De mogelijkheden van het opnemen van de overwaarde van jouw huis

Home » Beleggen & investeren » De mogelijkheden van het opnemen van de overwaarde van jouw huis

De overwaarde van je huis opnemen, wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je overwaarde hebt op jouw huis dan kan je dit in de meeste gevallen gewoon opnemen. Dit is natuurlijk heel erg fijn wanneer je jouw huis wilt verbouwen of verduurzamen, je eerder met pensioen wilt gaan of wanneer je plotseling onverwachte grote uitgaven hebt.

Wat echter veel mensen niet weten is dat je met de overwaarde van je huis ook kunt investeren in vastgoed. Je kunt dus met de overwaarde een huis kopen om te verhuren. Wanneer je dit huis vervolgens verhuurd dan kan je met de huurinkomsten indien nodig de verbouwingen laten verrichten aan je eigen huis. Dat is dus twee vliegen in één klap.

Een passief inkomen door de overwaarde van je huis te investeren in vastgoed

De meeste mensen dromen er van om financieel onafhankelijk te worden. Voor veel mensen is het mogelijk om met de overwaarde van hun huis financieel onafhankelijk te worden. Echter weten de meeste mensen dit niet. Wanneer je de overwaarde van je huis namelijk laat verzilveren dan kan je met dit geld weer investeren in vastgoed.

Iedereen droomt er weleens van om financieel onafhankelijk te zijn. Niet meer afhankelijk van je baan in loondienst zijn als inkomstenbron of niet meer keihard ploeteren in je eigen bedrijf om het draaiende te houden.

Door financieel onafhankelijk te zijn zit er namelijk geen druk meer op de ketel en werk je omdat je het leuk vind en werk je niet omdat het moet. Financieel onafhankelijk worden doe je door een passief inkomen op te bouwen. Wanneer je een passief inkomen hebt opgebouwd waarmee je maandelijks kunt voorzien in je vaste lasten en eerste levensbehoefte kun je jezelf financieel onafhankelijk noemen. Voor veel mensen is dit het fijnste gevoel wat er is. Men komt er dan pas vaak achter wat ze echt willen in het leven omdat ze in een andere flow terecht komen. De één kiest er voor om echt zijn passie te volgen en de ander kiest er voor om meer voor één ander te gaan doen, omdat hij zelf voorzien is. Een financieel onafhankelijk man leeft zijn eigen leven omdat hij kan gaan doen wat hij leuk vind.

Hoe wordt je financieel onafhankelijk met de overwaarde van je huis

Door te investeren in vastgoed genereer je maandelijks huurinkomsten. Deze huurinkomsten ontvang je maandelijks op je rekening waar je verder niets voor hoeft te doen. Wanneer je over twee tot drie woningen beschikt met vaste huurinkomsten dan kun je, wanneer je een normaal leven leidt, al gemakkelijk rondkomen van deze inkomsten. Voor een gemiddelde woning.

Overwaarde huis verzilveren

Wanneer je in je huis blijft wonen en de overwaarde van het huis wilt verzilveren dan zijn er een drietal opties.

  1. Je sluit een lening af bij de bank
  2. Je kan je huis verkopen en terug huren
  3. Een lening afsluiten bij de gemeente

Lening afsluiten bij de bank

Een ruime overwaarde geeft de bank de zekerheid voor het verstrekken van de lening. Echter wordt er niet alleen gekeken naar de overwaarde maar wordt er ook rekening gehouden met je inkomen. Zodat de bank zekerheid heeft dat de extra maandelijkse kosten ook daadwerkelijk betaald kunnen worden aan de bank.

Er zijn echter ook leningen waarbij de rente niet uit je maandelijkse inkomen betaald. Dan is een laag inkomen niet van belang bij de verzilvering van de overwaarde op je huis. De rente wordt dan door de geldverstrekker bij de schuld opgeteld. Hierdoor wordt de schuld telkens hoger en hou je minder overwaarde over.

Je huis verkopen en terug huren

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren is je huis te verkopen aan een vastgoed organisatie en deze vervolgens van hen terug te huren. Je huis verkopen en terug huren wordt ook wel een ‘sale and lease back’ constructie genoemd. Het voordeel van deze constructie is dat je direct het gehele bedrag – restschuld op je rekening gestort krijgt. Veel mensen die vervroegd met pensioen willen die kiezen voor deze constructie. Zo kunnen ze gewoon in hun huis blijven wonen en gaan genieten van het hard verdiende geld dat door de jaren heen in de aflossing van het huis is gegaan. Vervolgens betaal je een marktconforme huurprijs aan de verhuurder.

Lening afsluiten bij de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting biedt financieringsoplossingen die gemeenten kunnen aanbieden aan hun inwoners. Deze lening is uitermate geschikt voor huiseigenaren die hun huis levensloopbestendig willen maken. De SVn biedt namelijk de blijverslening en de verzilverlening aan.

Bij de blijverslening wordt getoets of je inkomen voldoende is om de extra maandlast te kunnen betalen. Bij de verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst. De rente wordt dan bij de schuld bijgeschreven. De verzilverlening is hierdoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde hebben maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te kunnen betalen.

Gemeente mogen zelf bepalen welke leningen van SVn ze aanbieden en ze mogen hier ook zelf aanvullende voorwaarde aan stellen.

Hoeveel overwaarde heb ik nodig om een tweede huis te kunnen kopen voor de verhuur

Om een tweede huis te kunnen kopen in de vrije sector heb je in de meeste gevallen minimaal €55.000,- overwaarde nodig om zo een woning te kunnen kopen. Heb je bijvoorbeeld €110.000,- overwaarde dan kan je dus met dit geld al snel twee woningen kopen om te verhuren. Wanneer je 3 courante woningen met een goed rendement heb gekocht voor de verhuur dan kun je al financieel onafhankelijk zijn. Het kan dus heel snel gaan wanneer je de overwaarde van je huis op de juiste manier investeert.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je jouw overwaarde het best kunt investeren? Neem contact met ons op en wij adviseren je vrijblijvend bij de aankoop van een verhuurd huis van de overwaarde op je woning.

Meer informatie ontvangen?

Neem contact op met vastgoedadviseur Nick van der Meer

Kosteloos een vrijblijvend bod ontvangen?
Daarom kiezen klanten voor Sons Real Estate

Deel dit artikel