Wanneer mag de bank mijn huis verkopen en wat kan ik er tegen doen?

Home » Financiële hulp » Wanneer mag de bank mijn huis verkopen en wat kan ik er tegen doen?

Wanneer mag de bank mijn huis verkopen? Mag de bank zomaar mijn huis verkopen als ik één maand de hypotheek niet heb betaald. Als je één keer te laat bent met het betalen van je hypotheek dan zal de bank niet zomaar meteen je huis verkopen. Betaal je echter de volgende maand ook je hypotheek niet, dan zal de bank snel stappen ondernemen.

De bank zal je huis in de executieverkoop zetten wanneer de hypotheek voor een bepaalde periode niet wordt voldaan. Na welke periode van niet betalen de bank uw woning via een executieveiling verkoopt is per bank en situatie verschillend. Doet zich een bijzondere situatie voor en kunt u op korte termijn weer aan uw betalingsverplichting voldoen dan kan de bank coulant zijn en u extra tijd geven. Is er voor de bank geen vooruitzicht dat u op korte termijn kan voldoen aan uw betalingsverplichtingen dan kan het heel snel gaan.

Hoe voorkom ik dat de bank mijn huis verkoopt?

Je kunt voorkomen dat de bank je huis verkoopt door snel geld bij elkaar te verzamelen. Wellicht kun je tijdelijk wat geld bij je familie lenen als je weet dat je op korte termijn weer over voldoende geld kan beschikken om ze terug te betalen. Lukt dit niet? Dan is de enige optie nog om je huis snel te verkopen, zodat je de hypotheek kunt terugbetalen.

Verkoop woning door bank via executieverkoop

Hoe gaat het in zijn werk als de bank jouw woning gaat verkopen middels executievekoop? De bank doorloopt altijd een procedure voordat jouw woning plotseling via executieverkoop wordt geveild. Elke bank heeft zo zijn eigen procedures. Echter is dit proces bij elke bank langer dan een paar weken en zal je altijd meerdere malen herinnerd worden dat de aflossing van je hypotheek zo snel mogelijk weer moet worden voldaan om te voorkomen dat je huis middels executoriale verkoop wordt aangeboden.

De volgende stappen worden doorlopen voordat de bank overgaat tot executieverkoop:

  • De hypotheekverstrekker stuurt als eerste een betalingsherinnering als de automatische incasso van een hypotheek betaling is mislukt. In dit stadium is er nog niet veel aan de hand. Het komt namelijk wel vaker voor dat een incasso mislukt om wat voor reden dan ook. Wanneer de betaling vervolgens binnen de nieuwe gestelde periode wordt voldaan dan beëindigen ze de procedure en heeft dit verder geen consequenties voor de hypotheeknemer.
  • Is er na de gestelde termijn van de eerste betalingsherinnering nog steeds niks voldaan dan zal de hypotheekverstrekker een tweede brief sturen met hoge urgentie!. Deze brief ontvang je meestal binnen één tot twee weken op je deurmat.
  • De hypotheekverstrekker zal in deze periode ook proberen om telefonisch contact te leggen om de stand van zaken te bespreken en te kijken naar mogelijke oplossingen. Krijgen ze je niet te pakken dan gaan ze je ook via andere manieren proberen te benaderen. Door middel van social media kanalen of indien nodig een huisbezoek.
  • Komt de hypotheekverstrekker niet in contact met je of komen jullie niet tot een oplossing dan zal er een deurwaarder worden ingeschakeld. De deurwaarder wordt in de meeste gevallen pas ingeschakeld nadat er een flinke betalingsachterstand is. Dit is meestal bij de 3de maand van wanbetaling. Vanaf dit moment gaat het echt een vervelende situatie worden. Je krijgt dan minder prettige mails waarin gedreigd wordt met incassokosten en inbeslagnames. Je krijgt dan te maken met oplopende incasso en deurwaarderskosten.
  • Zijn er bij de 6e maand nog steeds geen betaling verricht en kom je ook niet tot een oplossing met de bank dan zal de woning in executieverkoop gaan. Hier wordt je middels een brief van op de hoogte gebracht. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om een betalingsregeling te treffen dan zal de bank je de verkoopprocedure in gang zetten en je woning verkopen middels executieverkoop.

Kan met huis zomaar via executieverkoop verkocht worden

Het komt wel eens voor dat een huis via executieverkoop wordt verkocht zonder dat de eigenaar van het huis er vanaf weet. Dit kan alleen gebeuren wanneer de eigenaar van het huis niet meer in de woning woont of bijvoorbeeld voor een tijd in het buitenland verblijft en op geen enkele manier bereikbaar is. Woon je echter gewoon in het huis waar het om gaat dan zal je huis niet onopgemerkt verkocht worden zonder daar iets vanaf te weten.

Restschuld bij verkoop huis bank via executieverkoop

De hypotheekverstrekker zal er alles aan doen om te voorkomen dat jouw huis niet via executieverkoop wordt aangeboden. Dit kost de bank in de meeste gevallen namelijk ook geld en dat is het laatste wat een bank wil. Maar helaas is er in sommige gevallen geen andere oplossing mogelijk en zal de verkoop plaats moeten vinden.

Wanneer de woning via de veiling wordt aangeboden en de opbrengsten met de executieverkoop lager zijn dan de hoogte van je hypotheek dan kom je met een restschuld te zitten. Via een executieveiling wordt een woning namelijk al gauw tegen een aanzienlijk lagere prijs verkocht dan de werkelijke waarde van de woning.

De partijen die bieden op jouw huis hebben de woning namelijk niet van binnen kunnen zien en gaan dus van het slechtste uit. Er wordt dus vanuit gegaan dat de woning zich in zeer slechte staat bevind zodat ze geen miskoop doen wanneer de woning zich ook daadwerkelijk in zeer slechte staat bevind.

De biedingen op de woning liggen dus in de meeste gevallen 30 tot 40% lager dan de taxatiewaarde van de woning. Zo zijn er naast deze kosten nog de overdrachtsbelasting, ontruimingskosten, veilingkosten, incassokosten, makelaarskosten en notariskosten. Een executieveiling kost dus aanzienlijk meer geld dan wanneer de woning via reguliere verkoop verkocht worden.

Kosten van executieverkoop

De kosten van executieverkoop zijn heel hoog. Mocht de executiewaarde van je huis hoger liggen dan de hypotheek dan is het fijn dat je niet met een restschuld komt te zitten. Echter heeft het je dan als nog heel veel geld gekost. De woning is namelijk voor een hele slechte prijs verkocht en er zijn bovendien ook nog een hele hoop andere kosten die bij je in rekening worden gebracht. Het is daarom van groot belang om te alle tijden te voorkomen dat jouw woning via executieverkoop moet worden verkocht.

Executieverkoop woning met NHG

Wanneer u een huis heeft met Nationale Hypotheek garantie dan zal de NHG eerst toestemming aan de bank moeten geven om over te gaan tot de executieverkoop van uw huis. Het afsluiten van een NHG kan als voordeel hebben dat de restschuld van de verkoop van de woning wordt kwijtgescholden. Echter is dit niet altijd het geval, dit is geheel afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt en de volgende onderdelen.

  • Er is alles aan gedaan om de financiële achterstanden te beperken / op te lossen.
  • De woonlasten kunnen niet meer worden voldaan door ontslag, overlijden van een partner of echtscheiding.
  • Er is voldoende zorggedragen voor het onderhoud van de woning
  • De schulden zijn op geen enkele manier uit eigen middelen te voldoen
  • Er is door de bank toestemming verleend om de woning te verkopen

De bankt dient vervolgens een verliesdeclaratie in bij NHG. Vervolgens kijkt NHG of er aan de voorwaarden zijn voldaan. Als NHG van mening is dat de oorzaak bij jouw ligt dan is kwijtschelding niet mogelijk en ben je zelf alsnog volledig aansprakelijk. Voor de restschuld zal dan een betalingsregeling worden getroffen van vijf jaar.

Executieverkoop van mijn huis voorkomen

  • Je kunt een executieverkoop van je huis voorkomen door goede afspraken te maken met de hypotheekverstrekker en deze ook na te komen.
  • De hulp inschakelen van Sons Real Estate. Sons Real Estate kan kijken naar jouw situatie om te zoeken naar een oplossing. Wij kunnen namelijk snel schakelen en binnen 24 uur een bod op je woning uitbrengen.

Sons Real Estate koopt namelijk woningen aan en kan binnen één week de verkoop bij de notaris laten plaatsvinden. Wij bieden zonder voorbehoud van financiering en bieden ruim boven de executiewaarde van jouw woning. Daarnaast ben je geen incasso/deurwaarderskosten kwijt en scheelt het je dus heel veel kosten en stress.

Voordelen van direct je huis verkopen aan een makelaar als Sons Real Estate

  • Een bod rond de marktwaarde
  • Geen hoge makelaarskosten
  • Geen notariskosten
  • Met zekerheid je huis verkocht
  • Binnen 24 uur een koopovereenkomst opgesteld en je woning verkocht
  • Geen stress van executieverkoop
  • Direct geld
  • Bod zonder financieringsvoorbehoud

Lees ook:

Deel dit artikel:

Woning te koop zetten of vrijblijvend bod ontvangen?