel verzekeraars die deze vastgoedhypotheek aanbieden, omdat het kopen van een tweede huis meer risico’s. Daarom komen bij de vastgoedhypotheek andere belastingen en rentes kijken. U kunt een vastgoedhypotheek afsluiten bij bijvoorbeeld ING, Rabobank en ABN Ambro. 

Eigen geld bij vastgoedhypotheek
Omdat een tweede huis kopen om te verhuren meer risico heeft, moet u ook meer eigen geld inleggen om de hypotheek te kunnen afsluiten. De hypotheekverstrekker vergoed gemiddeld 70% tot 75% van het tweede huis. Bij een normale hypotheek is dit normaal 90% van de koopprijs van het huis. U zou dus al flink eigen geld moeten hebben om een hypotheek af te kunnen sluiten. Hierbij komt ook dat u moet bewijzen dat u de hypotheek kan aflossen met het inkomen dat u binnenkrijgt. Op de websites van vastgoedhypotheekverstrekkers wordt duidelijk gemaakt dat een vastgoedhypotheek afsluiten veel risico’s met zich meebrengt en ze raden aan op een adviseur in te schakelen. De vergoedingen verschillen van 65% tot 80% maar het ligt eraan of het huis zich bevindt in de randstad of daarbuiten. De huur van het huis zou 1,25 keer meer moeten zijn dan de rente en de aflossing.

Rente en belasting bij vastgoedhypotheek
De rente bij een vastgoedhypotheek is soms 2 maal hoger dan bij de gewone hypotheek. U moet dus ook klaar staan voor de hoge maandlasten die u te komen staat. Hier komt bij dat de belasting anders geregeld wordt dan bij een normale hypotheek. Al uw inkomsten zijn verdeeld in 3 boxen waarover belasting betaalt moet worden. U betaalt bijvoorbeeld inkomstenbelasting in box 1 voor de inkomsten uit werk en woning. De hypotheek die u ontvangt komt in box 3 terecht, de inkomsten uit sparen en beleggen. In box 3 wordt de belasting geint door de vermogensrendementsheffing. Het heffingsvrije vermogen in box 3 is nu € 30.846. Op 15 december 2020 wordt overlegd in de Eerste Kamer of het heffingsvrije vermogen naar €50.000 gaat. Hou de website van de overheid in de gaten voor de actuele informatie.

Advies en informatie van Sons Real Estate
Voor meer advies en informatie kunt u natuurlijk ook terecht bij Sons Real Estate. Onze specialisten weten precies wat u moet regelen als u een huis gaat kopen om te verhuren. Wij kunnen u helpen door het verkoopproces en we kunnen u huizen aanbieden vanuit ons netwerk om in te beleggen. U kunt contact met ons opnemen en verder gebruik maken van onze diensten.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel